Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Παραπαιδεία και «ευαισθησίες» ΓΣΕΕ

Η παραπαιδεία είναι κάτι που τα λαϊκά στρώματα το βιώνουν στο πετσί τους καθημερινά. Με αυτή την έννοια το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα, δεν ήρθε να «ανακαλύψει την Αμερική». Και μάλιστα κατέγραψε ένα μόνο μέρος της ζοφερής εικόνας της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Αυτό που διαπιστώνει το Κέντρο, ότι οι γονείς πληρώνουν το χρόνο ένα 1 δισ. ευρώ στην παραπαιδεία (431,2 εκατ. ευρώ για ξένες γλώσσες και 567,1 εκατ. ευρώ για φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης), υπολείπεται πολύ από την πραγματικότητα.

Είναι προσεγγιστικά το ένα τρίτο από το χαράτσι που επιβάλλουν η αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού όλα αυτά τα χρόνια και οι επιταγές του κεφαλαίου που τηρούνται μέχρι κεραίας και στην εκπαίδευση. Και εξηγούμαστε: Οι συνολικές ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση ανέρχονται γύρω στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αν σε αυτά συνυπολογίσουμε τις δαπάνες από την προσχολική αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο για διάφορες δραστηριότητες, φροντιστήρια και ιδιαίτερα, μουσική, αθλητισμό, γλώσσες, βιβλία, σχολικά είδη, κλπ., αλλά και για εξωσχολικά μαθήματα, έξοδα σπουδών φοιτητών και σπουδαστών (στέγαση και σίτιση), επαγγελματική κατάρτιση και λοιπά.

Αυτή είναι η κατάντια στην οποία έχουν ρίξει τους εργαζόμενους οι αντιλαϊκές πολιτικές. Και, βέβαια, το κύριο ζήτημα είναι τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις βαθύτερες αιτίες. Γιατί η εντεινόμενη υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, είναι αυτή που διογκώνει την παραπαιδεία, αδειάζει τις τσέπες των ανθρώπων του μόχθου που πασχίζουν για τη μόρφωση των παιδιών τους και διευρύνει τους ταξικούς φραγμούς. Και οι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση βαραίνουν τους πολιτικούς υπηρέτες του συστήματος, τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και όσους συνηγορούν, ανέχονται και δεν αντιπαλεύουν την πολιτική του κεφαλαίου, που εκφράζεται συντεταγμένα μέσα από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ.

Οσο για τις συμβιβασμένες ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως και η ΓΣΕΕ, έχουν βάλει πλάτη σε αυτή την κατάσταση. Γι' αυτό και το συγκεκριμένο Κέντρο της ΓΣΕΕ το ενδιαφέρει μόνο η καταγραφή της κατάστασης και όχι βέβαια οι αιτίες. Τι να πει, άλλωστε, όταν πρωτοστατεί στη δημιουργία της λεγόμενης Ακαδημίας Εργασίας που ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων; Γι' αυτούς που έχουν σηκώσει τη σημαία της ταξικής συνεργασίας, ο ρόλος του αποπροσανατολισμού και της σύγχυσης είναι δεδομένος.

Οι λαϊκές όμως συνειδήσεις δεν πρέπει να αυταπατώνται ότι δήθεν με «εθνικούς διαλόγους» θα αλλάξουν τα πράγματα προς το συμφέρον των πολλών. Η Παιδεία είναι μέρος της ταξικής πάλης, είναι ζήτημα πολιτικό και αντιμετωπίζεται ριζικά με συνολική ρήξη με την πολιτική που εξυπηρετεί το κεφάλαιο. Γι' αυτό και το λαϊκό κίνημα, οι φορείς των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να αναδείξουν ως βασικό τους αίτημα την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, με ταυτόχρονη κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο αυτό.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ