Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΛΗ
«Εφυγε» η ηγέτιδα του ΚΚ Χιλής

Στα 63 της έχασε τη μάχη με τον καρκίνο η Γκλάντις Μαρίν, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής

Η Γκλάντις Μαρίν μιλά στου δημοσιογράφους το Νοέμβρη του 2001 όταν η αστυνομία είχε εισβάλει στα γραφεία του ΚΚ Χιλής

Independent Media Center

Η Γκλάντις Μαρίν μιλά στου δημοσιογράφους το Νοέμβρη του 2001 όταν η αστυνομία είχε εισβάλει στα γραφεία του ΚΚ Χιλής
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Μόλις στα 63 της χρόνια, «έφυγε» η Γκλάντις Μαρίν, Πρόεδρος και από τα πλέον ιστορικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής.

Οπως και στη ζωή της, ο αγώνας που έδωσε ενάντια στον καρκίνο, ήταν πολύ σκληρός. Πριν από ενάμιση χρόνο, κατά σύμπτωση, στην επέτειο σχεδόν των 30 χρόνων από την εκδήλωση του πραξικοπήματος του Αουγκούστο Πινοτσέτ, διαγνώστηκε με όγκο ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Ακολούθησε μία εγχείρηση στη Σουηδία και δύο επισκέψεις στην Κούβα για θεραπεία, έχοντας στο πλευρό της τον φίλο και σύντροφο Φιντέλ Κάστρο. Επέστρεψε στη Χιλή τον περασμένο Δεκέμβρη. «Η συντρόφισσα Γκλάντις Μαρίν, Πρόεδρος του ΚΚ Χιλής άφησε την τελευταία της πνοή στη 1 π.μ., 6 Μάρτη, στο σπίτι της, μερικές μόλις ώρες αφού είχε πέσει σε κόμμα», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο ΓΓ του ΚΚ Χιλής, Γκιγιέρμο Τελιέρ. «Με μεγάλο θάρρος, η Γκλάντις μας συγκίνησε με το παράδειγμα του αγώνα της, στον οποίο συμμετείχαμε και μας ενέπνευσε με την αταλάντευτη πεποίθησή της, την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι τα πολιτικά και κοινωνικά ιδεώδη για τα οποία πάλεψε όλη τη ζωή της θα γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον, ένα μέλλον όχι μακρινό, που θα στηριχτεί από τους εργαζομένους, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚ Χιλής.

Η κηδεία της πρόκειται να γίνει σήμερα το μεσημέρι - ώρα Χιλής - ενώ στη χώρα έχει κηρυχτεί διήμερο εθνικό πένθος. Η οικογένειά της, όχι τυχαία, επέλεξε τη σημερινή μέρα, τη Μέρα της Γυναίκας για την κηδεία της.

Σχεδόν μισός αιώνας αγώνας

Η Γκλάντις Μαρίν γεννήθηκε στο Κουρέπτο, μία αγροτική περιοχή και σε μία φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας της, Ιράκλιο, ήταν αγρότης και η μητέρα της, Αντριάνα, δασκάλα. Σπούδασε στην παιδαγωγική ακαδημία «Escuela Normal.2» και έγινε δασκάλα με ειδικότητα την εναλλακτική εκπαίδευση. Παντρεύτηκε τον μηχανικό Χόρχε Μουνιός και απέκτησε δύο γιους, τον Ροντρίγκο και τον Αλβαρο.

Η επαναστατική της φύση εκδηλώθηκε από την εφηβεία της κιόλας, αγωνιζόμενη στο πλευρό των ταπεινών και καταφρονεμένων και με τον πολύ ενεργό ρόλο της στην καμπάνια κατά του αναλφαβητισμού. Υπήρξε πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Φοιτητών των Παιδαγωγικών Σχολών και πολύ αργότερα ηγέτιδα της Ενωσης Δασκάλων της Χιλής.

Μόλις στα 16 της χρόνια, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50, έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Χιλής, ενώ έφτασε και στη θέση της Γραμματέα της Νεολαίας. Από τη θέση της αρχικά ως στέλεχος και κατόπιν ως γραμματέας συμμετείχε ενεργά στις προεδρικές προεκλογικές καμπάνιες του Σαλβαδόρ Αλιέντε, τόσο το 1964 όσο και το 1970, επικεφαλής του Κομάντο (διοικητήριο) της Νεολαίας. Ως γραμματέας και επικεφαλής του Κομάντο Νεολαίας κατά τη διάρκεια των χρόνων διακυβέρνησης της «Λαϊκής Ενότητας», πρωτοστάτησε στη σύσταση της εθελοντικής εργασίας, του κινήματος αλληλεγγύης με την Κούβα και το Βιετνάμ, αλλά και του κινήματος των τοιχογραφιών και του «Nueva Cancion», του «νέου τραγουδιού» με καλλιτέχνες όπως ο Βίκτορ Χάρα, η Ιζαμπέλ Πάρα, οι Κιλαπαγιούν κ.ά. Εκλέχτηκε βουλευτής της δεύτερης περιφέρειας του Σαντιάγο το 1965, το 1969 και το 1973.

Τον Αύγουστο του 1973, βρέθηκε στο Βερολίνο ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Επέστρεψε μόλις δύο ημέρες πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος Πινοτσέτ. Το πρωινό της 11ης Σεπτέμβρη, το στρατιωτικό διάταγμα τη συγκαταλέγει ανάμεσα στα 100 πλέον καταζητούμενα άτομα από τη χούντα και της έδινε διορία, μέχρι τις 16.30 της ίδιας ημέρας, να παραδοθεί. Υπό την καθοδήγηση του ΚΚ Χιλής βγήκε στην παρανομία και ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία της Ολλανδίας. Το 1974 εξόριστη πια, στο Μεξικό, αφιερώνει όλο της χρόνο και τον αγώνα ενάντια στη χούντα του Πινοτσέτ. Στην εξορία, το Μάη του 1976, μαθαίνει λαμβάνοντας μία επιστολή, ότι η διαβόητη μυστική αστυνομία DINA συνέλαβε το σύζυγό της μαζί με άλλα στελέχη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚ Χιλής. Ο Χόρχε Μουνιός έκτοτε θεωρείται νεκρός, αν και ποτέ δε βρέθηκε η σορός του. «Εξαφανισμένος»...

Η Γκλ. Μαρίν επέστρεψε μυστικά στη Χιλή το 1978 αναλαμβάνοντας το δύσκολο στόχο της ανασύστασης του Κόμματος στην παρανομία, από τη θέση του οργανωτικού γραμματέα. Το ΚΚ Χιλής ξανάρχισε τη δράση του σε κατάσταση παρανομίας το 1984. Το 1994 εκλέχτηκε Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Χιλής, ενώ το 1998 ήταν η πρώτη που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του Αουγκούστο Πινοτσέτ, καταθέτοντας μήνυση και ανοίγοντας το «φάκελο Πινοτσέτ», που έκτοτε παραμένει ανοιχτός και με τον πρώην δικτάτορα να βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Κατά τη διάρκεια του 12ου Εθνικού Συνεδρίου του ΚΚ Χιλής εκλέγεται Πρόεδρος. Το βιβλίο «Επιστροφή στην Ελπίδα» είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά βιβλία της Γκλάντις Μαρίν, που πραγματεύεται την «Επιχείρηση Κόνδορας» ενάντια στο κομμουνιστικό, αριστερό και δημοκρατικό κίνημα στη Χιλή και τη Νότια Αμερική και τη λαϊκή αντίσταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ