Κυριακή 13 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Παρασκευή το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό ραντεβού

Η μεγάλη συγκέντρωση που η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει στις 7μ.μ. στα Προπύλαια και η πορεία που θ' ακολουθήσει στην αμερικανική πρεσβεία με αφορμή της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ

Την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μάρτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει δοθεί το μεγάλο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού, στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η κινητοποίηση αυτή, μαζί με σειρά άλλες ανάλογες, που πραγματοποιούνται τον καιρό αυτό σε όλη την Ελλάδα και θα κορυφωθούν στις 18 Μάρτη, πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων, στις 20 Μάρτη, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, τη συνεχιζόμενη κατοχή με θύματα εκατοντάδες αθώους πολίτες, την κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν, την υποδούλωση της Γιουγκοσλαβίας με το Σύμφωνο Σταθερότητας και 6 χρόνια μετά το διαμελισμό και τη σφαγή των λαών της από τον πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στο σχετικό κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ τονίζεται:

«Συμπληρώνονται δυο χρόνια από την εγκληματική επίθεση και κατοχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Ιράκ και έξι χρόνια από τη βάρβαρη επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και την κατοχή στο Κόσσοβο.

Δυο χρόνια κατοχής του Ιράκ, καταλήστευσης του πλούτου και του μόχθου του ιρακινού λαού, αλλά και δυο χρόνια μεγαλειώδους αντίστασης. Οι απώλειες των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους καθημερινά αυξάνονται».


Η ΕΕΔΥΕ αναφερόμενη στις σημερινές εξελίξεις σημειώνει:

«Οι πρόσφατες Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ - ΕΕ που έγιναν στις Βρυξέλλες δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, παραμερίζοντας τις διαφορές τους με τις ΗΠΑ για τη μοιρασιά των κερδών από τις μέχρι σήμερα ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, τις νομιμοποίησαν, εγκαινιάζοντας το δόγμα του προληπτικού πολέμου στο Ιράκ και ετοιμάζονται να δράσουν από κοινού ενάντια στον ηρωικό λαό της Κούβας, της Συρίας, του Ιράν, της Β. Κορέας και άλλων χωρών που αντιστέκονται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην ελληνική εμπλοκή: «Στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία συμμετείχε και η χώρα μας. Πιστή στις επιταγές του ΝΑΤΟ, συμφώνησε σε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ενισχύει την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν και ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει Ιρακινούς Κουίσλινγκ, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στον ιρακινό λαό. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι μεγάλες.

Εντείνεται ο αυταρχισμός, δυναμώνουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, καθώς οι ΗΠΑ, ΕΕ χτίζουν ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος».

Στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ τονίζεται: «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας γίνεται πιο επιτακτική. Γι' αυτό, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Πιο έντονος, πιο μαζικός.


Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη τιμά φέτος τα 50 χρόνια της παρουσίας και της δράσης της, κλιμακώνει τους αγώνες ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Καλεί όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, τους εργαζόμενους και τη νεολαία του Λεκανοπεδίου σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ»

 • Για να βάλουμε φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να ανατρέψουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.
 • Για να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής με την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν.
 • Για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον ιρακινό, αφγανικό, παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.
 • Για να μη συμμετέχει η Ελλάδα στους τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.
 • Να μη σταλούν Ελληνες στρατιώτες για την κατοχή στο Ιράκ.
 • Για να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την πατρίδα μας.
 • Για να προστατέψουμε τα δημοκρατικά δικαιώματά μας από τους ΝΑΤΟικούς "προστάτες" που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς.
 • ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
 • ΟΛΟΙ 18 ΜΑΡΤΗ 2005 ΣΤΙΣ 7 Μ.Μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ».
Κινητοποιήσεις σ' όλη την Ελλάδα

Στο μεταξύ, και ενώ εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Αθήνα και την πορεία που θ' ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία, σειρά αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

 • Τετάρτη, 16 Μάρτη:

- ΚΟΜΟΤΗΝΗ, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

 • Παρασκευή 18 Μάρτη:

- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

- ΚΑΒΑΛΑ, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, στις 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

- ΚΑΛΑΜΑΤΑ, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΠΑΤΡΑ, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

- ΠΥΡΓΟΣ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

- ΚΟΡΙΝΘΟΣ, στις 6.30 μ.μ., στα Περιβολάκια.

- ΤΡΙΠΟΛΗ, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΝΑΥΠΛΙΟ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

- ΣΠΑΡΤΗ, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΖΑΚΥΝΘΟΣ, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

- ΠΡΕΒΕΖΑ, στις 7 μ.μ., στο Θεοφάνειο.

- ΚΑΡΔΙΤΣΑ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

- ΛΙΒΑΔΕΙΑ, στις 7 μ.μ., στον πεζόδρομο Μπουφίδου.

- ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία των Λιονταριών.

- ΑΙΓΙΟ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

- ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ, στις 6.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου.

- ΞΑΝΘΗ, στις 7 μ.μ. λαμπαδηδρομία, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και στη συνέχεια εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

 • Σάββατο, 19 Μάρτη:

- ΤΡΙΚΑΛΑ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

 • Κυριακή, 20 Μάρτη:

- ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας.

 • Τετάρτη, 23 Μάρτη

- ΛΑΡΙΣΑ, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Θεσσαλονίκη: Συναυλία ειρήνης

H ΕΔΥΕΘ διοργανώνει την Πέμπτη 17 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., συναυλία ΕΙΡΗΝΗΣ στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συμμετέχουν οι αδερφοί Πρατσινάκη, η Ανθή Τατσιούλη, οι Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, ο Δημήτρης Νικολούδης, ο Γιώργος Λίζος, ο Απόστολος Σωτηρούδης, ο Σωτήρης Μπαλλάς και οι Μουσικοί της Θεσσαλονίκης. Εισιτήρια διατίθενται στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (2310.220.571) και τις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.

Λάρισα

Την Τετάρτη, 16 Μάρτη, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο στις 7 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Διεθνείς Εξελίξεις». Εισηγητές θα είναι ο Δ. Αλευρομάγειρος, στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος θα μιλήσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και ο Β. Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, που θα μιλήσει για τα δύο χρόνια μετά την επέμβαση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org