Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση εντός, ελιγμοί από Μπερλουσκόνι

Μέλος της Ιρακινής αντίστασης στο Ραμάντι

Associated Press

Μέλος της Ιρακινής αντίστασης στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΩΜΗ.--

Νέα κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων παρατηρείται στο Ιράκ, ενώ στην Ιταλία η λαϊκή κατακραυγή για τη δολοφονία από αμερικανικά πυρά του μυστικού πράκτορα Νικόλα Καλιπάρι διογκώνεται. Ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους στις αμερικανο-ιταλικές σχέσεις και εξαπέλυσε έμμεση επίθεση κατά της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα.

Τα νεκρά σώματα 25 ανδρών και μιας γυναίκας βρέθηκαν στην πόλη Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται ότι εκτελέστηκαν πριν από μία βδομάδα. Πιθανότατα επρόκειτο για Ιρακινούς στρατιώτες που είχαν απαχθεί. Λίγο νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό 15 αποκεφαλισμένων σορών σε προχωρημένη αποσύνθεση κοντά στην πόλη Λατιφίγια, κοντά σε κτίριο που φέρεται να χρησιμοποιούνταν από αντάρτες. Μεταξύ των 15, συγκαταλέγονται 10 άνδρες, 3 γυναίκες και 2 παιδιά. Η επίσημη εκδοχή εκτιμά ότι πρόκειται πάλι για Ιρακινούς στρατιώτες, αλλά και για πολίτες, που θεωρήθηκαν συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων.

Στη Βαγδάτη, διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα φορτηγά πραγματοποιήθηκε κατά του υπουργείου Γεωργίας και του γειτονικού ξενοδοχείου «Σαρίντ», όπου διαμένουν Ιρακινοί αστυνομικοί, εκπαιδευτές τους και ξένοι επιχειρηματίες που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις. Εκτός από τους καμικάζι στην επίθεση σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί φρουροί και τραυματίστηκαν άλλοι 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί Αμερικανοί επιχειρηματίες.

Σε άλλο σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά λεωφορείου κουβεϊτιανής εταιρίας, σκοτώνοντας 1 επιβαίνοντα και τραυματίζοντας 3. Επίσης, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από αυτοσχέδια βόμβα, ενώ ένοπλοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον υπηρεσιακό υπουργό Σχεδιασμού. Ο ίδιος γλίτωσε σκοτώθηκαν 2 σωματοφύλακές του. Χωρίς θύματα εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο, τέλος, στη συνοικία Μπαλάντιγιατ.

Στη Βασόρα, από εκρηκτικό μηχανισμό σκοτώθηκαν σε περιπολία 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 3. Στο βόρειο Ιράκ, στη Μοσούλη, σε συγκρούσεις με αντάρτες σκοτώθηκαν 2 αξιωματικοί του ιρακινού στρατού και τραυματίστηκαν 2 στρατιώτες. Στο Κιρκούκ δολοφονήθηκε μια νεαρή Ιρακινή μεταφράστρια του αμερικανικού στρατού. Στο Σοργκάτ δολοφονήθηκε άλλος 1 αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας, ενώ στη Χαμπάνιγιε έγινε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αμερικανικής βάσης, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Οπως μετέδιδε το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χτες, κυκλοφόρησε βίντεο όπου η οργάνωση «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» ανακοινώνει ότι απήγαγε 2 Σουδανούς οδηγούς τουρκικών φορτηγών. Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε, επίσης, ότι απαγγέλθηκαν από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ιράκ κατηγορίες για τρομοκρατία σε 15 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είναι ξένοι υπήκοοι.

Ελιγμοί Μπερλουσκόνι

Να κατευνάσει τη λαϊκή οργή και να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται για να αποσύρει τα ιταλικά στρατεύματα από το Ιράκ προσπάθησε, χτες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάνοντας ελαφρά στροφή στις «κατηγορηματικές» θέσεις που είχε διατυπώσει. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέμεινε, φυσικά, ότι το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Καλιπάρι σταμάτησε κανονικά στο σινιάλο του αμερικανικού στρατού και ότι είχε δοθεί η σχετική άδεια. Επανέλαβε, επίσης, ότι θα απαιτηθεί η τιμωρία των ενόχων.

Δήλωσε, όμως, πεπεισμένος ότι θα διαλευκανθούν, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, οι συνθήκες του τραγικού περιστατικού. Εξαπέλυσε, μάλιστα, έμμεση επίθεση στην δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα, τονίζοντας ότι οι ιταλικές αρχές «δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια όσων υπηκόων της χώρας μεταβαίνουν στο Ιράκ και δε θέτουν εαυτούς υπό την αιγίδα των ιταλικών δυνάμεων».

Η εφημερίδα της οικογένειας Μπερλουσκόνι «Ιλ Τζιορνάλε», χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στη Σγκρένα, εξαπολύει λίβελο εναντίον «όλων εκείνων που ασκούν ψευτοδημοσιογραφία και αρνούνται την αντικειμενικότητα. Στην τραγική υπόθεση Καλιπάρι συγνώμη θα έπρεπε να ζητήσει και η αυτοανακηρυσσόμενη δημοκρατική, ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία, καθώς οι εκπρόσωποί της θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τους συμπολίτες τους για να εγκωμιάσουν, στη συνέχεια, τους απαγωγείς τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ