Παρασκευή 25 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Ορμητήριο των αμερικανικών επιθέσεων

Από την τελευταία παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη βάση της Σούδας
Από την τελευταία παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη βάση της Σούδας
Συμπληρώνονται δυο χρόνια από τις μέρες που τα αμερικανικά μεγαθήρια έσκιζαν τους ουρανούς της Μαγαλονήσου και μόλυναν τη γη της, καθ' οδόν για το Ιράκ. Αυτές τις μέρες ο λαός της Κρήτης διαδήλωσε τα φιλειρηνικά του αισθήματα έξω από την αμερικανική βάση της Σούδας. Η βάση αυτή είναι ό,τι απέμεινε μετά το 1990 περίπου, όταν έκλεισαν πολυάριθμες άλλες, αφού -όπως είχαν αναπτυχθεί από τη δεκαετία του '50 - δεν εξυπηρετούσαν πλέον τις ανάγκες των ιμπεριαλιστών.

Σήμερα στα πλαίσια της συνήθους λειτουργίας της, τη βάση «επισκέπτονται» καθημερινά αεροσκάφη διαφόρων τύπων, μεγεθών, και αποστολών, κυρίως ηλεκτρονικού πολέμου και μεταφορικά. Τα αεροσκάφη βέβαια πετούν από και προς σημαντικούς προορισμούς της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Η αμερικανική βάση βρίσκεται στο αεροδρόμιο των Χανίων, μαζί με τις εγκαταστάσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συνήθως φιλοξενεί πολλές εκατοντάδες προσωπικού. Οπως εκτιμήθηκε, πάντως, ανάλογα με τις περιστάσεις (πόλεμοι στο Ιράκ) έχει τη δυνατότητα υποδοχής μερικών χιλιάδων προσωπικού. Αλλωστε τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασής της είναι συνεχή, φυσικά με τις... ευλογίες των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η βάση συνδέεται και εξυπηρετεί επίσης τα αμερικανικά πλοία που διέρχονται και αγκυροβολούν στον κόλπο της Σούδας. Ο κόλπος, που είναι γνωστός για τη φυσική προστασία που παρέχει στα πλοία, διαθέτει μεγάλα λιμενικά έργα, όπου μεγάλος αριθμός πλοίων, μέχρι και μέγεθος αεροπλανοφόρου, έχει δυνατότητα ελλιμενισμού. Στην ίδια περιοχή είναι γνωστό ότι φιλοξενούνται και άλλες αξιόλογες εγκαταστάσεις, όπως αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, που εποπτεύονται από το Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πιο πάνω εγκαταστάσεις, είτε με νατοϊκό είτε με καθαρά αμερικανικό καπέλο, εξυπηρετούν όλες τον ίδιο «αγαθοεργό» σκοπό: την υποστήριξη των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία, στη Βόρεια Αφρική, αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Την αμερικανική βάση της Σούδας συχνά - πυκνά επισκέπτονται υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης. Την αρχή με το νέο έτος έκαναν ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα και ο ναύαρχος - διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Οι πυκνές επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών στη βάση, οι πολυάριθμες αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών, η συνεχής αύξηση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, αλλά και η επέκταση του χώρου που καταλαμβάνει η βάση, αποδεικνύουν τη σοβαρότητα του έργου που επιτελείται εκεί, για τα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Αν τώρα κάποιος αναρωτηθεί, ποια είναι τα ανταποδοτικά ωφελήματα, που κερδίζει η χώρα μας και οι Ενοπλες Δυνάμεις της, από τη συγκεκριμένη παροχή προς τα αμερικανικά συμφέροντα, θα δυσκολευτεί να βρει θετική απάντηση: μοναδικό ίσως πλεονέκτημα είναι... ένα βλέμμα και ένα χάδι επιβράβευσης του μεγάλου αρχηγού προς το βαστάζο που τον κουβαλάει στον πόλεμο... αλλά δεν πολεμάει (περίπτωση Ιράκ;;).

Οι ίδιοι βέβαια θα πουν, και οι δικοί μας κυβερνώντες θα κουνήσουν το κεφάλι συγκατανεύοντας, ότι όλος αυτός ο κόσμος που φιλοξενεί η βάση, αλλά και τα έργα που γίνονται εκεί, αφήνουν δολάρια στην τοπική κοινωνία. Κανείς όμως δε μας ενημέρωσε ποτέ, πόσο αποτιμώνται για τα αμερικανικά συμφέροντα, οι ευκολίες που τους παρέχει η βάση στην εκπλήρωση των κατακτητικών τους σχεδίων και τελικά η αξία της βάσης αυτής καθεαυτής. Επίσης κανείς δε μας έχει πει πόσο αποτιμώνται οι επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα, και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη λειτουργία της.

Μειονεκτήματα από τη λειτουργία της βάσης, ή καλύτερα επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα βρίσκει κανείς πάμπολλα:

-- Ντεφάκτο απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

-- Εκθεση της χώρας απέναντι σε φιλικές ή και ουδέτερες για τα συμφέροντά μας χώρες (Βόρειας Αφρικής κ.ά.), καθώς εχθρικές αμερικανικές ενέργειες προέρχονται από ελληνικό έδαφος (π.χ. η πρόσφατη ρωσική διαμαρτυρία για διενέργεια κατασκοπίας σε βάρος της, από αμερικανικό αεροσκάφος που είχε βάση την Κρήτη).

- Εκθεση της γύρω από τη βάση περιοχής σε κινδύνους από τις στρατιωτικές λειτουργίες που εκτελούνται εκεί (διακίνηση πυρομαχικών, κάθε είδους όπλων, καυσίμων κ.ά.) για σκοπούς άλλους από την εθνική άμυνα κλπ.

Ο λαός της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων πάντα ήταν αντίθετος με την ύπαρξη της βάσης. Οσμίζεται τους κινδύνους που εγκυμονούνται και δε βάζει στην ίδια ζυγαριά τα δολάρια με την περηφάνια του. Διότι η περηφάνια του δεν του επιτρέπει να φιλοξενεί στη γη του κατακτητές λαών. Ο λαός ξέρει, ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έγινε η διαπραγμάτευση και υπογράφηκε το 1990 η συμφωνία για τη βάση, ενώ στις μέρες μας παρέχεται η ευχέρεια στους Αμερικανούς για ανεξέλεγκτη εκμετάλλευσή της.

Επειδή λοιπόν ο κρητικός λαός ξέρει και θυμάται, γι' αυτό διαδηλώνει αυτές τις μέρες, για την επέτειο της έναρξης του πρόσφατου πολέμου στο Ιράκ, κατά τον οποίο η κρητική γη χρησίμευσε σαν ορμητήριο των αμερικανικών επιθέσεων.


Γ. Ν.
μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ