Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διπλό ενιαίο ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ

Motion Team

Η μόνη απάντηση που μπορεί και πρέπει να δώσει ο εργαζόμενος λαός, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, είναι το διπλό και ενιαίο ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ. Κι αυτή η απάντηση μπορεί να διατυπωθεί ηχηρά σε όλα τα πεδία πάλης. Αυτό το μήνυμα - κάλεσμα αναδείχτηκε μέσα από την εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τόσο οι εισηγητές, Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ηλίας Θερμός καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όσο και το κοινό, μέσα από τις παρεμβάσεις του, αλλά και τις ερωτήσεις του, αποκάλυψαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης («ευρωσύνταγμα») που επιχειρεί να δέσει χειροπόδαρα τους λαούς για να εξασφαλίσει την κυριαρχία του κεφαλαίου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Κώστας Αβραμόπουλος, γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε σύντομα τη στάση που κράτησε το Κόμμα σε κάθε βήμα αντιδραστικοποίησης της ΕΕ μέσα από τις κάθε φορά συνθήκες που επέβαλε, όπως Μάαστριχτ κλπ. Την προσπάθεια ενημέρωσης του λαού για τα δεινά που φέρνουν, με τελευταία την καμπάνια ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει για το «ευρωσύνταγμα». Και σημείωσε την ανάγκη η αποκάλυψη του αντιδραστικού χαρακτήρα του «ευρωσυντάγματος» και της ίδιας της ΕΕ, η αντίσταση στην πολιτική της να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης και των φορέων της, όλου του λαού.

«Δικαιώματα εργαζόμενων και λαών πεθαίνουν καθημερινά στην παρτιτούρα του λεγόμενου ευρωσυντάγματος», σημείωσε ο Χ. Κόφφας και ξεκαθάρισε πως ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά στους εργαζόμενους είναι ένας και μοναδικός: «Η όξυνση της πάλης τους για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους που θα στοχεύει στην ακύρωση στην πράξη των αντιλαϊκών συνθηκών, στην έκφραση ανυπακοής και απειθαρχίας, μη αποδοχής και ανοχής στην αφαίρεση δικαιωμάτων, στην ανεργία και στη φτώχεια. Αυτός ο αγώνας τόσο πιο αποτελεσματικός θα γίνεται όσο θα στρέφεται αποφασιστικά εναντίον της ΕΕ στο σύνολό της και θα στοχεύει στην αποδέσμευση της χώρας μας από αυτήν».

Ο Ηλίας Θερμός, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως με βάση το «ευρωσύνταγμα», «ο 21ος αιώνας θα είναι ένα ρυθμιζόμενο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, όπου το κυρίαρχο εποικοδόμημα με τον ηγετικό ρόλο της αστικής τάξης θα "αποδείξει" το "ιστορικό λάθος" του Μαρξισμού και της ταξικής πάλης. Και έτσι αυτή η οργανωμένη μειοψηφία του πλούτου, που επηρεάζει και διαμορφώνει τη συνείδηση των εργαζομένων, θα παγιοποιήσει την αλλοτρίωση του ανθρώπου σε έναν κόσμο ψευδαίσθησης και εικονικής πραγματικότητας. Αφού η όποια προσδοκία για κοινωνική απελευθέρωση θα αναχθεί στον κόσμο της ουτοπίας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, επιστήμονες, απλοί εργαζόμενοι και νεολαίοι, άνθρωποι που συσπειρώνονται με το ΚΚΕ στην πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, ευρύτερα κόσμος που προβληματίζεται από τις εξελίξεις.

Παρεμβάσεις, ενισχύοντας τις απόψεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων, ο Κώστας Δρούτσας, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, ο οποίος χαρακτήρισε το «ευρωσύνταγμα» ως ένα «ιδιωτικό συμφωνητικό της άρχουσας τάξης, που επιχειρεί να δέσει χειροπόδαρα τους λαούς». Και κατέληξε λέγοντας πως η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην αντίσταση. Επίσης τοποθετήθηκε και ο δικηγόρος Στέλιος Βαλανάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών, στη στρατιωτικοποίηση και την αστυνομοκρατία που εκδηλώνεται σε υπερεθνικό επίπεδο.

Την ανάγκη οι λαοί να επιλέξουν το δρόμο της αντίστασης σημείωσε στη δική του τοποθέτηση και ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ Μιχάλης Σπυριδάκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ