Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Από το ματς Πετροσιάν - Φίσερ

(Β΄ μέρος)

Οι αναλυτές του Πετροσιάν στην 6η παρτίδα του ματς στο Μπουένος Αϊρες (1971), ήταν ο Αλεξέι Σουέτιν, (έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα με τον Βασίλη Κοτρωνιά) και ο Γιούρι Αβεμπαρχ. Στο διάγραμμα του πρώτου μέρους (30.1.05), λίγο πριν τη διακοπή, μπορούμε να διαπιστώσουμε, για μια ακόμη φορά, πόσο πλούσιο, δύσκολο και ανεξάντλητο είναι το σκάκι. Οπως είδαμε ο Πετροσιάν, στη διακοπή, είχε παίξει 42. Ιε2, μια κίνηση φυσιολογική, αφού έβαζε τον ίππο στο παιχνίδι. Την κίνηση όμως που έπρεπε να παίξει ο Πετροσιάν και να σώσει την παρτίδα, δεν την «είδε» στο διάστημα που σκεπτόταν την κρυφή κίνηση. Ηταν μια απρόσμενη κίνηση την οποία είδαν οι αναλυτές, αλλά μετά από την κρυφή που ήδη είχε παιχτεί. Αν παιζόταν 42. ζ4! η ισοπαλία θα ήταν σίγουρη 42... ηζ4 43. Ιζ3 με συνέχεια 44. η5. Αξίζει να συνεχίσετε μόνοι σας!

Είναι από τις κινήσεις που δεν τις βρίσκεις εύκολα (έστω και αν μιλάμε για σκακιστικά φαινόμενα, όπως ήταν ο Πετροσιάν και ο Φίσερ), κατά τη διάρκεια της παρτίδας και μάλιστα την ώρα της κρυφής κίνησης! Αυτές οι κινήσεις ανακαλύπτονται αργότερα σε αναλύσεις - χωρίς το άγχος του ματς - όπως έγινε και με αυτή την ανάλυση από τον Μπόρις Σπάσκι και άλλους Σοβιετικούς αναλυτές.

Ο Σουέτιν έλεγε ότι η 6η παρτίδα και η ολονύκτια ανάλυση που ακολούθησε, ήταν εξαντλητική αλλά παράλληλα και καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα του ματς, με αποτέλεσμα το γνωστό σκορ υπέρ του Φίσερ 6,5-2,5.

Οταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Φίσερ, τι γνώμη είχε για αυτό το φινάλε, εκείνος απάντησε ότι η νίκη των μαύρων είναι τόσο δύσκολη όσο δύσκολη είναι η σωτηρία των λευκών! Στο διάγραμμα μια άλλη θέση από παρτίδα Φίσερ - Πετροσιάν το 1959. Τι έπαιξε εδώ ο Πετροσιάν; Οι θέσεις του διαγράμματος στις 30.1.2005 ήταν: Λευκά: Ρδ3, Πα2, Ιη1, Στρ. α6, ε4, ζ2, η4, θ2. Μαύρα: Ρβ5, Πα7, Αγ3, Στρ. δ4, ε5, ζ6, η5, θ7.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ