Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πυρ και μανία οι Βυρωνιώτες!

Συνεργαστήκανε Θεοί και δαίμονες, υπόγειες ίντριγκες και διακλαδώσεις, κομπίνες και συνωμοσίες, αριστερούληδες και συντηρητικοί, να επιβάλλουν δημαρχιακούς άρχοντες της αρεσκείας τους και να κλείσουνε στο μαντρί τον γεμάτο αγωνιστικές και αντιστασιακές παραδόσεις βυρωνιώτικο λαό.

Μια πόλη προσφυγομάνα και κατατρεγμένη, σφηνωμένη - κάποτε - στ' απόκρυμνα κι άγονα βράχια του Υμηττού, σημερινό πολεοδομικό κόσμημα, χάρη στις προσπάθειες, τον τεράστιο αγώνα, την αγάπη κι ακάματη προσφορά των προηγούμενων αριστερών και προοδευτικών δημάρχων που την καθιέρωσαν και της έδωσαν τη δική της ταυτότητα και ιστορία.

Ο Βύρωνας... μπουλντόζες, χαλίκια, σκόνη και βράχια. Πολιτιστικό έργο τεράστιο. Δυο δημοτικά θέατρα στους βράχους που δημιουργούν καλλιτεχνική και ποιοτική παράδοση. Αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα, κήποι, χώροι περιπάτου κι αναψυχής. Και στο ύψωμα ένα ωραιότατο κτίριο, προσφορά για διάφορες εκδηλώσεις και συνεστιάσεις!

Βρέθηκα πρόσφατα σε μια εκδήλωση Βυρωνιωτών, απομάχων της δουλιάς, των ηρωικών συνταξιούχων, που με συντάξεις πείνας οι περισσότεροι κάτω από το όριο της φτώχειας - αλλά και με θέληση και κουράγιο. Αυτή η σπουδαία γενιά της Εθν. Αντίστασης δίνει και σήμερα μαχητικό και πρωτοπόρο «παρών» και βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα.

Τα «χρυσοφόρα» νιάτα με τα ψαρά μαλλιά, δεν ξέρουν μόνο να κατεβαίνουν διεκδικώντας στους δρόμους, αλλά ξέρουν να χορεύουνε, να τραγουδάνε, να γλεντάνε και να ταξιδεύουν, θαρρείς και ως διά μαγείας ένα απλωμένο χέρι, ξαφανίζει τις ρυτίδες και τις αυλακώσεις και μαυρίζει τα λευκά μαλλιά, δίνοντας νιάτα, πάθος και ψυχή.

Πυρ και μανία λοιπόν οι Βυρωνιώτες - στις ομιλίες τους - για τη μεθόδευση του ΛΑΦΚΑ, την ξεδιάντροπη πρόκληση και κοροϊδία που υποτιμά τη νοημοσύνη όλων των λογικών ανθρώπων. Υβρις στο πρόσωπο χιλιάδων συνταξιούχων, η χυδαία κυβερνητική κομπίνα. Οργή και αγανάκτηση για τα κλεμμένα, αλλά και για τα όσα μετέρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ, για να μην επιστραφούν όλα στους δικαιούχους τους.

Πυρ και μανία οι Βυρωνιώτες για τα ξενόφερτα αμερικανοθρεμμένα τερτίπια. Οι πολίτες δεν έχουν καμιά δουλιά με τον εθελοντή χαφιέ, τοποτηρητή των αγώνων και των κινητοποιήσεών τους, με το πρόσχημα - δήθεν - της πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό και ελεγχόμενο κλοιό σε βάρος των λαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών. Είναι ενάντια σ' αυτούς τους μηχανισμούς παρακολούθησης, κατάδοσης και ενημέρωσης και δικαιολογημένα φοβούνται, ότι τα όσα προωθούνται στο δήμο τους δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον «πιλότο» της αυριανής επέκτασής τους στο σύνολο των δήμων και των πόλεων της χώρας.

Πυρ και μανία με τους δεσποτάδες και την απύθμενη υποκρισία τους. Με τα όσα ανάλογα φαινόμενα κρίσης στο χώρο της δικαιοσύνης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πυρ και μανία με το σύστημα, που καθημερινά τα γεννά και τα αναπαράγει.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ