Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Αιγιαλός για κάθε επιχειρηματική χρήση!

Παραχωρεί δωρεάν τον αιγιαλό στα Ναυπηγεία Σύρου, επιτρέποντας τη χρήση του και για δραστηριότητες πέρα από τις ναυπηγικές

Σε μια ακόμη προκλητική παροχή προς το μεγάλο κεφάλαιο προχωρεί η κυβέρνηση της ΝΔ που προσφέρει στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου (ιδιοκτησίας Ταβουλάρη) το δικαίωμα «αποκλειστικής και χωρίς αντάλλαγμα χρήσης του αιγιαλού» και ολόκληρης της θαλάσσιας περιοχής! Η σχετική τροπολογία -«δείγμα γραφής» για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την «ανάπτυξη» και για ποιον - κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Βέβαια, ανάλογη διάταξη είχε προωθήσει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - λίγο πριν τις εκλογές και πριν σταματήσει στη Βουλή η συζήτηση νομοθετικού έργου - ενταγμένη στο νομοσχέδιο για τον Ιαματικό Τουρισμό και το Θερμαλισμό. Το νομοσχέδιο δε συζητήθηκε, αλλά η «εκκρεμότητα» παρέμεινε κι έτσι τη διεκπεραίωσή της ανέλαβε να φέρει σε πέρας η σημερινή κυβέρνηση, σε απόλυτη, προφανώς, σύμπνοια με την προηγούμενη.

Το σχετικό άρθρο που κατέθεσαν οι Γ. Αλογοσκούφης, Δ. Σιούφας, Γ. Σουφλιάς, και Μ. Κεφαλογιάννης έχει και άλλες... προεκτάσεις. Το άρθρο αναφέρει: «Παραχωρείται στην εταιρία "Νεώριον Νέα Ανώνυμη Εταιρία Ναυπηγείων Σύρου ΑΕ" για όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των εγκαταστάσεών της κυρίως ως ναυπηγείου το δικαίωμα της αποκλειστικής και χωρίς αντάλλαγμα χρήσης του αιγιαλού (....) της προκείμενης του αιγιαλού θαλάσσιας περιοχής καθώς και των προσχωσιγενών γηπέδων και των συστατικών τους, που παρεμβάλλονται μεταξύ παλαιάς και νέας γραμμής αιγιαλού και βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρίας».

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται επίσης ότι ανάλογο καθεστώς ισχύει για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός της παραχώρησης της χρήσης «χωρίς αντάλλαγμα», γεννιούνται ερωτηματικά για την ασάφεια στη διατύπωση της τροπολογίας όσον αφορά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων «κυρίως ως ναυπηγείου». Τα ερωτήματα αυτά βρίσκουν ίσως απάντηση σε επιχειρηματικές κινήσεις του ιδιοκτήτη του ναυπηγείου Ν. Ταβουλάρη, που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά περιλαμβάνουν δραστηριοποίησή του στον τομέα της επισκευής - μετασκευής τουριστικών σκαφών, αλλά και την κατασκευή μαρίνας για τη φιλοξενία σκαφών και ιδιοκτητών, δραστηριότητα εντελώς άσχετη με τη ναυπήγηση. Την ίδια ώρα, σε έκταση του ναυπηγείου λειτουργεί και το Καζίνο Σύρου...

Η ενδεχόμενη χρήση της έκτασης για άλλους σκοπούς επιτρέπεται, αλλά και ενισχύεται από την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία: «Για το σκοπό της λειτουργίας της κυρίως ως ναυπηγείου, η εταιρία έχει δικαίωμα ανέγερσης, μετατροπής και κατεδάφισης κτιρίων και εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, επί των εγκαταστάσεων της αιγιαλίτιδας ζώνης που της παραχωρούνται με το νόμο αυτό, κατ' αποκλειστική χρήση». Να σημειωθεί ότι η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού επιτρέπεται, με τη διαφορά ότι πρέπει να αναφέρεται ρητά η δραστηριότητα για την οποία δίνεται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προσδιορίζεται και αντάλλαγμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ