Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι»

ICON

Να «χρυσώσει το χάπι» της καταστροφικής για τη μικρομεσαία αγροτιά εφαρμογής των πολιτικών που εκπορεύονται από την ΕΕ, επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέσω της παράθεσης κυβερνητικών μέτρων, τα οποία υποστήριξε ότι περιορίζουν τις συνέπειές της.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, πάντως, από το βήμα της Βουλής, την απόλυτη συμφωνία και συμπόρευση της κυβέρνησης με τις επιλογές της ΕΕ και της ΚΑΠ, λέγοντας κατηγορηματικά: «Απέναντι στα ισχύοντα δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρανομήσουμε. Δεν αντέχει η χώρα άλλα κοινοτικά πρόστιμα. Δε γίνεται να παρανομεί το κράτος. Δεν μπορεί να ζημιώνεται το σύνολο των παραγωγών από τις συμπεριφορές των λίγων. Δεν μπορεί να πληρώνει το κοινωνικό σύνολο για τις παρανομίες ή τις παρατυπίες, ηθελημένες ή αθέλητες, κανενός».

Ο Κώστας Καραμανλής παραδέχτηκε τα έντονα προβλήματα του Ελληνα αγρότη, λέγοντας πως «είναι γεγονός ότι και τη χρονιά που πέρασε υπήρξαν προβλήματα στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Αναφέρομαι, τόσο στις χαμηλές τιμές που είχαν ορισμένα προϊόντα, όσο και στις αδιάθετες ποσότητες, εξαιτίας της υπερπαραγωγής και των μεγάλων αποθεμάτων από εισαγωγές». Απέδωσε τα προβλήματα στις διεθνείς εξελίξεις, λέγοντας πως «τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα χάνουν τις ξένες αγορές και εκτοπίζονται από την εσωτερική αγορά. Το 2003, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων είχε φτάσει στα 2 δισ. ευρώ. Και δεν ήταν μόνον αυτό. Είχαν, ήδη, ανοίξει οι πόρτες που οδηγούσαν σε περαιτέρω επιδείνωση. Ανάμεσα στο 2001 και το 2003 αναλήφθηκαν δεσμεύσεις και υπογράφηκαν μια σειρά κανονισμοί, στο πλαίσιο της ΕΕ και των διμερών σχέσεων με τρίτες χώρες, που κατάργησαν κάθε δασμολογική επιβάρυνση και διευκόλυναν μεγάλες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων».

Επιχειρώντας να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα για τους αγρότες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ελλιπείς ρυθμίσεις των δανείων από την ΑΤΕ, καθώς και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οπως είπε, «νομοθετήσαμε τολμηρές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος με τα πανωτόκια, που, ειδικά για τους αγρότες, είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με ό,τι είχαμε δεσμευτεί. Το τριπλάσιο της οφειλής έγινε διπλάσιο, η εξόφληση σε δέκα αντί εφτά χρόνια, το επιτόκιο 5%, αντί 8%». Πρόσθεσε πως «επισπεύσαμε την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων» και «καθορίστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων από τον Οργανισμό Πληρωμών». Για τις αποζημιώσεις, δήλωσε ότι «εξασφαλίστηκε, με δανειοδότηση από την ΑΤΕ, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αποζημιώσεων που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς για ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους τα προηγούμενα χρόνια». Επίσης σημείωσε πως «οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για το 2004 καταβλήθηκαν μέσα σε τρεις μήνες από τη λήξη του χρόνου συγκομιδής, όπως ακριβώς προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας». Ειδική αναφορά έκανε στο βαμβάκι, λέγοντας πως «είναι προφανές ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη διεθνή υπερπαραγωγή, τις νέες ισοτιμίες ευρώ - δολαρίου, αλλά και κυρίως στον Κανονισμό του 2001, που ουσιαστικά "ποινικοποιεί" την παραγωγικότητα. Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι από τις παρεμβάσεις που κάναμε την περασμένη άνοιξη, οι παραγωγοί μας πρόκειται να αποκομίζουν, από το 2006, επιπλέον 65 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μέτρα ενίσχυσης των μεγαλοαγροτών, λέγοντας ότι «απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες ένταξης στα αναπτυξιακά προγράμματα του Γ` ΚΠΣ και βελτιώθηκε σημαντικά ο ρυθμός απορρόφησης των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων».

Επικριτικές αναφορές στην πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ, έκανε ο Κ. Καραμανλής, που μίλησε για «τεράστια κοινοτικά πρόστιμα από υπερβάσεις του παρελθόντος, τα οποία έρχονται, τώρα, το ένα μετά το άλλο. Μόνο για το βαμβάκι, ο καταλογισμός των τελευταίων τριών χρόνων ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ». Οσον αφορά στις αποζημιώσεις, σημείωσε πως «ο ΕΛΓΑ, στις 7 Μαρτίου του 2004, χρωστούσε αποζημιώσεις τριών - τεσσάρων χρόνων. Είχε προϋπολογιζόμενα διαθέσιμα 132 εκατ. ευρώ και έπρεπε να πληρώσει 500 εκατ. ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ