Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Συλλήψεις - πρόκληση στην Αντίσταση

Καταγγέλλουν ΚΟΑ του ΚΚΕ, Αντιστασιακοί και άλλοι φορείς.

Ακολουθώντας την πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, χτες, η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ για να εμποδίσουν τον δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Καισαριανής να στήσουν το μνημείο της Αντίστασης στο χώρο του Σκοπευτηρίου, όπου θυσιάστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ανάμεσά τους οι 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά 1944. Συνελήφθησαν ο δήμαρχος και τρεις ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι που κρατήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, για να αφεθούν ελεύθεροι αργότερα το απόγευμα, αφού υποβλήθηκαν μηνύσεις τόσο από το Δήμο όσο και από την αμαρτωλή Σκοπευτική Εταιρεία που λυμαίνεται τον ιστορικό χώρο. Οι αιρετοί συνελήφθησαν μετά από μήνυση που κατέθεσε εκπρόσωπος της Εταιρείας, αμφισβητώντας το νόμιμο των εργασιών. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία του Αυτόφωρου.

Θυμίζουμε ότι το Σκοπευτήριο διεκδικούν δήμος, κάτοικοι και αντιστασιακές οργανώσεις, ώστε να αποδοθεί στο λαό ως χώρος ιστορικής μνήμης, αλλά με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, εξακολουθεί να παραμένει στη Σκοπευτική Εταιρεία.

Ερωτηματικά, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν, από πριν, ο καισαριανιώτικος λαός και οι αντιστασιακές οργανώσεις που αγωνίζονται δεκαετίες να στηθεί το Μνημείο. Κι αυτό παρ' όλο που, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προηγήθηκε της χτεσινής ενέργειας, η παράταξη «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία» ζήτησε να υπάρξει η σχετική ενημέρωση και κινητοποίηση, κάτι που αρνήθηκαν, τόσο ο δήμαρχος Θ. Μπαρτσώκας, όσο και οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων στο Σώμα...

Σήμερα θα συνεχιστούν οι εργασίες για την τοποθέτηση του μνημείου.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ καταγγέλλει «τη σύλληψη από την αστυνομία του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων του δήμου Καισαριανής, γιατί προσπάθησαν να ανεγείρουν μνημείο τιμής στο χώρο». «Η ευθύνη - σημειώνεται στην ανακοίνωση - βρίσκεται στην κυβέρνηση της ΝΔ. Το ΚΚΕ έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι αυτός ο χώρος ανήκει στο λαό της Καισαριανής που έχει δικαίωμα να τιμά και με ανέγερση μνημείου τους 200 κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς. Το ΚΚΕ καταδικάζει τέτοιες αυταρχικές ενέργειες και καλεί το λαό να τις αποκρούσει».

Τη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν, επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων και το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, ο ΣΥΝ, η ΚΕΔΚΕ, η ΤΕΔΚΝΑ και η Νομαρχία Αθηνών.

  • Η Αχτιδική Επιτροπή Ανατολικών Συνοικιών καλεί το λαό στην κινητοποίηση που γίνεται σήμερα στις 10 π.μ. στο Σκοπευτήριο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ