Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Ευρωδιαβατήριο» στην ανεργία

Διαβατήριο της περιπλάνησης, της απασχολησιμότητας και της της εκμετάλλευσης είναι το «Ευρωδιαβατήριο»
Διαβατήριο της περιπλάνησης, της απασχολησιμότητας και της της εκμετάλλευσης είναι το «Ευρωδιαβατήριο»
Το Συμπλήρωμα Διπλώματος θα είναι ένα από τα συστατικά μέρη του Europass, δηλαδή του «Ευρωδιαβατηρίου». Το Europass έχει σκοπό να ενθαρρύνει την κινητικότητα εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ και κυρίως να διευκολύνει τους εργοδότες να αξιολογούν και να επιλέγουν τους υποψήφιους εργαζόμενους. Σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν είναι μέσο καταπολέμησης της ανεργίας, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν, αντίθετα είναι μέσο άγριας εκμετάλλευσης και φακελώματος εργαζομένων.

Πέντε ξεχωριστά σημειώματα συγκεντρώνονται για να συγκροτήσουν το «Ευρωδιαβατήριο»: α) Βιογραφικό σημείωμα, β) «Ευρωδιαβατήριο Κινητικότητας», γ) Συμπλήρωμα Διπλώματος, δ) Συμπλήρωμα Πιστοποιητικών, ε) Γλωσσικό Χαρτοφυλάκιο. Το Βιογραφικό σημείωμα θα είναι η ραχοκοκαλιά του Europass, το «Ευρωδιαβατήριο Κινητικότητας» θα αντικαταστήσει το παλιότερο «Ευρωδιαβατήριο Κατάρτισης» και θα δίνει πληροφορίες για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς που πιθανά έχει κάνει ο κάτοχός του, το Συμπλήρωμα Πιστοποιητικών είναι αντίστοιχο του Συμπληρώματος Διπλώματος για χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης (εκτός της τριτοβάθμιας) και το Γλωσσικό Χαρτοφυλάκιο καταγράφει «τις γλωσσικές δεξιότητες και την πολιτιστική» πείρα του κατόχου του.

Γίνεται φανερό ότι το Europass έρχεται να κάνει χειροπιαστό τον εξατομικευμένο φάκελο εκπαίδευσης για κάθε απόφοιτο, δηλαδή αποτελεί έναν ακόμη μοχλό για την υποκατάσταση της συστηματικής και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης από αποσπασματικές δεξιότητες και ληξιπρόθεσμες μαθήσεις, προσαρμοσμένες στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς. Είναι σύμφωνο με το πνεύμα των αποφάσεων της Λισαβόνας για την υποκατάσταση της εκπαίδευσης από μια ευκαιριακή κι «ευέλικτη» κατάρτιση. Επίσης, είναι προσαρμοσμένο στη λογική του κατακερματισμού της εκπαίδευσης (κύκλοι σπουδών, τίτλοι επαγγελματικοί, διά βίου, εξ αποστάσεως, πρακτική εμπειρία κ.ά.) και της ιδιωτικοποίησής της, αφού μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα χωρίς καμιά διάκριση.

Το Europass αποτελεί μέτρο που στην ουσία καθιστά το μεγάλο, πολυεθνικό κεφάλαιο αποκλειστικά αρμόδιο για την αποτίμηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προσόντων, αφαιρώντας το ρόλο αυτό από το εκπαιδευτικό σύστημα και καθιερώνοντας την αποσύνδεση των τίτλων σπουδών (πανεπιστημιακού ή επαγγελματικού χαρακτήρα) από το δικαίωμα στην εργασία. Αυτοί που θα κρίνουν αν οι σπουδές σου σε καθιστούν ικανό για εργασία θα είναι οι εργοδότες, αυτοί θα αξιολογούν και θα αποτιμούν τα προσόντα του καθενός, ώστε να επιλέγουν τον πιο «βολικό» εργαζόμενο για τις εκμεταλλευτικές ανάγκες τους, μέσα από τις λίστες ανέργων που θα συνεχίσουν να είναι μακροσκελείς. Μάλιστα το «Ευρωδιαβατήριο» είναι ανοιχτό σε διαρκείς ανανεώσεις και προσθήκες στο μέλλον και αναγνωρίστηκε από την ΕΕ στους εργοδότες («κοινωνικούς εταίρους» τους ονομάζουν) η αρμοδιότητα να προτείνουν στοιχεία που κρίνουν απαραίτητα για να συμπεριλαμβάνονται στο διαβατήριο. Δηλαδή, δεν είναι απίθανο να δούμε στο μέλλον να συμπεριλαμβάνεται σ' αυτό το φακέλωμα κι ένα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ή αντίστοιχα στοιχεία για το πόσο πειθήνιος είναι ένας εργαζόμενος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(14/7/2010)
Πώς προωθείται η υποταγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο κεφάλαιο(30/1/2005)
Περιγράφει την υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων(23/1/2005)
Να τους γυρίσουμε την πλάτη!(11/11/2004)
Ποιους πραγματικά εξυπηρετεί το Europass(5/5/2004)
Ανοίγουν οι πόρτες του δημοσίου και για μη αναγνωρισμένα πτυχία(3/10/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org