Τετάρτη 17 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και επιφυλακή μια μέρα μετά...

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χτες

Associated Press

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χτες
ΡΑΜΑΛΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ηλεκτρισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη μεθόριο των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών με το Ισραήλ, μια μέρα μετά από τα αιματηρότερα επεισόδια των τελευταίων χρόνων, ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και τον ισραηλινό στρατό. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συγκρούσεις σημειώθηκαν και χτες, χωρίς, όμως, να πάρουν διαστάσεις, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής και έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στην περίμετρο των εβραϊκών οικισμών. Ο αριθμός των νεκρών, τελικά, αυξήθηκε σε τέσσερις, οι τραυματίες έφτασαν τους 400, ενώ περισσότεροι από 15 Ισραηλινοί στρατιώτες νοσηλεύονται τραυματισμένοι.

Εκατοντάδες ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν, και χτες, στη Ραμάλλα, στη Χεβρώνα και στη Βηθλεέμ, για να ζητήσουν την απελευθέρωση των, απεργών πείνας, Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Αν και σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, η παλαιστινιακή αστυνομία παρενέβη και απομάκρυνε τους διαδηλωτές, χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Παρ' όλα αυτά, οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, εκτιμώντας ότι για να αποκατασταθεί η ηρεμία, πρέπει να περάσουν αρκετά 24ωρα. Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ, όπως και ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Μοσέ Γιααλόν, επέρριψαν την ευθύνη για τις αιματηρές συγκρούσεις της Δευτέρας στην Παλαιστινιακή Αρχή. Και οι δύο άνδρες τόνισαν ότι οι συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν και ενθαρρύνθηκαν από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, του οποίου, όμως, οι άνδρες, από ένα σημείο και μετά, έχασαν τον έλεγχο.


Associated Press

Ως απάντηση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία «εξαίρει τη λαϊκή εγρήγορση των Παλαιστινίων για την επέτειο της ημέρας της Καταστροφής», αποφεύγοντας τον όποιο σχολιασμό για τα επεισόδια, τα οποία Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απέδωσαν στην αγανάκτηση που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες ισραηλινές ολιγωρίες. Τα αιματηρά επεισόδια, η αποκλιμάκωση της έντασης και η προώθηση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών επρόκειτο να είναι και το θέμα της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί, για αργά χτες το βράδυ, ανάμεσα στον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλλα. Ο Ρος αναμένεται να συναντηθεί, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το πότε, και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ.

Εκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και προς τις δύο ηγεσίες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, αποφεύγοντας, όμως, να σχολιάσει την έκδοση οδηγίας, την περασμένη βδομάδα, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που προειδοποιούσε για όξυνση της έντασης και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένει η παραίτηση του επικεφαλής Παλαιστινίου διαπραγματευτή Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, καθώς ο Γιάσερ Αραφάτ δεν την αποδέχτηκε, παρά την επιμονή τού, μέχρι πρότινος, συνεργάτη του. Ο Ράμπο εμμένει στην απόφασή του, ιδιαίτερα μετά τις χτεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εσωτερικών, Σχλόμο Μπεν Αμί, που επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη διεξαγωγή μυστικών συνομιλιών στη Στοκχόλμη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ