Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
«Οι λαοί έχουν τη δύναμη»

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας για τις διεθνείς εξελίξεις

Πολλοί Λαρισαίοι και Λαρισαίες έδωσαν το «παρών» τους στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης για τις διεθνείς εξελίξεις που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και έξι από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Στο επίκεντρο της πλούσιας και γόνιμης συζήτησης που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», τέθηκαν ιδιαίτερα οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Εισηγητές ήταν ο Δ. Αλευρομάγειρος, στρατηγός εν αποστρατεία και ο Β. Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην εισήγησή του ο Δ. Αλευρομάγειρος, μιλώντας για την κατάσταση στα Βαλκανική Χερσόνησο, τόνισε ότι για τους ισχυρούς της Γης «παραμένει το μήλον της έριδος και διατηρεί τον κλασικό της, πλέον, χαρακτήρα ως αιώνια πυριτιδαποθήκη και περιοχή των άλυτων προβλημάτων». Υπογράμμισε, δε, ότι ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου θ' ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» καθώς δρομολογεί σενάρια συνοριακών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή. Και σημείωσε ότι βασικό ρόλο θα διαδραματίσουν με τη δύναμή τους οι λαοί των βαλκανικών χωρών. Αναφερόμενος στην Κύπρο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στάθηκε ιδιαίτερα στο «σχέδιο Ανάν», λέγοντας πως πρόκειται «για την πιο μεγάλη απάτη που έγινε ποτέ σε βάρος ενός λαού από ένα διεθνή οργανισμό για τη λύση, υποτίθεται, ενός διεθνούς προβλήματος». «Η απόφαση του κυπριακού λαού - είπε - αποδείχτηκε πολιτικά ορθή και σωτήρια για τη συνέχεια ύπαρξης της ανεξάρτητης κυπριακής δημοκρατίας».

Στη συνέχεια ο Β. Φίλιας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράκ, τόνισε πως «μας αφορά απόλυτα» και πως όσα συμβαίνουν εκεί αποτελούν «πειραματισμό παγκόσμιας κλίμακας για τις δυνατότητες της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής διείσδυσης». Επισήμανε, δε, ότι «οι Αμερικάνοι και ο ιμπεριαλισμός υφίστανται ήττα, πολιτική, ηθική, στρατιωτική, χάρη στην αντίσταση του ιρακινού λαού» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη ν' αντιδράσουν οι λαοί, σημείωσε πως η ανθρωπότητα συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την αρνητική εξέλιξη, όπως και το βαθμό επικινδυνότητας για την παγκόσμια ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ