Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα προνόμια στην πλουτοκρατία

Σινιάλο για ένταση των ρυθμών αντιλαϊκής επίθεσης με έμφαση στις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές θα δώσει στην αποψινή συνέντευξη Τύπου ο Κ. Καραμανλής

Σήμα για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης θα δώσει ο Κ. Καραμανλής στην αποψινή συνέντευξη Τύπου, επιχειρώντας, μάλιστα, να πείσει ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος για το λαό και τη χώρα!

Το μήνυμα που σαφώς θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός είναι ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών αλλαγών» και «τομών», αναφέροντας ως τέτοιες το δραστικό περιορισμό του κράτους και την περαιτέρω ενίσχυση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Αν και θα επιμείνει στο παραμύθι της «ήπιας προσαρμογής», επιχειρώντας να διατηρήσει ένα κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης» στην εφαρμοζόμενη πολιτική, ωστόσο θα ρίξει το βάρος του στην ανάγκη να προχωρήσουν «οι τομές στο κράτος και την οικονομία», υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι «το 2005 είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Παρά το γεγονός ότι ο πρώτος χρόνος γαλάζιας διακυβέρνησης κατέδειξε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις στα καυτά κοινωνικά προβλήματα, αλλά τα επιδείνωσε, ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει «φυγή προς τα μπρος», προσφέροντας νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Παράλληλα με την άγρια λιτότητα, τις περικοπές κοινωνικών δαπανών και τις αποκρατικοποιήσεις που διασφαλίζει ο προϋπολογισμός του 2005, ο Κ. Καραμανλής θα δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν ένα «ευνοϊκό περιβάλλον στην επιχειρηματική δράση». Η «έξοδος» του Δημόσιου από μεγάλες ΔΕΚΟ και το ξεπούλημά τους στις πολυεθνικές, αφού πρώτα «εξυγιανθούν», η πώληση «όσο όσο» της Ολυμπιακής, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, η αντιμετώπιση της «ακαμψίας» στην αγορά εργασίας και το Ασφαλιστικό, η απελευθέρωση του ωραρίου, είναι ορισμένες από τις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς τους επόμενους μήνες, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει σαφής αναφορά απόψε από τον Κ. Καραμανλή ή απλή «περιγραφή» τους.

Δίνοντας μια πρόγευση των όσων θα πει απόψε ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χτες ότι «το 2005 ξεκίνησε με σταθερή και επίμονη προσπάθεια, για να αλλάξουν οι δομές του κράτους και της οικονομίας». «Θέσαμε τις βάσεις για πιο γρήγορη, πιο δυναμική και πιο αποτελεσματική πορεία στο διάστημα που ακολουθεί», πρόσθεσε με νόημα. Οταν κλήθηκε από το «Ρ» να επιβεβαιώσει αν στο εξής η κυβέρνηση θα επιταχύνει τους ρυθμούς επιβολής νεοφιλελεύθερων επιλογών, όπως η απελευθέρωση του ωραρίου, οι ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ ή παροχή κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο, ο εκπρόσωπος ουσιαστικά το ομολόγησε, λέγοντας ότι «έχουμε τελείως διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση. Εμείς ονομάζουμε διαρθρωτικές αλλαγές αυτά που εσείς αναφέρατε με τόσα αρνητικά επίθετα».

Αναφερόμενος στο «νοικοκύρεμα» των δημοσίων οικονομικών ο Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε περιχαρής ότι «στον πρώτο χρόνο έχουν εξοικονομηθεί 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την καλύτερη διαχείριση και από μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες «λεπτομέρειες» για το ποιες δαπάνες έχουν περικοπεί. Προαναγγέλλοντας σειρά επιβολής «διαρθρωτικών αλλαγών» ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για αλλαγή δομών «που δημιουργούσαν αγκυλώσεις στην οικονομία, απέτρεπαν τις επενδύσεις και άρα την εισροή κεφαλαίων και την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η πολιτική της ήπιας προσαρμογής δεν αφορά το δημόσιο τομέα, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι εννοεί την κατεδάφιση σε ότιδήποτε ανήκει στο κράτος. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος εξέφρασε την υποστήριξή του στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» στον ΟΤΕ και στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου με την άρση της μονιμότητας, γιατί έτσι ο ΟΤΕ «θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός διεθνώς».

Ο ορίζοντας που δίνει η κυβέρνηση είναι η τριετία: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μπροστά της τρία ολόκληρα χρόνια για να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματός της», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής θα υπερασπιστεί την πολιτική που εφάρμοσε τον πρώτο χρόνο, καλλιεργώντας μάλιστα την εικόνα ότι περίπου ήταν φιλολαϊκή! «Κατά τη διάρκεια των 12 αυτών μηνών δώσαμε λύσεις σε πολλά προβλήματα, τα οποία είχαν συσσωρευτεί επί 20 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ως τέτοια το πρόβλημα με τα πανωτόκια, την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ και τη διευθέτηση της ομηρίας των συμβασιούχων!

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «αυτή είναι καθαρά υπόθεση του πρωθυπουργού».

Πάντως, η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή του Γ. Παπανδρέου στη στήριξη της εφαρμοζόμενης πολιτικής τη χρονιά που πέρασε. Σε ερώτηση πως εκτιμά τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε ρήση του Γ. Παπανδρέου στη δεκαετία του '60 ότι «όσο πιο καλή είναι η αντιπολίτευση, τόσο καλύτερη γίνεται η κυβέρνηση».

Παρέμβαση Μητσοτάκη

«Να αλλάξει αποφασιστικά και γρήγορα πορεία», ζήτησε από την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης, υποδεικνύοντας τομές στον «τεράστιο αντιπαραγωγικό και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα που καταβροχθίζει προνομιακά το μεγαλύτερο μέρος της πίτας». Στη χτεσινή αβανταδόρικη για την κυβέρνηση παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ως εχθρούς των φτωχών λαϊκών στρωμάτων τους «προνομιούχους» υπαλλήλους των τραπεζών, εθελοτυφλώντας στα ιλιγγιώδη κέρδη των τραπεζών και επιχειρώντας να αναβιώσει ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές για «ρετιρέ και υπόγεια». Στο πλαίσιο αυτό στηλίτευσε το υψηλό κόστος των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου σε Τράπεζα της Ελλάδας (660 εκατ. ευρώ) και Εμπορική (600 εκατ. ευρώ), υποστηρίζοντας ότι το συνολικό ποσό για τις δύο τράπεζες φτάνει και περισσεύει για να πληρώσει η κυβέρνηση αμέσως τους 900 χιλιάδες συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ. Φυσικά, δε ζήτησε να πληρωθούν τα αναδρομικά...

Πάντως, «διευκρινίσεις» στον επίτιμο της ΝΔ, τον οποίο όμως δεν κατονομάζει, έδωσε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνοντας πως η «πρόβλεψη των 660 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό του 2004 δε συνεπάγεται άμεση δαπάνη και κατ' ουδένα τρόπο συνδέεται με εθελούσια έξοδο προσωπικού, ζήτημα ως προς το οποίο δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση». Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας προσθέτει πως ο διοικητής Ν. Γκαργκάνας στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην «υποχρέωση της ΤτΕ, βάσει του νόμου και του καταστατικού της να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων».

Γεγονός είναι πως η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων υποχρεώνει τις τράπεζες να αναγράφουν στους ισολογισμούς τους και τις μελλοντικές ασφαλιτικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των ταμείων τους, με βάση ένα ορισμένο προεξοφλητικό επιτόκιο. Τη συγκεκριμένη κατάσταση - η οποία σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται άμεσο κόστος για το τραπεζικό κεφάλαιο - επιχειρούν να αξιοποιήσουν τραπεζίτες και άλλοι παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης διαστρέφοντας την πραγματικότητα και τα δεδομένα επιχείρησε, να εμφανίσει ότι η λογιστική πρόβλεψη των 660 εκατ. ευρώ αφορά τάχα στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ