Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνική γλυπτική και χαρακτική

Ευθ. Παπαδημητρίου, «Κρυστάλλινο ποτήρι»
Ευθ. Παπαδημητρίου, «Κρυστάλλινο ποτήρι»
Παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και εντυπωσίασε για την ποιότητα αλλά και την ποσότητά της. Ο λόγος για τη συλλογή του γιατρού Θόδωρου Χατζησάββα και την έκθεση «Ελληνική Γλυπτική - Χαρακτική. Συλλογές Θόδωρου Χατζησάββα», που μετά την παρθενική της παρουσίαση στην Αθήνα, ταξιδεύει στα Χανιά. Στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης (Χάληδων 98), έως τις 9 Απρίλη, φιλοξενούνται έργα σημαντικών Ελλήνων γλυπτών και χαρακτών. Ανάμεσά τους δημιουργίες των: Λ. Κογεβίνα, Αγ. Θεοδωρόπουλου, Δ. Γαλάνη, Ευθ. Παπαδημητρίου, Γ. Κεφαλληνού, Β. Κατράκη, Τάσσου, Κ. Γραμματόπουλου, Μ. Τόμπρου, Θ. Απάρτη, Γ. Σκλάβου, Γ. Ζογγολόπουλου, Γ. Βαρλάμου, Θ. Θωμόπουλου, Γ. Χαλεπά, Π. Τέτση, Τ. Κατσουλίδη, Χρ. Δαγκλή κ.ά.

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει ένα μικρό μέρος από τη μεγάλη σε ποσότητα και αξία συλλογή του Θ. Χατζησάββα, η οποία αποτελεί καρπό 35χρονου μόχθου. Η συλλογή αριθμεί περισσότερα από 800 γλυπτά 71 Ελλήνων καλλιτεχνών, 2.000 χαρακτικά 100 δημιουργών και αρκετά μετάλλια Ελλήνων καλλιτεχνών. Συμπληρώνεται από μεγάλο αριθμό συλλεκτικών βιβλίων με αυθεντικά χαρακτικά Ελλήνων καλλιτεχνών και εκθέσεων που έγιναν στην Ελλάδα, εργαλεία γλυπτικής και χαρακτικής, προσωπικά αντικείμενα καλλιτεχνών, δημοσιεύματα για ζητήματα εικαστικών τεχνών. Η συλλογή Χατζησάββα διασώζει πλήρη αρχεία καλλιτεχνών, όπως του Μ. Τόμπρου, του Κ. Δοβλέτογλου, του Γ. Καρύδη, του Ε. Ζέπου, του Φ. Μαστιχιάδη κ.ά, καθώς και σχετικώς άρτια αρχεία των: Κ. Δημητριάδη, Σ. Λασκαρίδου, Β. Φαληρέα, Γ. Ματαράγκα κ.ά. Ακόμη, περιλαμβάνει επιστολές και έγγραφα των: Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιόχαν Ρωμανού, Εμμανουήλ Καρπαθάκη, στοιχεία για ελληνικά μαρμαρογλυφεία, λιθογραφεία και στοιχειοχυτήρια.

Μιχάλης Τόμπρος, «Οι δύο φίλες», 1930
Μιχάλης Τόμπρος, «Οι δύο φίλες», 1930
«Ψυχή» της συλλογής αποτελεί η χαρακτική, η οποία παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής χαρακτικής στον 20ό αιώνα και καταγράφει με σαφήνεια τη διαδρομή που οδήγησε στην καλλιτεχνική της αυτονόμηση. Ξεκινά από το 1920 με τον «Τολστοϊκό άνθρωπο» του Γιάννη Κεφαλληνού. Περιλαμβάνει έργα των θεμελιωτών και πρωτοπόρων της ελληνικής χαρακτικής: Λ. Κογεβίνα, Αγ. Θεοδωρόπουλου, Δ. Γαλάνη, Ευθ. Παπαδημητρίου. Των συνεχιστών και ανανεωτών: Γ. Κεφαλληνού, Β. Κατράκη, Τάσσου, Κ. Γραμματόπουλου, Γ. Βαρλάμου, Π. Τέτση και σύγχρονων χαρακτών (Τ. Κατσουλίδης, Μ. Παντελιάς κ.ά.). Από τους καλλιτέχνες της χαρακτικής σημειώνουμε ακόμη τους: Λ. Μαγγιώρου, Χρ. Δαγκλή, Αλ. Κορογιαννάκη, Γ. Βελισσαρίδη, Β. Κατράκη, Δ. Γιαννουκάκη, Ν. Βεντούρα, Γ. Μόσχο, Γ. Κυριακίδη κ.ά. Στην έκθεση παρουσιάζονται και έργα χαραγμένα από ζωγράφους και γλύπτες, οι οποίοι παράλληλα με την κυρίαρχη ενασχόλησή τους καταπιάστηκαν δημιουργικά και με τις τεχνικές χάραξης. Ανάμεσά τους δημιουργίες του Αν. Πρωτοπάτση, του Γ. Μιγάδη, του Ορ. Κανέλλη, της Ασ. Παπαδοπεράκη, του Γ. Μιγάδη, του Χρ. Μπότσογλου κ.ά.

Η συλλογή γλυπτικής περιλαμβάνει μικρογλυπτά στην πλειοψηφία τους και μεσαίων διαστάσεων έργα, με τα παλαιότερα να φιλοτεχνούνται στις αρχές του 20ού αιώνα και τα πιο πρόσφατα στο τέλος της δεκαετίας του '80. Ανάμεσά τους έργα των: Θ. Θωμόπουλου, Γ. Χαλεπά, Μ. Τόμπρου, Θ. Απάρτη, Γ. Σκλάβου, Γ. Ζογγολόπουλου κ.ά. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Οπως σημειώνει η διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Κυριαζή «Η ανθρώπινη μορφή, θεματικό μοτίβο των περισσότερων στη συλλογή, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Σκλάβος, Σπητέρη, Στεργίδης, Δικέφαλος), στοιχείο ενδεικτικό του παραστατικού πειρασμού, αλλά κυρίως της ανθρωποκεντρικής αντίληψης που επικράτησε στη νεοελληνική γλυπτική, κληρονομιά από κραταιά παράδοση. Ούτως ή άλλως, ο τρόπος απόδοσης του «φυσικού αντικειμένου» οροθέτησε τα διάφορα κινήματα του μοντερνισμού έως την πλήρη απομάκρυνσή του στην αφαίρεση, πορεία που ακολούθησαν και οι καλλιτέχνες της πατρίδας μας, αν και με τεράστιες χρονικές αποκλίσεις. Τα γλυπτά καταθέτουν μαρτυρίες, αντιπροσωπευτικές, κατά το δυνατόν, των θεματικών αναφορών, των μορφοπλαστικών αναζητήσεων και κατά μία ευρύτερη έννοια, έστω και ενδεικτικά, ορισμένους μορφικούς προβληματισμούς από τη δεκαετία του 1920 έως την προτελευταία του 20ού αιώνα στην ελληνική γλυπτική». Εκτίθενται ακόμη οι πλάκες και τα εργαλεία των χαρακτών, αλλά και φωτογραφίες των καλλιτεχνών.


Εργο του Δ. Γαλάνη
Εργο του Δ. Γαλάνη

Ηλιάνα ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεοελληνική χαρακτική(2010-01-03 00:00:00.0)
Δύο αιώνες ελληνικής γλυπτικής(2006-06-28 00:00:00.0)
Υμνησε τη ζωή και τον αγώνα(2004-05-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2003-11-23 00:00:00.0)
«Χρώματα» του καλοκαιριού(2003-07-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2000-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ