Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Οιωνός» έντασης της επίθεσης...

Η αντεργατική συμφωνία μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί πιλότο για τις υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ, χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ αλλά για το σύνολο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Με τη συμφωνία αυτή εφαρμόζεται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου που μειώνει το προσωπικό κατά 6.200 άτομα. Ταυτόχρονα, ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση της μονιμότητας, αφού επιτρέπεται στην επιχείρηση να προσλαμβάνει από εδώ και πέρα με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αμεση επίπτωση αυτής της συμφωνίας είναι η παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας για τους εναπομείναντες εργαζόμενους με ακόμα πιο βάρβαρες συνθήκες εργασίας.

Αλλά και γι' αυτούς που θα σπεύσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «εθελουσίας» εξόδου για κάποια χρηματικά οφέλη, βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Γιατί συμβάλλουν, ανεξάρτητα αν το συνειδητοποιούν, στην επιδίωξη ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ, στην υπονόμευση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού η «εθελουσία έξοδος» και άμεσα και μελλοντικά επιφέρει τεράστια επιβάρυνση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά τους ταμεία που το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να περάσουν ακόμα πιο σκληρά αντιασφαλιστικά μέτρα. Αντικειμενικά, αφήνουν κληρονομιά ένα ακόμα πιο σκληρό και απάνθρωπο εργασιακό μέλλον στα παιδιά τους.

Ολα αυτά γίνονται στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ΟΤΕ, κατ' επέκταση του μεγάλου κεφαλαίου, της αύξησης της κερδοφορίας του, αφού το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στη μείωση του λεγόμενου εργασιακού κόστους. Στη βάση αυτών η αντεργατική επίθεση θα εντείνεται και θα εξελίσσεται, χωρίς τέλος, όσο οι ίδιοι εργαζόμενοι δε βάλουν φραγμούς. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους στις άλλες πρώην ΔΕΚΟ, οι οποίοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως ό,τι συμβαίνει σήμερα στον ΟΤΕ, είναι η εικόνα του μέλλοντός τους.

Τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση έχουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και, οι όμοιοί τους στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οπως η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ που όλα αυτά τα χρόνια στήριξε και στηρίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, προδιαγράφοντας με μαθηματική ακρίβεια τις σημερινές εξελίξεις. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις τους, προβάλλοντας ως αντικειμενική αναγκαιότητα την αρχή της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που τάχα θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ανάγκη είναι λοιπόν, οι εργαζόμενοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος. Να οργανώσουν τον αγώνα τους σε κάθε κλάδο αλλά και να συντονίσουν τη μεταξύ τους δράση ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Η ανταπόκρισή τους στο αγωνιστικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ, η 17η Μάρτη να γίνει απεργιακή μέρα συντονισμένης δράσης, ας είναι το πρώτο βήμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ