Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οι μητέρες ενάντια στα όπλα

Στην Ουάσιγκτον αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Λος Αντζελες, οι διαδηλώσεις των μανάδων ενάντια στα όπλα είχαν μαζική συμμετοχή

Associated Press

Στην Ουάσιγκτον αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Λος Αντζελες, οι διαδηλώσεις των μανάδων ενάντια στα όπλα είχαν μαζική συμμετοχή
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Υπέροχα μεγαλειώδης και βαθύτατα συγκινητική υπήρξε η «Πορεία Ενός Εκατομμυρίου Μητέρων», που έγινε στην Ουάσιγκτον την Κυριακή 14/5, Μέρα της Μητέρας, με θέμα τον αποτελεσματικό έλεγχο των πυροβόλων όπλων. Σύμφωνα με τους οργανωτές, 750.000 γυναίκες και άλλα μέλη οικογενειών πήραν μέρος στη διαδήλωση αυτή, απαιτώντας την έγκριση σχετικής νομοθεσίας. Την ίδια μέρα, έγιναν ανάλογες μαζικές εκδηλώσεις και σε 70 άλλες πόλεις της χώρας και, έτσι, ο στόχος του ενός εκατομμυρίου υπερεκπληρώθηκε. Ηταν μια κινητοποίηση από τις μεγαλύτερες και μαχητικότερες που έχουν γίνει σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ.

Γονείς πήγαν με τα μικρά παιδιά τους σε καροτσάκια. Πολλοί διαδηλωτές - κύρια γυναίκες - φορούσαν κοντομάνικα λευκά φανελάκια, πάνω στα οποία υπήρχαν φωτογραφίες σκοτωμένων αγαπημένων προσώπων τους. Μια διαδηλώτρια, η Τζούντι Ελις από την πόλη Τολίντο του Οχάιο, κρατούσε μια πινακίδα, όπου είχε αναγράψει «Κάνω πορεία σήμερα για να σώσω τη ζωή ενός παιδιού αύριο», έχοντας επισυνάψει και τη φωτογραφία του παιδιού της, που είχε σκοτωθεί το 1995 προτού φύγει για το κολέγιό του. Στην επίσημη σκηνή, που είχε τοποθετηθεί στο Εθνικό Αλσος μεταξύ του Καπιτωλίου, έδρας του Κογκρέσου, και του μνημείου του Τζορτζ Ουάσιγκτον, μίλησαν διάφοροι παράγοντες, καθώς και πρόσωπα που είχαν τέτοια θύματα. Μια ομιλήτρια, η Ντον Ανα, αναφέρθηκε στη στιγμή που 11 βλήματα τερμάτισαν τη ζωή της κόρης της στο φοβερό μακελειό που έγινε πέρσι στο Γυμνάσιο Κολουμπάιν της Πολιτείας του Κολοράδο.


Associated Press

Η Ρόζι Ο' Ντόνελ, παρουσιάστρια τηλεοπτικού προγράμματος, απευθυνόμενη στο Κογκρέσο, είπε: «Μας ακούτε, βουλευτές; Μας ακούτε, γερουσιαστές; Εμείς ψηφίζουμε και θα σας παρακολουθούμε». Ορισμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 32.000 άτομα εξοντώνονται κάθε χρόνο από πυροβόλα όπλα, από τα οποία 4.200 είναι παιδιά.

Τρία δημόσια πρόσωπα, που μέλη των οικογενειών τους έχουν δολοφονηθεί - οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Κάρολιν Μακάρθι της Νέας Υόρκης και Μπόμπι Ρας της Πολιτείας του Ιλινόις, καθώς και η αντικυβερνήτης της Πολιτείας Μέριλαντ, Κάθλιν Κένεντι Τόουνσεντ, διαβεβαίωσαν το κοινό, ότι το λόμπι των όπλων δεν πρόκειται να επικρατήσει. «Ενα πράγμα γνωρίζω. Μην τα βάζετε μαζί μας... Αυτή είναι η δύναμη της μάνας», είπε η Μακάρθι, που ο σύζυγός της σκοτώθηκε και ο γιος της τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη δολοφονική επιδρομή εναντίον επιβατών του τρένου της περιοχής Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης το 1993, από ένα ανισόρροπο άτομο.

Η Τόουνσεντ, κόρη του δολοφονημένου γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι, ανέτρεξε στις επιτυχίες που είχαν οι μητέρες στο παρελθόν, όταν ήταν ενωμένες γύρω από ένα θέμα. «Μητέρες Κατά Μεθυσμένων Οδηγών είχαν τεράστια επίδραση στους θανάτους τέτοιας αιτίας, και νομίζω πως μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και εδώ τώρα», είπε.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν, επίσης, η αγωνίστρια ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, οι μουσικοί ροκ Κόρντι Λοβ και Μελίσα Εθριτζ, η Σάρα Μπράντι και ο σύζυγός της Τζέιμς Μπράντι, γραμματέας Τύπου του Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981, όταν βλήθηκε από δολοφονική σφαίρα προοριζόμενη για τον Ρίγκαν.

Στο μεταξύ, μια νέα έρευνα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» και του τηλεοπτικού σταθμού ABC αποκάλυψε, ότι το 45% των Αμερικανών έχουν όπλα στο σπίτι τους, ενώ ένας περίπου στους τέσσερις Αμερικανούς έχει απειληθεί από ένα όπλο και ένας στους δέκα έχει πυροβοληθεί.

Ας σημειωθεί εδώ, ότι την ίδια μέρα που η Ουάσιγκτον είχε κυριολεκτικά κατακλυστεί από την ογκωδέστατη και μαχητικότατη αυτή παλλαϊκή διαδήλωση, σε ένα άλλο κοντινό εκεί σημείο μερικές εκατοντάδες άλλων γυναικών και υποστηρικτών τους έκαμαν δική τους παρουσία, διακηρύσσοντας παναθλιότατα πως μια νέα νομοθεσία για τα μέτρα προφύλαξης από τα όπλα θα οδηγούσε σε ένα πιο βίαιο κύμα εγκλήματος και, τελικά, σε μια ολοκληρωτική κοινωνία! Οι 1.500 περίπου αλλόκοτες αυτές γυναίκες διεκδικούσαν το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα!

Από την πλευρά του, σε ανάλογη ενέργεια προέβη την ίδια μέρα και ο αποκαλούμενος Εθνικός Σύνδεσμος Οπλου (NRA). Ο αντιπρόεδρός του, Ουέιν Παπιέρ, περιφερόταν από το ένα μέσο δημοσιότητας στο άλλο, καλώντας το Κογκρέσο «να μη βάλει φωτιά στις ελευθερίες μας»! Δηλαδή, να αφήσει ανέπαφο το εγκληματικό όργιο που μαστίζει σήμερα όλη τη χώρα λόγω της ασυδοσίας των οπλοφόρων.

Και γιατί όλα αυτά; Οπως έγραφε σε σχετικό άρθρο της (13/5) η εφημερίδα «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ» (PWW), όργανο του ΚΚ ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πολιτικό Κέντρο Βίας, η βιομηχανία όπλου είναι μια επιχείρηση 1,4 δισ. δολαρίων. Και εξηγούσε το PWW: «Οι κατασκευαστές πυροβόλων όπλων και οι καλοπληρωμένοι λομπίστες τους, όπως ο NRA, βλέπουν ότι η ρύθμιση του όπλου μειώνει τα κέρδη τους. Η ασφάλεια και ο έλεγχος του όπλου δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Εχουν να κάνουν με τις βιομηχανικές παχιές γάτες, που συσσωρεύουν δισεκατομμύρια. Η βιομηχανία του όπλου καταπλημμυρίζει τις πόλεις και τις κοινότητές μας με πιστόλια και επιθετικά όπλα, που σχετίζονται με το θάνατο και τη δυστυχία. Η αντίθεσή τους στον έλεγχο των όπλων έχει να κάνει πρωτίστως με το κέρδος και καθόλου με τη δημοκρατία».

Την παραμονή της πορείας, ο Πρόεδρος Κλίντον, στη βδομαδιάτικη ραδιοφωνική ομιλία του, χαιρέτισε το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι το λόμπι του όπλου δεν είναι σε θέση να παραβγεί «με τις Αμερικανίδες μητέρες», που αγωνίζονται για την επιβολή ελέγχου στα όπλα. «Αν οι μητέρες», είπε, «εμμείνουν σ' αυτό, θα πετύχουν». Εξήγησε κατόπιν: «Η πάλη μας σε εθνική κλίμακα δε θα λήξει αύριο, άσχετα από το πόσοι θα πάρουν μέρος στην πορεία. Εχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε». Είπε, ακόμα, ότι η πορεία αυτή στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στο Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο για να εκδώσει νόμο σχετικά με τα όπλα, που βρίσκεται προ των μελών του μετά τους πυροβολισμούς του Απρίλη 1999 στο Γυμνάσιο Κολουμπάιν του Κολοράδο.

Το πρωί της μέρας που έγινε η πορεία, ο Πρόεδρος υποδέχτηκε στο Λευκό Οίκο και χαιρέτισε ορισμένους από τους διαδηλωτές και τους παρότρυνε να συνεχίσουν τον αγώνα. «Μην αποτραπείτε από την τρομοκρατία, από τις φωνασκίες και από το πολιτικό βουνό που θα χρειαστεί ν' ανεβείτε. Να θυμάστε τούτο: υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στην Αμερική, που σκέφτονται όπως εσείς».

Εξάλλου, ο Κλίντον, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Αμερική» του ABC, ανέφερε ότι ο NRA ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δίνοντας υπόσχεση για τουλάχιστον 250.000 δολάρια τον περασμένο μήνα.

Κλείνοντας, είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί, ότι ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Τζορτζ Μπους, που είναι τώρα υποψήφιος του κόμματός του για την Προεδρία των ΗΠΑ, εναντιώνεται συστηματικά σε οποιαδήποτε νομικά μέτρα, που αποβλέπουν στην ανακοπή της αιματοχυσίας, υποκύπτοντας πρόθυμα στις επιταγές του NRA. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στην πόλη Χιούστον αυτής της Πολιτείας, όπου τη Μέρα της Μητέρας οι εκεί προοδευτικές δυνάμεις είχαν οργανώσει παρόμοια πορεία για το ίδιο θέμα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα 684 άτομα σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς μέσα σε ένα χρόνο. Στο Τέξας, τέτοιες πορείες έγιναν και σε τέσσερις άλλες πόλεις του: Ντάλας, Φορτ Ουόρθ, Οστιν και Σαν Αντόνιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ