Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Ανωτάτη Εκπαίδευση στο σφυρί

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης με απόφασή του στις 26 Γενάρη άνοιξε το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από προσφυγή στο δικαστήριο των κυβερνήσεων πέντε κρατιδίων, που κυβερνώνται από χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς και είχαν ζητήσει να καταργηθεί η γενική απόφαση, που ίσχυε ως τα τέλη του 2000 για μη επιβολή διδάκτρων. Με την άρση αυτής της απόφασης ισχύει το παλαιό καθεστώς και τώρα διαπληκτίζονται μέσω των ΜΜΕ τα αστικά κοινοβουλευτικά κόμματα. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι από τη μια και οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες από την άλλη, «διαφωνούν» αν τα δίδακτρα θα ισχύσουν για όλα τα κρατίδια, από πότε θα ισχύσουν και πόσο θα είναι το ύψος τους.

Οι χριστιανοδημοκράτες κυβερνήτες και τα κόμματά τους εκφράσανε αμέσως τη χαρά τους για την απόφαση, δήλωσαν ότι αμέσως μπορεί να μπει σε εφαρμογή η απόφαση και κάνουν λόγο για 500 ευρώ κατά φοιτητή στο κάθε εξάμηνο. Οι σοσιαλδημοκράτες και οι πράσινοι είναι κατ' αρχήν επιφυλακτικοί ή και αποφασισμένοι να μην εφαρμόσουν προς το παρόν την απόφαση, έχουν τη γνώμη ωστόσο ότι το χρήμα τελικά μπορεί να «παρασύρει» και αυτούς στην επιβολή ενός «μέτριου» ποσού διδάκτρων.

Ωστόσο, από τώρα γίνεται λόγος ότι τα 500 ευρώ θα είναι μόνο η αρχή και ότι σύντομα θα ακολουθήσει αύξηση. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Επιστημών του κρατιδίου της Ρηνανίας - Παλατινάτου Γίργκεν Τσέλνερ, π.χ., δήλωσε ότι τα 500 θα γίνουν 2.000 ευρώ, ενώ ο Κλάους Τσίμερμαν, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών ανέφερε το ποσό των 2.500 ευρώ. Ο Τσέλνερ μάλιστα υποσχέθηκε ότι για το κρατίδιό του θα συνεχιστεί η δωρεάν σπουδή για τους Γερμανούς φοιτητές, αλλά για φοιτητές από άλλες χώρες «δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την προσφορά»...

«Ανταγωνισμός και πελατεία»

Οι εκπρόσωποι της οικονομίας όχι μόνο χαιρέτισαν την απόφαση, αλλά και από προηγούμενα είχαν ανοιχτά εκδηλωθεί υπέρ της επιβολής διδάκτρων. Ο πρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λούντβιχ Γκέοργκ Μπράουν π.χ. είχε δηλώσει: «Η οικονομία υπόσχεται από την επιβολή διδάκτρων περισσότερη άμιλλα μεταξύ των ανωτάτων σχολών και μεγαλύτερη προσωπική ευθύνη των φοιτητών». Ισως αθέλητα έκανε και μια ομολογία. Είπε: Τα ανώτατα ιδρύματα υποχρηματοδοτούνται (από το κράτος). Από το Δημόσιο να μη αναμένονται αξιόλογα πρόσθετα ποσά. «Γι' αυτό - είπε - για την προσφορά υπηρεσίας από την ανώτατη μόρφωση πρέπει να καταβληθούν ιδιωτικά χρήματα». Κατά τη γνώμη του τα δίδακτρα παρακινούν τους φοιτητές σε «αποδοτικότερες σπουδές». Και ο κ. Ζίμερμαν, που προανέφερα, είναι της γνώμης ότι η επιβολή διδάκτρων θα παρακινήσει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να θεωρούν τους φοιτητές πελάτες. Το ενδιαφέρον της οικονομίας το διατύπωσε ο γενικός γραμματέας της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, Μάρκους Ζέντερ, ως εξής: «Θεωρούμε τα δίδακτρα για τις σπουδές σαν μια σημαντική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μελλοντικά τη μόρφωση και το νεοτερισμό με μεγαλύτερη κατεύθυνση στόχου».

Η δημαγωγία

Η Βαρβάρα Λούντβιχ, σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Επιστημών και Καλών Τεχνών στο κρατίδιο της Σαξονίας, δεν μπόρεσε, φαίνεται, να μη θέσει το ερώτημα που θα αποτελούσε βραχνά για τους φτωχούς φοιτητές και τους γονείς τους από την επιβολή των διδάκτρων. Δήλωσε σχετικά: «Πώς μπορεί μιας οικογένεια που παίρνει κοινωνική βοήθεια να πληρώσει δίδακτρα; Ή πώς μπορεί ένας λήπτης επιδόματος ανεργίας να εξοφλήσει ένα φοιτητικό δάνειο;»...

Για κάτι τέτοιο κάνουν λόγο οι υπέρμαχοι των διδάκτρων. Να μην ανησυχούν οι φτωχοί φοιτητές και όσοι για να τα βγάζουν κάπως πέρα αναγκάζονται, δίπλα στις σπουδές τους, και να εργάζονται, λένε οι υπέρμαχοι. Θα τους παρέχονται δάνεια, που θα τα πληρώνουν αργότερα, ισχυρίζονται. Εννοείται με τόκους και επιτόκια. Ισως γι' αυτό η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» σε κύριο άρθρο της ρωτάει μεταξύ άλλων: «Πού είναι οι δανειστές που θα μπορούσαν να θέσουν στη διάθεση των φοιτητών άτοκα δάνεια; Πού είναι το γενναιόδωρο σύστημα υποτροφιών;»... Η εφημερίδα έχει τη γνώμη ότι τα δίδακτρα δε θα χρησιμοποιηθούν για την ανύψωση της ποιότητας της παρεχόμενης μόρφωσης, «αλλά για να μπαλώσουν τις τρύπες» (των δημόσιων ελλειμμάτων).

Οι ενδιαφερόμενοι

Οταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν εκδηλωθεί ακόμα οι αναμενόμενες σοβαρές αντιδράσεις των αγανακτισμένων φοιτητών. Σποραδικές διαμαρτυρίες σε ορισμένα πανεπιστήμια έχουν γίνει, αλλά αναμένεται ότι μετά από συζητήσεις στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους θα ξεσπάσει η θύελλα. Ενα στέλεχος της «Συμμαχία Δράσης κατά των διδάκτρων» δήλωσε σχετικά: «Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Αυτό εμπεριέχει και ένα μαζικό κύμα διαμαρτυριών στις ανώτατες σχολές».

Δεν μπορεί να είναι αλλιώς. Γιατί όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Φοιτητικού Εργου, Χανς Ντίτερ Ρίνκενς, «θα οξυνθεί η κοινωνική επιλογή στα γερμανικά ανώτατα ιδρύματα, όπου σήμερα ήδη σπουδάζουν τα τέσσερα πέμπτα από οικογένειες οικονομικές ισχυρές, αλλά μόνο 10% από οικονομικά αδύναμες οικογένειες».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ