Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απάντηση στις επιθέσεις Ταλάτ

Εκθεση των Βρετανών προϊδεάζει για επερχόμενες εξελίξεις

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολίασε τις επιθέσεις που δέχεται από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και άλλους, ότι αρνείται το διάλογο. «Οσοι βρίζουν και επικρίνουν είναι αυτοί που δε θέλουν το διάλογο», είπε και τόνισε ότι αυτοί που θέλουν διάλογο πρέπει να προσέχουν και τα λόγια και τις πράξεις τους. «Εμείς έχουμε πικρή πείρα από τέτοιους διαλόγους για λύση του Κυπριακού, οι οποίοι στην ουσία κατάντησαν να μετατρέπονται σε διαδικασία για επιβολή απαράδεκτων λύσεων στην πλευρά μας» συνέχισε. «Ως εκ τούτου αυτοί που μιλούν για διάλογο, καλά κάνουν να καθορίζουν εάν επιθυμούν διάλογο για επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει, με διακοσμητικές αλλαγές, ή για εξασφάλιση λύσης του Κυπριακού, το οποίο περιλαμβάνει και πτυχές που η Τουρκία έχει κύρια ευθύνη να αντιμετωπίσει», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την ψηφοφορία στα Κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, είπε, η ψηφοφορία στα Κατεχόμενα δεν αποτελεί εκλογή για ανάδειξη κρατικής οντότητας. Ακόμα υπογράμμισε ότι υπάρχουν και ζητήματα, όπως αυτό της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων κ.ά., για τα οποία δεν μπορεί ν' αποφασίσει ο Ταλάτ.

Κάτι μαγειρεύουν οι Βρετανοί

Στο μεταξύ χτες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων δημοσιοποίησε στο Λονδίνο έκθεση (αποτελεί προϊόν σειράς ακροάσεων), με την οποία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να θεωρήσει τη λύση του Κυπριακού προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της για το 2005.

Η έκθεση εισηγείται να ληφθούν υπόψη τα σημεία που προκαλούν ανησυχίες στους Ελληνοκυπρίους, όπως η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η αποστρατικοποίηση, καθώς και η μείωση του αριθμού των εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο μετά τη λύση, ενώ παράλληλα προτείνει και μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους, ιδιαίτερα για το εμπόριο μέσω του λιμανιού της Αμμόχωστου, με βάση την εισήγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνδιαχείριση του λιμανιού.

«Θεωρούμε ότι μια διαρκής λύση του Κυπριακού είναι σε συντριπτικό βαθμό προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και προσφέρει πλεονεκτήματα για την Τουρκία, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα. Παρόλο που οι προοπτικές επιτυχίας μπορεί να μην είναι μεγάλες, οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν περί τα μέσα του 2005 πρέπει να αξιοποιηθούν», αναφέρει η έκθεση.

Η Επιτροπή εκφράζει υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά τονίζει ότι αυτή θα είναι αδύνατη χωρίς τη λύση του Κυπριακού και καλεί την Αγκυρα να αποσύρει μέρος (σ.σ: μόνο;!) των στρατευμάτων της από την Κύπρο. Αυτό, τονίζει η έκθεση, θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, αλλά και σε καλύτερες προοπτικές ένταξης για την Τουρκία.

Η Επιτροπή συστήνει όπως σε οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις με βάση το «σχέδιο Ανάν» υπάρχει πρόταση για αποστρατικοποίηση. Επίσης συστήνει οι εγγυήσεις ασφαλείας να προσφέρονται από εξωτερική δύναμη που θα ενεργεί με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εισηγείται επίσης όπως υποστηριχτεί από τη βρετανική κυβέρνηση η αύξηση του αριθμού των εποίκων που θα επιστρέψουν στην Τουρκία, να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για το θέμα των περιουσιών, χωρίς να επηρεάζονται αρνητικά οι Τουρκοκύπριοι, η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του οικονομικού κόστους της λύσης και ο λαός να ενημερωθεί γι' αυτό πριν από ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Η έκθεση τονίζει πως μια ουσιαστική οικονομική χειρονομία από πλευράς Τουρκίας για το θέμα των αποζημιώσεων θα κρινόταν ως μια μεγαλόψυχη και θετική ενέργεια. Η έκθεση προτείνει τη διενέργεια απογραφής στα Κατεχόμενα από ένα «αρμόδιο διεθνές σώμα» ή από τις «τουρκοκυπριακές αρχές».

Η Επιτροπή καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να συμβάλει στην άρση οποιωνδήποτε εμποδίων στο απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά υποστηρίζει την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για το λιμάνι Αμμόχωστου.

Καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν έχει ή όχι τη δυνατότητα για απευθείας πτήσεις στα Κατεχόμενα, και αν έχει τέτοια δυνατότητα να καθορίσει ημερομηνία για έναρξη πτήσεων. Εισηγείται όπως, στην απουσία μιας σύντομης συνολικής λύσης, η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίξει πολιτικά μέτρα που θα καταστήσουν δυνατό για τους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά στην ατζέντα η «επίλυση του ενεργειακού ζητήματος»(2020-05-28 00:00:00.0)
Αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις(2009-07-30 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το κοινό ανακοινωθέν Κλίντον - Μπαμπατζάν(2009-03-10 00:00:00.0)
Νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ ζητά ο Ταλάτ(2005-05-04 00:00:00.0)
Τριβές μεταξύ Τουρκοκυπρίων(2005-04-07 00:00:00.0)
Πιέζουν οι Αμερικανοί για γρήγορη λύση(2003-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ