Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΝΤΟΠΟΡΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Απαράδεκτη συμφωνία με τους εφοπλιστές

Μόλις 4% οι αυξήσεις, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Στον «αέρα» τινάχτηκαν τα συμφέροντα των ναυτεργατών, καθώς με εσπευσμένες διαδικασίες έκλεισε προχτές, δίνοντας αυξήσεις - «ψίχουλα», η συλλογική σύμβαση εργασίας του 2000 για τα ποντοπόρα πλοία, με ποσοστό αύξησης 4%! Με τις ίδιες διαδικασίες η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας υπέγραψε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα ακτοπλοϊκά και στα τουριστικά πλοία, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για την επέλαση των εφοπλιστών σε βάρος κάθε ναυτεργατικού δικαιώματος. Η πλειοψηφία της ΠΝΟ συμπλέει με την κυβέρνηση, η οποία και προετοιμάζει νέα αντιναυτεργατικά μέτρα στα ποντοπόρα πλοία και την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος στα ακτοπλοϊκά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις 20.000 θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι σ' αυτά.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση «έκλεισε» στη δεύτερη συνάντηση μεταξύ εφοπλιστών και πλειοψηφίας της ΠΝΟ. Σε κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» τονίζουν: «η πλειοψηφία της ΠΝΟ για ακόμα μια φορά παραιτούμενη και από τα ελάχιστα αιτήματα που η ίδια είχε προβάλει, υπέγραψε τη ΣΣΕ για το 2000 των ποντοπόρων πλοίων 4.500 τόνων και άνω, με το απαράδεκτο ποσοστό αύξησης του 4% και το ξεπούλημα όλων των άλλων αιτημάτων. Την ίδια στιγμή που μόνο από την υποτίμηση της δραχμής έναντι του δολαρίου, οι εφοπλιστές μειώνουν σημαντικά το κόστος εργασίας».

Σημειώνει ότι η συμφωνία της πλειοψηφίας της ΠΝΟ έρχεται σαν συνέχεια και με τους ίδιους απαράδεκτους όρους και με τις άλλες ΣΣΕ που υπέγραψε στις άλλες κατηγορίες πλοίων. Επιβεβαιώνει, δε, όπως υπογραμμίζεται, την ανάγκη της πάλης των ναυτεργατών για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και την ανατροπή αυτής της πλειοψηφίας.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν τους ναυτεργάτες με αποφασιστικότητα να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. «Με την ένταση των αγώνων τους - υπογραμμίζεται τέλος - να ανατρέψουν τα σχέδια και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των εφοπλιστών που με θράσος και στις διαπραγματεύσεις επανέλαβαν ότι είναι η απομάκρυνση όλων των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία ή παραπέρα μείωση του κόστους εργασίας και η μετατροπή της Ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ