Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πίσω από τις πραγματικές ανάγκες

Το ποσό των περίπου 88,6 εκατομμυρίων ευρώ θα κατανεμηθεί στους δήμους της χώρας προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων για το πρώτο εξάμηνο του 2005. Την κατανομή των κονδυλίων ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών, ταυτόχρονα με τη διαπίστωση ότι τα χρήματα που δίδονται στηρίζονται σε στοιχεία που καλύπτουν υποτίθεται τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Ομως μια αναδρομή στη μέχρι τώρα κατάσταση και τα αιτήματα των κατά τόπους σχολικών επιτροπών καταδεικνύει ότι τα χρήματα δεν αρκούν.

Ακόμα κι αν δεχτεί κανείς ότι όντως υπάρχει αύξηση στο κονδύλι που αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, από 150 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν συνολικά πέρσι στα 180 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίζεται να δοθούν για όλο το 2005 στους δήμους, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται οι ανάγκες. Αυτό συνάγεται από τα αιτήματα των σχολικών επιτροπών για τουλάχιστον διπλασιασμό των σχετικών κονδυλίων. Την ίδια ώρα οι προθέσεις της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον καταγράφονται στο γενικό κρατικό προϋπολογισμό είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. Παραδειγματικά αναφέρουμε ότι το 2005 τα χρήματα που προβλέπεται να δοθούν στις Νομαρχίες για δαπάνες εκπαίδευσης είναι μειωμένα κατά περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες καλύπτονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δηλαδή από την ετήσια κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν οι δήμοι, και η οποία κινείται σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Σύμφωνα πάντως με την εγκύκλιο του υπουργείου, την κατανομή των χρημάτων για τις λειτουργικές δαπάνες θα κάνουν οι αρμόδιες πενταμελείς επιτροπές που έχουν συσταθεί σε επίπεδο νομού. Από τα 88.570.767,85 ευρώ που θα δοθούν στους δήμους για το πρώτο εξάμηνο του 2005, τα 37.492.000 ευρώ θα αποδοθούν άμεσα, με χρηματική εντολή μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή 51.078.768,85 ευρώ θα δοθεί, αφού κατανείμουν τις προτάσεις τους σχετικά με την κατανομή οι αρμόδιες πενταμελείς επιτροπές, κάτι που θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι 20 Απρίλη. Προηγούμενα και μέχρι τις 31 Μάρτη οι Περιφέρειες της χώρας θα πρέπει να έχουν ενημερώσει το υπουργείο σχετικά με τις αποφάσεις συγκρότησης των αρμόδιων πενταμελών επιτροπών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ