Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΛΑΦΚΑ
Παλικαρίσια απαίτησαν τον κλεμμένο κόπο τους

Δυναμικό διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 10 και 17 Μάρτη

ICON

Με αγωνιστικότητα και παλικαριά, με δύναμη και πάθος χτες το πρωί οι συνταξιούχοι απαίτησαν αυτά που τους ανήκουν. Ξεμπρόστιασαν τους κυβερνώντες που με βρώμικες μεθοδεύσεις επιχειρούν να μην επιστρέψουν τα παρακρατηθέντα από το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ. Παρατάχθηκαν - με το θάρρος που αντλούν από τα δίκαια αιτήματά τους - απέναντι από τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν συγκεντρωμένες μπροστά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και φώναξαν: «Οι κομπίνες σας δεν ξεγελούν κανένα, δώστε πίσω τα κλεμμένα!». Αψηφώντας τα αυταρχικά μέτρα ασφαλείας, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και βρέθηκαν στην είσοδο του υπουργείου, πετώντας γιαούρτια ως ένδειξη της αγανάκτησής τους για την άρνηση της κυβέρνησης για ουσιαστική αύξηση των συντάξεων και καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ.

Στο πλευρό των «απομάχων της δουλιάς» βρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι δε δίστασαν να μπουν ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους ηλικιωμένους προστατεύοντάς τους από την κρατική βία. Αυξήσεις πάνω από 10% για το έτος 2005, που θα καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια. Κατώτερη σύνταξη για όλα τα Ταμεία όχι μικρότερη από 960 ευρώ και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ - Ειδικά Ταμεία - Δημόσιο - ΟΤΑ. Επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ. Καμιά αύξηση στα φάρμακα και να παρέχονται δωρεάν. Να δοθούν αναδρομικά τα παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ. Αυτά είναι ορισμένα από τα αιτήματα που κατέθεσε με υπόμνημα στον υπουργό Γ. Αλογοσκούφη, αντιπροσωπεία των συνταξιούχων, ενώ οι συγκεντρωμένοι δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν συνθήματα καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή πολιτική και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

«Μια απ' τα ίδια! Αυτά που ακούμε χρόνια τώρα...», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό. Η γνωστή, δηλαδή, «καραμέλα» ότι τα αιτήματα είναι μεν δίκαια, αλλά η οικονομία «δεν αντέχει». Προκλητική ήταν η θέση του υπουργού για την απόσυρση της δικαστικής προσφυγής του Β. Γούλα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε πολύ αργότερα γι' αυτήν κι πως έγινε για προσωπικούς του λόγους!

Συγκεντρωμένοι μπροστά στην πόρτα του υπουργείου, αφού χρειάστηκε να σπάσουν δύο αστυνομικούς κλοιούς
Συγκεντρωμένοι μπροστά στην πόρτα του υπουργείου, αφού χρειάστηκε να σπάσουν δύο αστυνομικούς κλοιούς
Οι συνταξιούχοι, ωστόσο, καταγγέλλοντας την αδιάντροπη στάση της κυβέρνησης, η οποία - όπως οι ίδιοι λένε - «τρενάρει την υπόθεση, έτσι ώστε κάποιοι να "αποδημήσουν εις Κύριον" και να μειωθεί το ποσό των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ», δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 10 Μάρτη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως αλλά και στις 17/3 στη μεγάλη πανελλαδική απεργία, στο πλευρό όλων των εργαζομένων.

Ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιματισμού, Κλωστοϋφαντουργίας και Δέρματος, είπε εκ μέρους του ΠΑΜΕ: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των συνταξιούχων για πιο ανθρώπινες συντάξεις. Απαιτούμε να ανακαλέσει το υπουργείο τα μέτρα που πήρε για να φάει τα λεφτά του ΛΑΦΚΑ. Καλούμε εργαζόμενους και συνταξιούχους να συμμετέχουν όλοι στην πανελλαδική απεργία στις 17 Μάρτη, με πλαίσιο αιτημάτων που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας».


Η ηγεσία του υπουργείου έσπευσε να κατεβάσει τα ρολά στην είσοδο, δεν μπόρεσε όμως να αποφύγει τα γιαούρτια...
Η ηγεσία του υπουργείου έσπευσε να κατεβάσει τα ρολά στην είσοδο, δεν μπόρεσε όμως να αποφύγει τα γιαούρτια...

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ