Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διάλογος μέσω ΟΗΕ

Αυξανόμενη η απογοήτευση από την ένταξη στην ΕΕ

Πρόταση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπέβαλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Την ίδια ώρα, απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Κύπριοι αναφορικά με τα οφέλη της χώρας από την ένταξη στην ΕΕ. Μάλιστα, ήδη, ούτε ένα χρόνο μετά την εισδοχή της ελεύθερης νήσου στην ΕΕ, ένας στους τρεις Κυπρίους υποστηρίζει ότι η ένταξη έχει προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα.

Συγκεκριμένα, χτες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών διαβιβάστηκε πριν από ένα μήνα μέσω του αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη. Επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, το συντομότερο δυνατό, στη βάση του «σχεδίου Ανάν», για βιώσιμη, διζωνική λύση.

Στο εσωτερικό της χώρας, απαισιόδοξοι παρουσιάζονται οι Κύπριοι σε ό,τι αφορά το όφελος της Κύπρου από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Μόνο τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (38%) υποστηρίζουν ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί πολύ ή λίγο από την ένταξή της στην «ευρωπαϊκή οικογένεια». Αντίθετα, ένας στους τρεις (33%) υποστηρίζει ότι η ένταξη έχει προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο νησί.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που διεξάγεται στη νήσο για ένατη συνεχή χρονιά. Οι κύριοι τομείς για τους οποίους οι Κύπριοι ανησυχούν από τη λειτουργία και διεύρυνση της ΕΕ, είναι κατά σειρά η εισροή αλλοδαπών εργατών, η αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Εννέα στους δέκα Κύπριους (87%) ανησυχούν για την αύξηση στην εισροή αλλοδαπών εργατών και οκτώ στους δέκα (81%) για το βαθμό διάδοσης των ναρκωτικών και για την αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Το 77% της κοινής γνώμης ανησυχεί για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι γεωργοί. Ακολουθεί σε ένταση η ανησυχία για τη μεταφορά εργασιών σε χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής (70%). Πέντε στους δέκα, περίπου, ανησυχούν για την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματος από το ευρώ (56%), για το ότι οι πλούσιες χώρες θα γίνουν πλουσιότερες, σε αντίθεση με τις φτωχές (55%), καθώς και για την απώλεια της εθνικής ταυτότητας της κάθε χώρας (50%).

Για Τουρκία και Κυπριακό

Εξάλλου, στο φετινό «Κυπροβαρόμετρο» (2004), ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να δηλώσουν κατά πόσον η Κύπρος θα πρέπει ή όχι να υποστηρίξει την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Το 60% διαφωνεί με την υποστήριξη από την Κύπρο της πορείας ένταξης της Τουρκίας, σε αντίθεση με το 35% των ερωτηθέντων που συμφωνεί. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 75%, δηλώνει πως η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ ως μέλος με περιορισμούς.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσον η Κύπρος θα πρέπει ή όχι να ασκήσει «βέτο» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Τρεις στους τέσσερις Κύπριους (74%) συμφωνεί με την άσκηση «βέτο», σε αντίθεση με το 15% που διαφωνεί.

Αισθητά απαισιόδοξη παρουσιάζεται φέτος η κοινή γνώμη όσον αφορά το κατά πόσο θα υπάρξει σύντομη λύση στο Κυπριακό. Μόνο ένας στους τέσσερις, περίπου, ερωτηθέντες (23%) παρουσιάζεται θετικός ως προς τη λύση, ενώ οι υπόλοιποι (68%) παρουσιάζονται απαισιόδοξοι.

Ποσοστό 40% των ερωτηθέντων δηλώνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ως την πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού. Ενας στους τέσσερις Κύπριους ζητά εγγυήσεις ασφάλειας, καθώς και αποχώρηση όλων των εποίκων (26% και 25% αντίστοιχα). Επιστροφή των προσφύγων και των περιουσιών θεωρείται ως προϋπόθεση για λύση του κυπριακού προβλήματος από το 17% και το 11% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.

Στο ερώτημα κατά πόσο θεωρούν εύκολη ή δύσκολη τη συμβίωση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, το 58% απάντησε πως πιστεύουν ότι η συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους θα είναι εύκολη. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι έφτανε το 52%, ενώ το 2002 το 45%. Το ποσοστό των ατόμων, που πιστεύει ότι η συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους θα είναι δύσκολη, παρέμεινε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (40% και 42% αντίστοιχα).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ