Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις

Τα προβλήματα παραμένουν

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, μετά από πολυήμερο αγώνα δύο βδομάδων περίπου, όπου διεκδικούσαν τα αυτονόητα, δηλαδή, κτιριακές εγκαταστάσεις, καθηγητές, σίτιση και στέγαση, από σήμερα το πρωί αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι οποίες είχαν κορυφωθεί με την κατάληψη του Πρυτανείου και της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας.

Αυτό αποφασίστηκε χτες το απόγευμα σε Γενική Συνέλευση των φοιτητών και αφού είχε προηγηθεί συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, κ. Καραμάνο, την περασμένη Παρασκευή για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ωστόσο, ο κ. Καραμάνος, παρ' όλο που αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, δεν έδωσε ουσιαστικές και άμεσες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του πανεπιστημίου αλλά περιορίστηκε σε γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το κτιριακό, παρουσίασε χρονοδιάγραμμα για μελλοντική κατασκευή μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων. Για το εκπαιδευτικό προσωπικό είπε πως θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστούν συμπληρωματικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, τη στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια το πανεπιστήμιο λειτουργεί μόνο με... δύο μόνιμους καθηγητές.

ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ: Μέτωπο λαϊκό για την Παιδεία

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τον πολυήμερο αγώνα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σημειώνει πως «ο αγώνας των φοιτητών και η ανάγκη για μόρφωση των παιδιών του λαού μέσα από δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση πρέπει να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Μέσα από τον αγώνα να αναδεικνύονται οι αιτίες αυτών των προβλημάτων, οι υπαίτιοι (κυβερνήσεις, ΕΕ, κεφάλαιο), ο ρόλος των στηριγμάτων αυτής της πολιτικής, του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, των Δήμων και των Νομαρχιών».

Στη συνέχεια, επισημαίνει την ανάγκη, οι φοιτητές, μέσα από αυτόν τον αγώνα να βγάλουν και τα ανάλογα συμπεράσματα και συμπληρώνει: «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Οταν πριν τρία χρόνια όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί χόρευαν στις πλατείες και έστηναν φιέστες, το ΚΚΕ προειδοποιούσε γραπτά και δημόσια ότι αυτό που στήνεται δεν είναι σύγχρονο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οταν πριν ενάμιση χρόνο συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όλοι αυτοί σιωπούσαν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καμάρωνε. Σήμερα, δεν πείθουν τα λόγια συμπάθειας, ούτε των κυβερνώντων, ούτε του κ. Ρέππα. Θέλει μέτωπο και στους δύο. Δεν πείθουν ούτε οι κινήσεις του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού στο νομό και των κάθε λογής "φίλων" του Πανεπιστημίου. Γιατί σιωπούσαν όλο αυτό το διάστημα και δεν έκαναν καμία κινητοποίηση για όλα αυτά τα προβλήματα».

Καταλήγοντας, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, καλεί τους φοιτητές «να γυρίσουν την πλάτη στους όψιμους και πολιτικάντηδες φίλους, να συστρατευτούν με τις ταξικές ριζοσπαστικές δυνάμεις στον αγώνα για:

- Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Εκπαίδευση στην υπηρεσία της επιστήμης και της κοινωνικής προόδου.

- Κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε υποδομές, σύγχρονες εγκαταστάσεις, κ.ά.

- 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία.

- Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ