Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Εργα και ημέρες» της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ

Καταγγελίες της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Τα «έργα και ημέρες» της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ απλώνονται σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, και...φουντώνουν το τελευταίο διάστημα, μαζί με την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δυνάμεις του συμβιβασμού και ευρωυποταγής που μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε μαγαζάκια, και από την άλλη, τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος, με πρωτοπόρα την Πανσπουδαστική ΚΣ. Συνεχώς καταγγέλλονται στις σχολές εκβιασμοί, ρουσφέτια και διαπλοκή της ΔΑΠ με μερίδα πανεπιστημιακών κι άλλων φορέων των ιδρυμάτων, με απώτερο σκοπό τον εκμαυλισμό φοιτητικών συνειδήσεων και την εξυπηρέτηση διαφόρων μικροκομματικών συμφερόντων.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά και στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ), μερικά από τα οποία καταγράφονται σε ανακοίνωση - καταγγελία της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Συγκεκριμένα:

  • Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης ήταν αυτός που πήγε σε καθηγητή στο ΠΑΜΑΚ με λίστα 30 ατόμων, για να τους περάσει το μάθημα!
  • Στη Γεωπονία οι ΔΑΠίτες δεσμεύουν τους φοιτητές με διάφορα συμβόλαια (τα οποία στη συνέχεια οι φοιτητές δεν μπορούν να «σπάσουν») για να τους δίνουν σημειώσεις και να τους παρέχουν άλλες διευκολύνσεις...
  • Στη Δασολογία ΔΑΠίτες απείλησαν τηλεφωνικά δυο φοιτητές λέγοντάς τους ότι: «...οι βαθμολογίες σας είναι στην Πρυτανεία, αν ξαναψηφίσετε τα κουμμούνια δε θα πάρετε πτυχίο...».
  • Στο Φυσικό, ημέρα Γενικής Συνέλευσης του φοιτητικού Συλλόγου, μέλη της ΔΑΠ σε συνεργασία με καθηγητές, μέσα σε μάθημα απείλησαν τους φοιτητές ότι «όσοι πάνε στη συνέλευση θα μπουν σε μαύρη λίστα»!
  • Στους Τοπογράφους, που η ΔΑΠ έχει αυτοδυναμία στο ΔΣ, διοργανώνει συνέδρια με την ταμπέλα του Συλλόγου και μοιράζει πιστοποιητικά στους φοιτητές που τα παρακολουθούν, μαζί με υποσχέσεις ότι αυτά τα... χαρτιά θα τους ανοίξουν πόρτες για δουλιά, ενώ την ίδια στιγμή απειλούν τα μέλη τους πως αν κάποιος φύγει από τη ΔΑΠ θα πάει στον Εβρο φαντάρος και δε θα βρίσκει δουλιά.
  • Στην Ιατρική ΔΑΠίτες παίρνουν μίζες από τα καταστήματα, για να πουλάνε τα στηθοσκόπια 5 μόλις ευρώ φθηνότερα στους φοιτητές (όταν κάνουν 80 ευρώ) και δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους, για να δοθούν δωρεάν.

Η ΠΚΣ καταγγέλλει ακόμα ότι η ΔΑΠ έχει κάνει σύστημα σε πολλές σχολές το φακέλωμα φοιτητών σε «ειδικές» λίστες, προκειμένου να τους δίνει σημειώσεις και να προωθεί τις δηλώσεις τους για εργαστήρια κ.τ.λ.

Στον Πειραιά

Μια ακόμα καταγγελία της Πανσπουδαστικής ΚΣ αφορά στην παράταξη της ΔΑΠ και τη χρηματοδότησή της από το Πανεπιστήμιο Πειραιά για εκπαιδευτική εκδρομή που διοργανώνει. Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ ζήτησε από το Πρυτανικό Συμβούλιο του ιδρύματος 5.000 ευρώ ως ενίσχυση της εκδρομής που πραγματοποιεί για τους φοιτητές του Ναυτιλιακού Τμήματος, τρεις μέρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές, στη Σύρο. Η εκδρομή έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και έχει εγκριθεί από την τμηματική συνέλευση, όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί μια τέτοια εκπαιδευτική εκδρομή δεν τη διοργανώνει απευθείας το Ναυτιλιακό Τμήμα και εκχωρεί αυτό το δικαίωμα στη ΔΑΠ;

Η ΠΚΣ, με ανακοίνωσή της, απαιτεί «να σταματήσει άμεσα όποιο αλισβερίσι γίνεται ανάμεσα στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ και σε συγκεκριμένους καθηγητές ή διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου», ενώ καλεί τους φοιτητές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν τους «εργολάβους του φοιτητικού κινήματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπόδια στην καταδίκη των φασιστικών επιθέσεων από τη ΔΑΠ(2022-02-04 00:00:00.0)
Επεσαν στο κενό οι προσπάθειες εκφυλισμού από τη ΔΑΠ(2018-05-23 00:00:00.0)
Οταν η «δημοκρατία» πάει περίπατο...(2006-12-13 00:00:00.0)
Εκβιασμοί και χειραγώγηση(2006-03-24 00:00:00.0)
Με όρους ...τραμπούκου δρα η ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια(2005-12-07 00:00:00.0)
Θέλουν τις εκλογές «στα μέτρα τους»(2005-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ