Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολλά τα προβλήματα για τους κατοχικούς...

Μέλη της Ιρακινής αντίστασης στο Ραμάντι

Associated Press

Μέλη της Ιρακινής αντίστασης στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Δραματικά αυξήθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα θύματα από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, σε σιιτικό τέμενος της Μοσούλης ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη νεκρώσιμη ακολουθία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νεκροί από την επίθεση έφθασαν, χτες το πρωί, τους 50 και οι τραυματίες τους 80, ενώ ακόμη αγνοούνται αρκετά παιδιά.

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των θυμάτων αποφάσισαν να μη διεξαχθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, ομαδική κηδεία των νεκρών καθώς νωρίς το πρωί οβίδα έπληξε την περιοχή όπου είχε αποφασιστεί να γίνει η τελετή, χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα. Παράλληλα, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν, τις τελευταίες 2 βδομάδες, τουλάχιστον 10 «στενούς συνεργάτες του Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι», χωρίς, όμως, να διευκρινίσουν σε ποια περιοχή έγιναν οι συλλήψεις και οι επιχειρήσεις.

Από την Ουάσιγκτον, στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο αντικαταστάτης του Τζον Νεγκροπόντε στην κεφαλή της τεράστιας «διπλωματικής αποστολής» των ΗΠΑ στο Ιράκ θα είναι ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Ο διορισμός του αναμενόταν να επισημοποιηθεί αργά χτες.

Επίσης, σύμφωνα με έγγραφα του Πενταγώνου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών, ο αμερικανικός στρατός και η CIA είχαν συμφωνήσει να μην καταγράφουν ορισμένους κρατουμένους στο Ιράκ, προκειμένου να τους κρατούν φυλακισμένους ή να τους υποβάλλουν σε οτιδήποτε άλλο χωρίς να ελέγχονται από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου. Το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι «υπήρχε μια σκέψη αλλά όχι συμφωνία».

Προβληματισμός στους συμμάχους

Εκατοντάδες Πολωνοί στρατιώτες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, από τον Ιούλη και μετά, υποστήριξε χτες ο Πολωνός υπουργός Αμυνας. Προανήγγειλε ότι σταδιακά, μέχρι τον Οκτώβρη, η πολωνική στρατιωτική δύναμη (που είναι σήμερα η τρίτη σε αριθμό μετά την αμερικανική και τη βρετανική) θα έχει μειωθεί κατά πολύ και γι' αυτό θα παραδώσει σε κάποιον άλλο την ευθύνη για τη μία, τουλάχιστον, από τις 3 επαρχίες που εποπτεύει. Σύμφωνα με τη Βαρσοβία, το αργότερο μέχρι το 2006 θα έχει αποχωρήσει, σχεδόν, το σύνολο των Πολωνών στρατιωτών από το Ιράκ. Η εξέλιξη αυτή θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τις κατοχικές δυνάμεις καθώς στις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί οι Πολωνοί συνεργάζονται, κυρίως, με τους Ουκρανούς, που, επίσης, υπάρχει η σκέψη να αποχωρήσουν.

Παράλληλα, στην Ιταλία συνεχίζεται η έρευνα αλλά και η συζήτηση για τις συνθήκες θανάτου του πράκτορα Νικόλα Καλιπάρι κατά την απελευθέρωση της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα. Δύο ιταλικές εφημερίδες, οι «Corriere della Sera» και «Reppublica» υποστήριζαν χτες ότι στις αμερικανικές δυνάμεις είχαν δοθεί ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με το ακριβές έργο του Καλιπάρι στο Ιράκ και το δρομολόγιό του, επειδή η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στις διαβουλεύσεις με τους απαγωγείς και έχει, επανειλημμένως, με πράξεις της υποσκάψει την απελευθέρωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ