Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το όπιο του λαού

Σκανδαλίζομαι, που σκανδαλίζονται από τα σκάνδαλα των επισκόπων, και δε σκανδαλίζονται από το ίδιο το σκάνδαλο, τη θρησκεία! «Την παραπλανητική και φανταστική αντανάκλαση των φυσικών και κοινωνικών δυνάμεων», που έχει κυριεύσει τα κεφάλια των ανθρώπων. Και σκανδαλίζομαι, ακόμα περισσότερο, γιατί είμαι σίγουρος, πως όλες αυτές οι βραχνιασμένες φωνές, που σχίζουν τα ιμάτιά τους για το ήθος της εκκλησίας (και της θρησκείας κατ' επέκταση), γνωρίζουν ότι μιλάνε για «μια από τις ποικιλίες των μορφών της πνευματικής καταπίεσης, που βαραίνει - πάντα και παντού - επάνω στις λαϊκές μάζες». Στις λαϊκές μάζες που «συντρίβονται κάτω από το βάρος μιας ασταμάτητης δουλιάς για λογαριασμό άλλων».

Οι βίλες και οι πισίνες είναι πταίσμα μπροστά στο αντι-ανθρώπινο αδίκημα που διαπράττουν οι επίσκοποι και οι φαρισαίοι όταν προπαγανδίζουν «πίστη σε υπερφυσικές δυνάμεις που διευθύνουν, τάχα, τον κόσμο». Ενώ γνωρίζουν πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα! Απόδειξη πως γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν υπερφυσικές δυνάμεις είναι η ίδια η ζωή τους. Κανένας φόβος και κανένας σεβασμός, για το «θείο». Για το «θείο», που το βάζουν ασπίδα σε όλες τις άνομες πράξεις σου. Και δε μιλάω για τα κοινά ποινικά εγκλήματα, παιδεραστίες, καταχρήσεις, εκβιασμούς, μικροπταίσματα δηλαδή! Μιλάω, για τις μεγάλες σταυροφορίες, με τις χιλιάδες των νεκρών. Μιλάω, για τις πυρές και τους εξορκισμούς! Μιλάω, για τα εμπόδια που έφερναν και φέρνουν στην εξέλιξη του κόσμου!

Σκανδαλίζομαι, λοιπόν, να ακούω μέρες τώρα τι έχουν στα πανταλόνια τους οι ιεράρχες και πώς τα χρησιμοποιούν αυτά που έχουν ή δεν έχουν, λες και αυτό είναι το πρόβλημα. Εχει και αυτό την αξία του, δε λέω. Ομως, ας υποθέσουμε πως όλος ετούτος ο μαυροφορεμένος κόσμος ήταν «φυσιολογικός», θα άλλαζε ο ρόλος της εκκλησίας, της θρησκείας κατ' επέκταση; Ολοι ετούτοι οι σκούροι άνθρωποι δε θα συνέχιζαν να κηρύττουν την ύπαρξη και τη λατρεία των «υπερφυσικών δυνάμεων», που διευθύνουν, τάχα, τον κόσμο; Και ποιον διευκολύνει αυτή η προπαγάνδα; Δε διευκολύνει αυτούς που έχουν συμφέρον να εγκλωβίζουν το λαό σε μεταφυσικές θεωρίες; Μακριά από την αλήθεια; Την αλήθεια που λέει, πως τον κόσμο τον διευθύνουν τα συμφέροντα; Τα οικονομικά συμφέροντα;

Σκανδαλίζομαι, ακόμα, και με όλους αυτούς τους «θεοσεβούμενους» και «σεμνούς» newscaster, που ανέλαβαν εργολαβία τον αποπροσανατολισμό. Που από το πρωί ως το βράδυ (το βράδυ ιδιαίτερα), χτυπιούνται στα καντράν των ταξικών τηλεοράσεων υπερασπιζόμενοι, τάχα μου, ηθικές αξίες. Ενώ γνωρίζουν πως οι θρησκευτικές δοξασίες και οι άλλοι θρησκευτικοί θεσμοί (εκκλησία κλπ.) «αποτελούν γνώρισμα καθυστερημένων κοινωνιών». Ενώ γνωρίζουν πως αυτά που υπερασπίζονται «γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν κάτω από συνθήκες κοινωνικής καθυστέρησης». Ενώ γνωρίζουν πως η επιστήμη, πια, έχει φωτίσει τα σκοτάδια του νου. Οτι έφερε τις αποδείξεις για την αστραπή και την περιστροφή της γης. Οτι ο άνθρωπος δεν είναι, πια, ο πρωτόγονος άνθρωπος, που τα φαινόμενα της φύσης του φαινόταν φοβερά και ακατανόητα!

Σκανδαλίζομαι, επίσης, με το ψεύτικο δίλημμα, που βάζουν από καιρό σε καιρό, για να αποσπάνε το ενδιαφέρον του κόσμου, για το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να χωρίσει το κράτος και η εκκλησία; Να χωρίσουν, να πάνε πού; Αυτά τα δυο, το καπιταλιστικό κράτος και η μεταφυσική εκκλησία, είναι το ίδιο νόμισμα. Η μια πλευρά ανέλαβε τους μηχανισμούς νομοθετικής και σωματικής βίας και η άλλη του «ψυχικού» εξαναγκασμού. Και οι δυο πλευρές το ίδιο επιθυμούν. Να πιστέψει ο κόσμος πως κάποιες άλλες δυνάμεις, δυνάμεις «υπερφυσικές», φροντίζουν για το μέλλον του. Πώς θα χωρίσουν, λοιπόν; Θα διαλυθούν και τα δυο...

Ελάτε, λοιπόν, να κουβεντιάσουμε για την παρωνυχίδα, για να περάσει «ευχάριστα» η ώρα μας! Είναι βέβηλος ο Βαβύλης; Είναι κίναιδος ο Αττικής; Παίρνει ναρκωτικά ο Θεσσαλιώτιδος; Εστειλε τον πράκτορα στα Ιεροσόλυμα ο Χριστόδουλος; Κουβέντα για τους νόμους της φύσης και της κοινωνίας. Κουβέντα για την ουσία. Αυτά κουράζουν! Και δε φέρνουν και διαφημίσεις!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γνωριμία με την Προκολομβιανή Τέχνη(2009-08-09 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες(2008-08-03 00:00:00.0)
Στον κόκκινο Γράμμο(2006-07-01 00:00:00.0)
Η συγνώμη...(2001-05-09 00:00:00.0)
Κουβέντα λοιπόν για τη θρησκεία;(2000-06-25 00:00:00.0)
Ο ...ευρωπαϊκός ρόλος της Εκκλησίας!(2000-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ