Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Διπρόσωπη τακτική από την κυβέρνηση

Διπρόσωπη τακτική ακολουθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα της ενημέρωσης και της διαφάνειας. Από τη μια εμφανίζεται οπαδός του διαλόγου και δίνει συνέχεια στη σχετική πρωτοβουλία της, ενώ από την άλλη δηλώνει πολέμιος της δημοσιότητας και αφήνει απαράδεκτους υπαινιγμούς σε βάρος της ΕΣΗΕΑ για «επεξεργασία των καταλόγων».

Την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, απηύθυνε πρόσκληση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τη δεύτερη συνάντηση των δημοσιογραφικών ενώσεων και των κομμάτων στο Ζάππειο την ερχόμενη Πέμπτη, την ίδια ώρα «υπονόμευε» την Ενωση Συντακτών ως φερέγγυο συνομιλητή καλλιεργώντας την εντύπωση ότι «επεξεργάστηκε» τις επίμαχες «λίστες», προκειμένου να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε ένα παιχνίδι εντυπώσεων πατώντας πάνω στο ότι στη λίστα που έστειλε το υπουργείο Επικρατείας στην ΕΣΗΕΑ περιλαμβάνονταν 1.050 ονόματα δημοσιογράφων, ενώ δημοσιεύτηκαν τελικά 1.044 ονόματα. Ο Ευ. Αντώναρος, αν και γνώριζε προφανώς ότι τα 6 ονόματα που δε δόθηκαν στη δημοσιότητα αφορούσαν ανθρώπους που έχουν πεθάνει, ωστόσο προτίμησε να παριστάνει τον ανήξερο επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι «η λίστα που απέστειλε η κυβέρνηση στην ΕΣΗΕΑ περιλαμβάνει 1.050 ονόματα».

Αποστομωτική ήταν η απάντηση που πήρε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, το οποίο κατηγορεί τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο πως «αφήνει σκόπιμα να εννοηθεί ότι οι κατάλογοι που διαβίβασε στην ΕΣΗΕΑ είναι πλήρεις αλλά έχουν υποστεί "επεξεργασία" που έκανε προφανώς η ΕΣΗΕΑ».

«Για την πληρότητα και την ορθότητα των καταλόγων δεν έχει την ευθύνη η κυβέρνηση που τους συνέταξε; Που δε φρόντισε να απαλείψει ούτε τα ονόματα έξι συναδέλφων που έχουν αποβιώσει, όπως ορθότατα έκανε η ΕΣΗΕΑ;», επισημαίνεται σε χτεσινή ανακοίνωση του ΔΣ. Επίσης, επικρίνει την κυβέρνηση γιατί «αφήνει τα υπονοούμενα περί επεξεργασίας, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι, για παράδειγμα, στη στήλη με το είδος της εργασιακής σχέσης σημειώνεται απλά "Σύμβαση Εργου" ή "Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου", το ίδιο ακριβώς για συναδέλφους που εργάζονται με την ανασφάλεια δίμηνων και τρίμηνων συμβάσεων και με χείριστες αμοιβές όπως και για κάποιους που εισπράττουν χιλιάδες ευρώ». «Αυτό δεν είναι ισοπέδωση;», σημειώνει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας ότι όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασής του για πλήρη δημοσιότητα.

Η ΕΣΗΕΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς χρονοτριβή έδωσε από την πρώτη στιγμή όλα τα ονόματα χωρίς καμιά επεξεργασία, επισημαίνοντας ότι οι κατάλογοι είναι ελλιπέστατοι, δεν υπάρχουν πατρώνυμα, οπότε υπάρχει κίνδυνος συγχύσεων, περιέχουν και ονόματα μη μελών της Ενωσης, κλπ.

Παράλληλα, καταγγέλλει το υπουργείο Επικρατείας ότι «συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της εκμετάλλευσης του θέματος με τις περιβόητες λίστες των δημοσιογράφων με μόνο στόχο όχι τη διαφάνεια, όπως στα λόγια κόπτεται, αλλά τις εντυπώσεις και το "ανακάτεμα της τράπουλας"». Και γι' αυτό, συνεχίζει, συνεχώς φροντίζει να καλλιεργεί τη σύγχυση και την παραπληροφόρηση.

Αναφερόμενο στα περί «ισοπέδωσης» των δημοσιογράφων με τη δημοσιοποίηση των καταστάσεων, καλεί τον Ευ. Αντώναρο να απαντήσει: «Οι εκατοντάδες νόμιμα εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποιους ισοπεδώνονται; Η υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου δεν έχει υποχρέωση να κατονομάσει ευθέως τις περιπτώσεις εκείνες των αδίκων που ανακατεύονται με τους δίκαιους και έτσι επέρχεται η ισοπέδωση;».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «η πλήρης δημοσιότητα όχι μόνο δεν προκαλεί σύγχυση και "ισοπέδωση" αλλά υπηρετεί την αλήθεια και την προσπάθεια ώστε οι χιλιάδες συνάδελφοι που εργάζονται νόμιμα, τίμια και ευσυνείδητα να νιώθουν περήφανοι για το επάγγελμα του δημοσιογράφου που ασκούν και να μην μπαίνουν στο ίδιο σακί με τους λίγους που καταπατούν τις αρχές του επαγγέλματος και τους κώδικες δεοντολογίας».

  • «Προϋπόθεση για μια πραγματική αυτοκάθαρση είναι να χορηγηθούν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς συγκεκριμένα και σαφή στοιχεία για οποιονδήποτε δημοσιογράφο αμείβεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και με οποιαδήποτε σχέση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.
  • Την απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να δώσει στη δημοσιότητα τις επίμαχες «λίστες» αποδοκιμάζουν 55 δημοσιογράφοι του ΑΠΕ, «ξεχνώντας» να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά ή κριτική στη στάση της κυβέρνησης...

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ