Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Αποδοχή από τους «κοινωνικούς εταίρους»

Κατέθεσαν τις... προτάσεις τους χτες, σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Η ΓΣΕΕ ζητάει από την κυβέρνηση να υλοποιήσει την... πολιτική της

Την τυπική έγκριση για την εφαρμογή του διαβόητου «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση» (ΕΣΔΑ) έδωσαν χτες, σε συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας, Τ. Γιαννίτση,οι «κοινωνικοί εταίροι», δηλαδή οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της οποίας συναίνεσε στην κυβερνητική πολιτική ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Οι βιομήχανοι, από την πλευρά τους, δεν κατέθεσαν γραπτές «προτάσεις», ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αξίωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης την παραπέρα «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και τη μείωση των όποιων προϋποθέσεων απαιτούνται σήμερα για την εφαρμογή της!

Αν και η χτεσινή συνάντηση έγινε προκειμένου να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση παρατηρήσεις, πριν την κατάθεση του ΕΣΔΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φήμες παρουσίαζαν να το έχει ήδη προωθήσει! Λίγη σημασία έχει όμως αυτό, καθώς οι... «κοινωνικοί εταίροι» έχουν λάβει μέρος στη σύνταξή του και προηγούμενα, μέσω της «επιτροπής παρακολούθησης» στην οποία συμμετέχουν. Η χτεσινή διαδικασία προσβλέπει κυρίως στην καλλιέργεια ενός ψευδεπίγραφου κλίματος συνεννόησης της κυβέρνησης με την... κοινωνία και αποδοχής μέτρων άκρως αντεργατικών και αντιλαϊκών!

Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε διεύρυνση, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, της φορολογικής ελάφρυνσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους - με βάση τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές - και αύξηση του ποσοστού φοροελαφρύνσεων.

Για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία έχει στηρίξει με «νύχια και δόντια» την υλοποίηση των προηγούμενων ΕΣΔΑ, η άνοδος της ανεργίας το 1999 δείχνει ότι δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και, ακολούθως, θεωρεί πως το ΕΣΔΑ μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας με τρεις προϋποθέσεις. «Συμπτωματικά», η κυβέρνηση κάνει παρόμοιες διαπιστώσεις στο κείμενο του νέου ΕΣΔΑ, μιλάει δηλαδή για «αναπτυξιακή πολιτική», «παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων», «εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ» και των άλλων μηχανισμών υλοποίησης της πολιτικής της...

Η ΓΣΕΕ ζήτησε, μεταξύ άλλων, νέους πόρους για τα προγράμματα απασχόλησης, «κοινωνική εργασία» σε περισσότερους τομείς, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου, αντικίνητρα για τις απολύσεις. Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ συνοδεύτηκαν από εκκλήσεις για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και κατά της μεγαλύτερης «ευελιξίας». Την ίδια στιγμή, όμως, αυτοαναιρείται, καθώς κυριαρχεί στο κείμενό της η θερμή στήριξη των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΔΑ από την κυβέρνηση!

Ζητάει δηλαδή αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, «ουσιαστική σύνδεση όλων των επιμέρους πολιτικών προώθησης της απασχόλησης, αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης» και επιπλέον «ενεργητικές πολιτικές», καθώς και «αποτελεσματική διασύνδεση του συστήματος αρχικής και συνεχιζόμενης κατάρτισης με την αγορά εργασίας». Οσον αφορά την «απασχολησιμότητα», την αποδέχεται αρκεί να μη μεταθέτει στον εργαζόμενο, από το κράτος, ...«την ευθύνη προώθησης της απασχόλησης»! Τέλος, τάσσεται υπέρ της «διαχείρισης του εργάσιμου χρόνου» για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φέρνοντας το «35ωρο» ως παράδειγμα...

Ο Τ. Γιαννίτσης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «σε πολλά θέματα είχαμε κοινή συμφωνία», υπερασπίστηκε τα προηγούμενα ΕΣΔΑ («θα ήταν χειρότερη η κατάσταση χωρίς αυτά») και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο της Σχέδιο.

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης , σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, αποχώρησε από τη συνάντηση καταγγέλλοντας «διάλογο-παρωδία». Χωρίς ωστόσο να αμφισβητεί το ΕΣΔΑ, καλεί την κυβέρνηση σε «κοινωνικό διάλογο» ουσίας, κάτι που επίσης περιλαμβάνεται στο ΕΣΔΑ!!!

Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Δ. Στρατούλης απέρριψε το Σχέδιο ασκώντας κριτική στο χαρακτήρα του, ταυτόχρονα όμως διαπίστωσε ότι δεν προβλέπει αύξηση πόρων για την απασχόληση και δεν υιοθετεί το «35ωρο»!

Μετά από σχετική συζήτηση, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι θα διαμορφωθεί σύντομα το πλαίσιο για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών ηλικιωμένων ανέργων, από το Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ). Οι βιομήχανοι, όμως, έθεσαν το θέμα της «αξιοποίησης των αποθεματικών του ΛΑΕΚ με τον καλύτερο τρόπο», στη βάση της πάγιας απαίτησής τους για μεγαλύτερο «μερίδιο»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς όφελος των επιχειρήσεων σε βάρος των ανέργων(2004-09-22 00:00:00.0)
Εθνικό Σχέδιο «Απασχολησιμότητας»(2003-09-21 00:00:00.0)
Πονηροί πολιτευτές...(2000-08-25 00:00:00.0)
Με αλχημείες η κυβέρνηση ξορκίζει την ανεργία(2000-04-06 00:00:00.0)
Ελιγμοί και αυταπάτες(1997-10-26 00:00:00.0)
Μονόδρομος η αντίσταση(1996-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ