Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για το ρόλο της εργατικής τάξης...

Το να μιλά κανείς για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική παθογένεια της Ελλάδας που αγγίζει το όριο της μόνιμης κρίσης καταντά κοινοτοπία. Η διαρκώς διογκούμενη σήψη του συστήματος προβληματίζει με φόβο τους πολιτικούς του ηγέτες και την αστική τάξη που υπηρετούν. Ταυτόχρονα, η αντίσταση του ελληνικού λαού στο σκότος και το έρεβος ενός ασαφούς μέλλοντος είναι μάλλον σε μέτρια επίπεδα. Κι όμως. Εάν προσέξει κανείς καλύτερα, διακρίνει ότι αυτή η ενδογενής κρίση αποτελεί το απαραίτητο οξυγόνο στην ανάπτυξη της εξουσίας του κεφαλαίου.

Η συνεχής αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων εις βάρος της εργατικής τάξης στον κοινωνικό τομέα, η συνεχής ψήφιση νομοθετημάτων αντιλαϊκού ανελεύθερου χαρακτήρα στον πολιτικό τομέα και ο περιορισμός της αγοράς και του κάμπου σε όλο και πιο λίγα χέρια στον οικονομικό τομέα, αποτελούν τους τρεις πυλώνες στήριξης του ελληνικού καπιταλισμού. Είναι πολλοί οι αφελείς που διερωτώνται, γιατί, π.χ., επιτρέπεται μια ανεξέλεγκτη συσσώρευση ξένων εμπορευμάτων στην ελληνική αγορά σε βάρος των Ελλήνων παραγωγών της πόλης και του χωριού. Είναι αρκετοί, επίσης, εκείνοι οι αφελείς που διερωτώνται γιατί ασκείται μια τόσο εξόφθαλμα ξεδιάντροπη πολιτική ενδοτισμού στον εξωτερικό τομέα.

Φαίνεται να μην καταλαβαίνουν ότι ο κατακλυσμός της αγοράς γίνεται στο όνομα της ελεύθερης μετακίνησης εμπορευμάτων για λογαριασμό της πολυεθνικής εξουσίας. Φαίνεται, επίσης, να μην καταλαβαίνουν ότι στο όνομα της ίδιας αυτής πολιτικής της ελεύθερης μετακίνησης κεφαλαίων σπεύδει ο ελληνικός καπιταλισμός και επενδύει εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια στα Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενος την αγορά φτηνού εργατικού δυναμικού. Είναι ακριβώς ο κύριος λόγος, που η εκάστοτε αστική πολιτική κυβέρνηση σέρνει μαζί της την Ελλάδα στο ιμπεριαλιστικό προσκύνημα και στις κάθε λογής απαιτήσεις δυτικόστροφων γειτόνων και στρατιωτικο-πολιτικών συμπλεγμάτων εξουσίας (Τουρκία).

Είθισται, τον καιρό της αποδοχής της αστικής τάξης ως ιθύνουσας τάξης του έθνους, η εθνική πολιτική να ταυτίζεται με το εκάστοτε καπιταλιστικό συμφέρον και να θεωρείται ως εθνικά εφικτή κάθε προδοσία που το εξυπηρετεί. Επομένως, κάθε αντίρρηση στην απαίτηση του κάθε νεοκυβερνήτη φιλο-ιμπεριαλιστικού προσανατολισμού θεωρείται ως μη ρεαλιστική και ανέφικτη. Εν ολίγοις, το κέντρο του σταυρού δε βρίσκεται στην απολεσμένη εθνική ευαισθησία της αγοράς, αλλά στο χυδαίο υλισμό του ...μπαγιόκου. Το σύνολο του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού συμπλέγματος δίνει στην κρίση εθνική διάσταση και στην αντιμετώπισή της εθνικό χαρακτήρα. Εδώ βρίσκεται το σταυρικό σημείο συνάντησης λαού και έθνους.

Εδώ είναι η ανάγκη ανάδειξης της εργατικής τάξης ως η καινούρια «εθνικά ιθύνουσα τάξη» σε αντικατάσταση της ανίκανης και διεφθαρμένης αστικής τάξης. Εδώ η εργατική τάξη εγκολπώνεται το σύνολο των εθνικών προβλημάτων εσωτερικής κι εξωτερικής πολιτικής. Εδώ αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη και χρέος. Εδώ, τέλος, βρίσκεται η ικανότητά της να ασκήσει μια πραγματική και υπεύθυνη διεθνική πολιτική αλληλεγγύης με έθνη κι εργαζόμενους λαούς. Αυτή είναι η ουσία του προλεταριακού διεθνισμού. Η επίλυση των ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων που συμποσούνται σε ενιαίο εθνικό πρόβλημα είναι ανέφικτη κάτω από την οικονομική κυριαρχία του κεφαλαίου και την πολιτική κυριαρχία της αστικής τάξης. Στο βαθμό που τα κοινωνικά προβλήματα γίνονται συνολικό εθνικό πρόβλημα, στο βαθμό που η κοινωνική σωτηρία ταυτίζεται με την εθνική σωτηρία, η λύση του προβλήματος της ταξικής κυριαρχίας μπαίνει στην ημερήσια διάταξη.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βουλευτικές εκλογές από τις 7 Απρίλη(2014-04-04 00:00:00.0)
Τίμησαν τον Λένιν(2013-04-23 00:00:00.0)
Πολιτικοποίηση του λαϊκού αγώνα(2011-10-29 00:00:00.0)
Σχετικά με την άποψη περί απαξίωσης του εθνικού αστικού κράτους(2003-06-01 00:00:00.0)
Ο Μαρξισμός και το Εθνικό Ζήτημα(1999-07-18 00:00:00.0)
Κόμμα "ευρωπαϊκό" πέρα από κάθε αμφιβολία(1999-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ