Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι καλλιτέχνες στην πάλη με όλους τους εργαζόμενους

Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 17 Μάρτη στην πλατεία Κάνιγγος στις 12 το μεσημέρι

Αγωνιστικό ραντεβού δίνουν την Πέμπτη 17 Μάρτη, οι ηθοποιοί με απόφαση του ΔΣ του ΣΕΗ, στις 11π.μ. στα γραφεία τους (Κάνιγγος 33), για να πορευτούν μαζί με άλλους εργαζόμενους, που θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κάνιγγος τη μέρα της μεγάλης πανεργατικής απεργίας.

«Είναι γνωστό ότι οι αλλαγές που διαμόρφωσε η πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία 15 - 20 χρόνια, οδήγησαν τον έλεγχο της παραγωγής και διανομής του καλλιτεχνικού έργου σε λίγα χέρια, σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους. Μιλάμε, πλέον, για οργάνωση μιας βιομηχανίας θεάματος, που ποδηγετεί την καλλιτεχνική δημιουργία, υποτάσσει και αναπλάθει τη σύγχρονη, αλλά και τη λαϊκή παράδοση προς όφελος του τουρισμού και του αγοραίου εμπορίου. Ιδιαίτερα στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και στους χώρους παραγωγής οπτικοακουστικού έργου έχουν καθιερωθεί σχέσεις εργασίας μεσαιωνικού τύπου», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους καλλιτεχνικούς φορείς, που είτε ανήκουν στη δύναμή της είτε όχι, να συντονίσουν το βήμα τους και τις διεκδικήσεις τους, και να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Στην κοινή προκήρυξη όλων των καλλιτεχνικών φορέων, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην πολιτική που επιτρέπει σε ελάχιστους πολυκλαδικούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας και σε ξένες πολυεθνικές εταιρίες να ελέγχουν την παραγωγή και διανομή του καλλιτεχνικού έργου. Να βάζουν εμπόδια και όρους στην έκφραση των καλλιτεχνών με αρνητικές επιπτώσεις στο περιεχόμενο του καλλιτεχνικού έργου, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων, όλων των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Συμμετέχουμε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις 17 Μάρτη. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους άλλους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους». Η ΠΟΘΑ, διατρανώνοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, αλλά υπόθεση ζωής για το λαό και τη νεολαία και αποκλειστική ευθύνη του κράτους να χορηγεί με πόρους την πολιτιστική ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, διεκδικεί:

 • Αύξηση του ποσοστού του κρατικού προϋπολογισμού για το ΥΠΠΟ στο 2% και παράλληλα ριζικό αναπροσανατολισμό της διάθεσής τους.
 • Δωρεάν δημόσια και ανώτατη εκπαίδευση των καλλιτεχνών, αναβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας και αισθητικής αγωγής στο σύστημα της γενικής παιδείας.
 • Καμιά χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τους εκμεταλλευτές της πολιτιστικής δραστηριότητας.
 • Να σταματήσει αμέσως κάθε άμεση, έμμεση ή συγκαλυμμένη μορφή ιδιωτικοποίησης τομέων της πολιτιστικής δραστηριότητας.
 • Ασφάλιση όλων των ανασφάλιστων δημιουργών, εκτελεστών, ερμηνευτών και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ήδη ασφαλισμένων.
 • Εκπροσώπηση όλων των φορέων των δημιουργών και των εργαζομένων του χώρου στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
 • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλους τους χώρους του θεάματος ακροάματος, που να εξασφαλίζουν όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 • Να σταματήσει η ασύδοτη εκμετάλλευση από τους καναλάρχες του μόχθου των εργαζομένων στα τηλεοπτικά συγκροτήματα και στούντιο.
 • Αμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, εξασφάλιση σταθερής εργασίας, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και του θεσμού των ωρομισθίων.
 • Εφαρμογή του νόμου για τη διάθεση του 1% του κόστους των δημοσίων κτιρίων για καλλιτεχνικά έργα και του 1,5% για την κινηματογραφική παραγωγή.
 • Η Εθνική Λυρική Σκηνή, οι Κρατικές Ορχήστρες και τα άλλα δημόσια μουσικά σύνολα, να αποκτήσουν δική τους στέγη.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org