Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
Εικαστικά
Xαρακτική, ζωγραφική, κεραμική

«Υδρα», οξυγραφία του Λ. Κογεβίνα
«Υδρα», οξυγραφία του Λ. Κογεβίνα
Αναδρομική έκθεση του μεγάλου μας Κερκυραίου χαράκτη Λυκούργου Κογεβίνα (1887-1940), παρουσιάζει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας. Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο (8μμ), ημέρα του επίσημου εορτασμού της ενώσεως των Επτανήσων με την Ελλάδα και θα λειτουργεί έως τις 30 Ιουλίου. Περιλαμβάνει σχέδια και χαλκογραφίες του Λ. Κογεβίνα, του καλλιτέχνη που, μαζί με τους επίσης Κερκυραίους νεοέλληνες χαράκτες Μάρκο Ζαβιτσιάνο και Νίκο Βεντούρα, άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της χαρακτικής. Τα έργα του Λ. Κογεβίνα παραμένουν ως σήμερα πρότυπα χαρακτικής τέχνης και μοναδικές καταγραφές των αρχαιολογικών μνημείων και των εκκλησιών της Ελλάδας.

Δυναμικές αντιπαραθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, παραστατικότητας και αφαίρεσης, χαρακτηρίζουν την καινούρια δουλιά του Γιάννη Λασηθιωτάκη, που παρουσιάζεται από χτες στην αίθουσα τέχνης «Τζάμια - Κρύσταλλα» (Σκαλίδη 35, Χανιά). Τίτλος της έκθεσης «Παιχνίδια υποσυνείδητου». Οπως αναφέρει η Πέγκυ Κουνενάκη, «το καινούριο στη δουλιά του Λασηθιωτάκη είναι η έμφαση στη ζωγραφική. Ο περιορισμός των κατασκευαστικών στοιχείων. Αλλάζει χρωματικές κλίμακες. Στις συνθέσεις του μπαίνει το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Το παιχνίδι ανάμεσα στο φως και τη σκιά κυριαρχεί πάντα στα έργα, στοιχείο που αποδεικνύει όχι μόνο τη μαθητεία του στο έργο των μεγάλων δασκάλων, αλλά και την πίστη του σ' αυτούς». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου.

Εως τις 3 Ιουνίου στο χώρο σύγχρονης τέχνης «Αμυμώνη» (πλατεία Ν. Μπότσαρη 1, Ιωάννινα), φιλοξενείται έκθεση έργων κεραμικής της Χριστίνας Μόραλη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org