Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

1926 Ο Ρόμπερτ Γκόνταρτ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του 12,4 μέτρα.

1935 Ο Χίτλερ καταργεί μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρεί στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας. Στη Συνθήκη που σηματοδοτούσε το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου περιέχονταν οι υποχρεώσεις της ηττημένης Γερμανίας. Μεταξύ αυτών των υποχρεώσεων ήταν και η διατήρηση ενός πολύ μικρού αριθμού ενόπλων δυνάμεων, υπό τον έλεγχο των νικητών. Ο επανεξοπλισμός και η στρατιωτικοποίηση του ναζιστικού καθεστώτος άρχισε πολύ νωρίτερα, το 1934, υπό το κράτος της μυστικότητας, αλλά εν γνώσει των Αγγλων και των Γάλλων, οι οποίοι υπολόγιζαν τότε ότι ο Χίτλερ θα στραφεί αποκλειστικά κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1968 Μονάδα Αμερικανών στρατιωτών εισβάλλει χωρίς αντίσταση στο χωριό Μι Λάι, στο Βιετνάμ. Συγκεντρώνουν το πλήθος, κυρίως γυναικόπαιδα και γέρους και αρχίζει «η σφαγή του Μι Λάι». Γαζώνουν με τα αυτόματα τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους, πετώντας πάνω τους και χειροβομβίδες. Εξοντώνονται 507 άνθρωποι - ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.

1978 Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα εκτελέσουν τον Μόρο αν δεν απελευθερωθούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ