Κυριακή 13 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολο και πιο συμβολική η φορολογία επιχειρήσεων

Οι ευνοϊκές για το μεγάλο κεφάλαιο φορολογικές ρυθμίσεις των κυβερνώντων, που οδήγησαν στη μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών, αποτυπώνονται ήδη στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων για το 2003 και 2004

Οι διαδοχικές φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - που συνεχίζονται και βελτιώνονται από την κυβέρνηση της ΝΔ - άρχισαν να αποτυπώνονται και επίσημα στους ισολογισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. Ηδη, το 2004 - πριν δηλαδή ακόμη τεθεί σε ισχύ η δραστική μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ και ισχύουν από φέτος - είναι εμφανής η φορολογική ελάφρυνση για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους κάθε είδους «συνεταίρους» τους, χάρη στις σχετικές ρυθμίσεις που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μια ματιά στους ισολογισμούς του 2004, που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες και καταγράφουν τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων επιχειρήσεων (μορφής ΑΕ και ΕΠΕ), πείθει και τον πιο αδαή ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της... «δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών», τελικά ευνόησαν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όχι όμως και τους εργαζόμενους. Ετσι, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις είδαν τα κέρδη τους να ανεβαίνουν και τη φορολογία κερδών να κατεβαίνει, την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αγρότες) έβλεπαν τα ισχνά τους εισοδήματα να συνθλίβονται, όχι μόνο από την ακρίβεια, αλλά και από τη φορολογία.


Αδιάψευστος μάρτυρας τα συγκεντρωτικά στοιχεία των ισολογισμών 66 επιχειρήσεων που επεξεργάστηκε και δημοσιεύσει σήμερα ο «Ρ» στον πίνακα 1, για τα έτη 2003 και 2004. Από την επεξεργασία των στοιχείων, προκύπτει ότι τα κέρδη των ανώνυμων εταιριών (ΑΕ) αυξάνονται πολύ ταχύτερα (τόσο σε ποσοστά όσο και σε απόλυτους αριθμούς) σε σχέση με το φόρο εισοδήματος που κατέβαλαν οι ίδιες επιχειρήσεις!

Από τη σύγκριση των στοιχείων των εν λόγω 66 επιχειρήσεων (βλέπε πίνακα 1), προκύπτει ότι το 2004, σε σχέση με το 2003:

  • τα καθαρά, προ φόρων, κέρδη τους, αυξήθηκαν κατά 31,2% και ανήλθαν στα 3.948,8 εκατ. ευρώ, από 3.010,1 εκατ. ευρώ το 2003,
  • ο φόρος εισοδήματος, που πλήρωσαν για τα επίσημα κέρδη τους, αυξήθηκε κατά 26,3% (5 μονάδες κάτω από το ποσοστό αύξησης των κερδών) και ανήλθε στο ποσό των 1.081,7 εκατ. ευρώ, από 856,7 εκατ. ευρώ το 2003,
  • ο μέσος συντελεστής φορολογίας των κερδών τους μειώθηκε πέρσι κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα (από 28,5% στο 27,4%).
Κάθε φέτος και καλύτερα

Αν η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική - είτε εφαρμόζεται από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ - οδηγεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους να αναφωνούν «κάθε πέρσι και καλύτερα», δεν ισχύει το ίδιο και για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Απολαμβάνοντας τα οφέλη από τις φοροαπαλλαγές, τις επιχορηγήσεις και άλλα πλουσιοπάροχα προνόμια που θεσπίζουν οι κυβερνώντες - με πρόσχημα τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και άλλα παρόμοια - οι επιχειρηματίες δεν κρύβουν πως γι' αυτούς ισχύει η ρήση «κάθε φέτος και καλύτερα»!

Για μια πληρέστερη εικόνα, που τεκμηριώνει του λόγου το αληθές των παραπάνω, ο «Ρ» επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα τον πίνακα 2, με στοιχεία για την κερδοφορία και τη φορολόγηση των 20 επιχειρήσεων που το 2004 εμφάνισαν τα μεγαλύτερα κέρδη. Από τον πίνακα αυτόν προκύπτει ότι οι εν λόγω 20 μεγάλες επιχειρήσεις το 2004, συγκριτικά με το το 2003:

Πρώτον, μοιράστηκαν μεταξύ τους καθαρά προ φόρων κέρδη 3.758,9 εκατ. ευρώ, από 2.746,6 εκατ. ευρώ το 2003. Μια απλή διαίρεση μας δείχνει ότι το ποσοστό αύξησης των κερδών, ανήλθε σε 36,9%.

Δεύτερον, πλήρωσαν στην Εφορία φόρο εισοδήματος για τα κέρδη του 2004 συνολικού ύψους 990,7 εκατ. ευρώ, που ήταν αυξημένος κατά 27,5% συγκριτικά με το 2003.

Από τη σύγκριση των δύο αυτών μεγεθών, προκύπτει πως το μέσο ποσοστό αύξησης των κερδών των εν λόγω 20 μεγάλων επιχειρήσεων, δεν ήταν απλά υπερδεκαπλάσιο του ποσοστού αύξησης των λαϊκών εισοδημάτων (μισθών - συντάξεων κλπ) και του πληθωρισμού. Το ποσοστό αύξησης των κερδών ήταν πέρσι μεγαλύτερο κατά 9,4 ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό αύξησης του φόρου εισοδήματος που πλήρωσαν τα αφεντικά και οι μεγαλομέτοχοι αυτών των επιχειρήσεων. Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία του πίνακα, δείχνει ότι η διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό αύξησης των κερδών και των φόρων, για ορισμένες επιμέρους επιχειρήσεις, είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το ποσοστό αύξησης των κερδών ήταν 27,1% το ποσοστό αύξησης των φόρων ήταν μόλις... 4%!

Τα «καρποφόρα» - για τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποτελέσματα των «φορολογικών μεταρρυθμίσεων» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - φαίνονται κυρίως στις δύο τελευταίες στήλες του πίνακα 2. Από τις στήλες αυτές προκύπτει ότι ο μέσος συντελεστής φορολογίας για τα κέρδη των συγκεκριμένων 20 επιχειρήσεων, μειώθηκε πέρσι κοντά στις 2 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς συρρικνώθηκε από 28,3% το 2003 στο 26,4% το 2004!

Και βέβαια, ανάμεσα στις 20 αυτές επιχειρήσεις, υπάρχουν και ορισμένες που μείωσαν το συντελεστή φορολογίας των κερδών, πολύ πάνω από το μέσο όρο. Για παράδειγμα, το 2004 συγκριτικά με το 2003, ο συντελεστής φορολογίας των κερδών μειώθηκε κατά 17,8 μονάδες για την Αγροτική Τράπεζα και 7,5 μονάδες για την Alpha Bank. Δεν πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, ότι για πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, ο συντελεστής φορολογίας κερδών, είναι μονοψήφιος αριθμός. Τέτοιες επιχειρήσεις με εντελώς συμβολική φορολογία, περιλαμβάνονται και στον πίνακα, όπως η ATTICA AE ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (συντελεστής φορολογίας 1,8% το 2003 και 1,3% το 2004) κλπ.

Η τόσο χαμηλή - και σε αρκετές περιπτώσεις ΜΗΔΕΝΙΚΗ - φορολογία στα κέρδη, οφείλεται στο αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα που οικοδόμησαν τα δύο μεγάλα κόμματα στην περίοδο των τελευταίων 30 ετών. Το συγκεκριμένο, φορολογικό σύστημα - εκτός από τις δεκάδες φοροαπαλλαγές και φοροπρονόμια που προβλέπει για το μεγάλο κεφάλαιο - επιτρέπει επίσης στις μεγάλες επιχειρήσεις (όχι όμως στις μικρές ή και τους εργαζόμενους), να μεταφέρουν στα επόμενα 5 χρόνια τις ζημιές που παρουσίασαν κάποια χρονιά!

Θα πρέπει εδώ να υπογραμμιστεί, πως όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μιλούν για «δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών», στην πράξη εννοούν την παραπέρα φορολογική ελάφρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Αρνήθηκε δηλαδή να ανακουφίσει τους εργαζομένους από τα φορολογικά βάρη και - με το επιχείρημα πως «δεν αντέχει η οικονομία» - διατήρησε τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας των λαϊκών εισοδημάτων στο 40%. Την ίδια ώρα, όμως, έκρινε πως η οικονομία αντέχει για νέες φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, ψηφίζοντας νόμο με τον οποίο μείωσε το φορολογικό συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από το 35% στο 25% μέχρι το 2007) με πρόσχημα την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Ο καθένας, μπορεί - και πρέπει - να βγάλει τα συμπεράσματά του. Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ