Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«Το δημοψήφισμα είναι δημαγωγία»

Ανακοίνωση του ΠΓ του ΚΚ Αυστρίας

Το τελευταίο διάστημα η Αυστρία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας της συμμετοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος των φασιζόντων «Ελευθέρων», που ξεσήκωσε θύελλα «αντιδράσεων» και ρητορικών κορονών σε υψηλούς τόνους και σωρεία κυρώσεων και αποκλεισμού από την ΕΕ, σε μία ωμή και δημαγωγική παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους-μέλους. Μέχρι στιγμής ο παραγκωνισμός αυτός το μόνο που έχει καταφέρει είναι τη διόγκωση του «φασιστοειδούς τέρατος», ενώ την ίδια στιγμή ο «εταίρος» της ΕΕ, δηλαδή η κυβέρνηση της Αυστρίας, προετοιμάζει δημοψήφισμα για τις επιβληθείσες κυρώσεις.

Μία κίνηση για την οποία ο πρόεδρος του ΚΚ Αυστρίας, Βάλτερ Μάιερ, επισημαίνει: «Ενα δημοψήφισμα θα ήταν δημαγωγία. Θα ήταν κατάχρηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, ενός οργάνου της άμεσης δημοκρατίας για το "στήσιμο" μιας εθνικιστικής φαρσοκωμωδίας, με στόχο να αποσπάσει την προσοχή της κοινωνίας από τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας». Μια πραγματικότητα την οποία τη βιώνει ο αυστριακός λαός όχι μόνο από την τωρινή κυβέρνηση αλλά και από την προηγούμενη «Σοσιαλδημοκρατική».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Μάιερ αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αυστρίας, που αποφάσισε να μποϊκοτάρει ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για τις «κυρώσεις» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ανακοίνωση του ΠΓ τονίζει και αποσαφηνίζει:

«Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι: για την άρνηση και την κριτική που δέχεται η Αυστρία δημόσια από πολλά κράτη για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με συμμετοχή της άκρας Δεξιάς. Τώρα προσπαθεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις λεγόμενες κυρώσεις των υπολοίπων 14 κρατών της ΕΕ για να αποσπάσει την προσοχή της κοινωνίας από τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας.

Δυστυχώς, πέφτει και η σοσιαλδημοκρατική και η πράσινη αντιπολίτευση στην παγίδα που στήνει η κυβέρνηση. Το ΚΚ Αυστρίας, εφόσον διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τις "κυρώσεις" της ΕΕ, θα κάνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.

1. Και μόνο ο χαρακτηρισμός "κυρώσεις" εξυπηρετεί την εξαπάτηση. Η συνεργασία της αυστριακής κυβέρνησης στις επιτροπές της ΕΕ δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αντίθετα, και οι υπουργοί της αυστριακής κυβέρνησης, όπως και οι προκάτοχοί της, ψήφισαν όλες τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας. Το συμβολικό μποϊκοτάζ περιορίζεται σε τυπικό διπλωματικό επίπεδο. Πώς θα μπορούσε, με αυτόν τον τρόπο, να υποχρεωθεί η αυστριακή κυβέρνηση σε παραίτηση, παραμένει ένα μυστικό των 14 κυβερνήσεων.

2. Τα μέτρα των 14 κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ είναι διφορούμενα και υποκριτικά. Στις διάφορες συνεδριάσεις της ΕΕ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σαφώς θεωρούνται εταίροι. Η κριτική που άσκησαν αυτές τις μέρες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στην υποτιθέμενα "καθόλου φιλόδοξη" πολιτική προϋπολογισμού της Αυστρίας μάς θύμισε πού οφείλεται, κατά κύριο λόγο, ο αυξανόμενος δεξιός εξτρεμισμός στην Ευρώπη: Στη μαζική ανεργία, στον οφειλόμενο στα προγράμματα της ΕΕ περιορισμό του κοινωνικού κράτους και στο γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό των θεσμών των Βρυξελλών. Οποιος ασχολείται ουσιαστικά με το δεξιό εξτρεμισμό και το ρατσισμό στην Ευρώπη, δεν μπορεί να παραβλέψει ούτε το Μάαστριχτ ούτε τη Σένγκεν. Ετσι, η ΕΕ εμφανίζεται ως το πρόβλημα και όχι η λύση.

3. Το σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση δημοψήφισμα είναι καθαρή δημαγωγία. Εφόσον διεξαχθεί, τότε το ΚΚ Αυστρίας θα ζητήσει από τους οπαδούς και φίλους του, από κινήματα αντίστασης καθώς και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να το μποϊκοτάρουν με όλες τους τις δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ