Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είναι γεγονός ότι με την εμφάνιση του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ρωσίας, μετέπειτα Σοβιετική Ενωση, ο καπιταλισμός απέκτησε τον κατ' εξοχήν πρώτο εχθρό του με κρατική υπόσταση. Η αντίθεση ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο, απέκτησε περιεχόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπαράθεσης καπιταλισμού - σοσιαλισμού. Σκοπός των καπιταλιστών ήταν η με κάθε μέσο ανατροπή της εργατικής εξουσίας, που έφτασε έως την ένοπλη επέμβαση της ΑΝΤΑΝΤ και, στη συνέχεια, στην ιμπεριαλιστική περικύκλωση και απομόνωση.

Αυτή η ταχτική εντάθηκε μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, αντικειμενικά, αφού ο σοσιαλισμός απέσπασε από τον καπιταλισμό ένδεκα κράτη, ή το 26% του παγκόσμιου εδάφους.

Επομένως, η οικοδόμηση του σοσιαλισμού συντελούνταν σε συνθήκες αναμέτρησης και αντιπαράθεσης με τον καπιταλισμό και ιδιαίτερα με το πιο επιθετικό του τμήμα, τα ιμπεριαλιστικά κράτη, τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ταυτόχρονα, η οικοδόμηση του σοσιαλισμού συντελούνταν σε πρωτόγνωρους δρόμους. Μπορεί η πείρα της ΕΣΣΔ να αποτελούσε παρακαταθήκη για τις χώρες, που, μετά τον πόλεμο πέρασαν στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αλλά οι συνθήκες ποτέ δεν είναι ομοιόμορφες.

Παρακολουθώντας την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού μετά τον πόλεμο, και παρά τις δυσκολίες που αντικειμενικά υπήρχαν, μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι άλλαξε η ζωή των λαών τους, συγκριτικά με την περίοδο της καπιταλιστικής τους εξέλιξης, αλλά και σε σύγκριση με τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο. Ταυτόχρονα, μέσα σ' αυτήν την πορεία οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, δεν πρέπει να αγνοούμε τα προβλήματα, που αντικειμενικά προκύπτουν από την εμφάνιση του καινούριου και την εξέλιξή του και ότι μέσα σ' αυτήν την πορεία χρειάζεται να ανιχνεύσουμε στοιχεία, που μετέπειτα συνέβαλαν στην αρνητική εξέλιξη με την αντεπανάσταση. Παρ' όλ' αυτά, η πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού μετά τον πόλεμο, είναι παρακαταθήκη για τους λαούς όλου του κόσμου, τόσο για τα επιτεύγματα αυτών των λαών, όσο και για τη συμβολή τους στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Η αντισοσιαλιστική επίθεση στις μέρες μας δεν μπορεί να αφανίσει αυτές τις κατακτήσεις.

Μ' αυτές τις σκέψεις, παρουσιάζουμε σήμερα την περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, από το κείμενο της ΚΕ του ΚΚΕ «Προβληματισμοί για τους παράγοντες που καθόρισαν την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ