Κυριακή 30 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ (17ο)
Για πιο ισχυρό Κόμμα μέσα στην εργατική τάξη και στο λαό

Σύντροφοι,

Συμφωνώ με τις Θέσεις, είναι ένα κείμενο που συμπυκνώνει όλη τη δράση και πείρα του Κόμματος τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι Θέσεις με κριτικό και αυτοκριτικό πνεύμα επισημαίνουν τα σημαντικά θετικά βήματα που έγιναν από το 14ο Συνέδριο έως σήμερα, βήματα που έγιναν μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες που γνώρισε το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα μας και παγκόσμια.

Από τις Θέσεις αναδεικνύεται η ανάγκη το Κόμμα να περάσει σε μια ανώτερης ποιότητας δουλιά μέσα στην εργατική τάξη και στο λαό, αντίστοιχη με τις ανάγκες, τις δυνατότητες αλλά και την πείρα που έχει συσσωρεύσει το εργατικό κίνημα και το Κόμμα μας στα 86 χρόνια ζωής του (Εθνική Αντίσταση/ ΔΣΕ, ιδεολογικοπολιτική διαπάλη για την αντιμετώπιση του ρεφορμισμού και οπορτουνισμού στο εργατικό κίνημα και στο Κόμμα/ ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες).

Το τι Κόμμα χρειαζόμαστε σαν κομμουνιστικό Κόμμα μαρξιστικό λενινιστικό το έχουμε λυμένο.

Σήμερα αυτό που χρειάζεται, επιβεβαιώνοντας τα λενινιστικά χαρακτηριστικά του κόμματος νέου τύπου είναι να δούμε πόσο καλά είμαστε προετοιμασμένοι ιδεολογικά, οργανωτικά, πολιτικά να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που βάζει πρώτα και κύρια το πρόγραμμα και ο στρατηγικός στόχος για τη δημιουργία του μετώπου.

Πόσο σωστά συνδυάζουμε πάντα την τακτική με τη στρατηγική και αναδεικνύουμε το ζήτημα της εξουσίας. Θέλουμε το Κόμμα σήμερα να αντιλαμβάνεται το νέο στη βάση της μαρξιστικής- λενινιστικής θεωρίας μας, να οργανώνει και να καθοδηγεί το λαό στην κατεύθυνση του στρατηγικού του στόχου. Να οργανώσει την εργατική τάξη, το λαό για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό και να είναι πάντα στην πρωτοπορία στο εργοστάσιο, στο πλοίο, στη συνοικία, στο σχολείο, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στις επιστήμες.

Χρειάζεται οι οργανώσεις, όλες οι δυνάμεις του Κόμματος, να υποτάσσουν όλη τη δουλιά τους στο στρατηγικό στόχο του Κόμματος για τη συσπείρωση των δυνάμεων για ΑΑΔΜ, για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα μετά από το 16ο Συνέδριο το Κόμμα έκανε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση πρώτα και κύρια ενίσχυσε τη δουλιά στην εργατική τάξη, πράγμα που φάνηκε στους μεγαλειώδεις αγώνες που αναπτύχθηκαν.

Αγώνες που έβαζαν το ζήτημα της άλλης πολιτικής, και οδηγούσαν στη σύγκρουση με το σύνολο της πολιτικής της άρχουσας τάξης.

Κινητοποιήσεις ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που εκφράσανε στο σύνολό τους τις διαθέσεις των εργαζομένων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και δεν άφησαν τους ρεφορμιστές να σπεκουλάρουν με το σύνθημα «Ο πόλεμος είναι κακός γενικά όλοι είμαστε ενάντια στον πόλεμο». Αυτοί οι αγώνες αντιμετωπίστηκαν με ένταση της αυταρχικότητας και της βίαιης καταστολής αλλά και με διώξεις μέχρι και κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας μέσω της πολιτικής επιστράτευσης, με την οποία αντιμετωπίστηκε ο μεγαλειώδης αγώνας των ναυτεργατών. Οι ναυτεργάτες αποχτήσαμε σημαντική πείρα το προηγούμενο διάστημα από τους δυναμικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν και από τη δράση μέσα στα καράβια, αλλά παρά τη θετική ανοδική πορεία σε όλους τους δείκτες δεν καταφέραμε να συνδυάσουμε στο βαθμό που χρειάζεται όλη αυτή τη δράση με την προβολή της συνολικής πρότασης του Κόμματος για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Επιθετικά πρέπει να πάμε στους εργαζόμενους και να τους βάλουμε το ζήτημα της εξουσίας τους. Στη βάση αυτή και στην κατεύθυνση της ανόδου της ποιότητας επιτρέψτε μου να βάλω ορισμένες σκέψεις - προτάσεις όχι ότι είμαι πρώτος που τα επισημαίνει και οι Θέσεις τα βάζουν, μόνο που πιστεύω ότι πρέπει να τονιστούν όσο γίνεται περισσότερο.

  • Επιθετικά να πηγαίνουμε στον κόσμο με το πρόγραμμα του Κόμματος, τις αποφάσεις και όχι απολογητικά. Εφόδια μας η 86χρονη ιστορία δράσης και αγώνα αλλά και η πρόταση εξουσίας που έχουμε.
  • Ο σοσιαλισμός που έζησε η ανθρωπότητα πέρα από τις αδυναμίες και τα λάθη ήταν ηλιαχτίδα μέσα στο σκοτάδι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Εμείς οι ναυτεργάτες που γνωρίσαμε και το σοσιαλισμό καλά τον υπερασπίσαμε και θα επιμείνουμε να τον υπερασπιζόμαστε και θα το έχουμε σαν «ένα το κρατούμενο».
  • Το ανέβασμα του ιδεολογικού πολιτικού επιπέδου των στελεχών και μελών του Κόμματος δεν είναι πρόβλημα απλά μαθημάτων και διαλέξεων, είναι ζήτημα προτεραιότητας της καθημερινής δράσης. Αμα δε γνωρίζεις την πολιτική, την ιδεολογία μας, δεν ανοίγεις συζήτηση, δε βοηθάς στις στρατολογίες, δεν καθοδηγείς σωστά, δεν απαντάς άμεσα στον ταξικό εχθρό και στα τσιράκια του, δηλαδή είναι καθημερινή υπόθεση που ξεκινάει από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και την ΚΟΜΕΠ
  • Δουλιά στην εργατική τάξη, μέσα στα εργοστάσια, στους τόπους παραγωγής και ειδικότερα εκεί που συγκεντρώνεται μεγάλη δύναμη εργαζομένων.
  • Στους ναυτεργάτες πρέπει να στήσουμε ΚΟΒ στα μεγάλα ακτοπλοϊκά πλοία να δουλέψουμε με σχέδιο γι' αυτόν το σκοπό.
  • Να δούμε το ζήτημα της ποντοπόρου ναυτιλίας πώς θα καθοδηγήσουμε τη δουλιά με τους λίγους Ελληνες που έχουν μείνει, αλλά και με τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες.
  • Να οργανώσουμε γραφείο σε μεγάλο ευρωπαϊκό λιμάνι και να συνδεθούμε με το ΚΚ από τη χώρα που προέρχονται οι συνάδελφοι αλλοδαποί ναυτεργάτες, να αναπτυχθεί καμπάνια οργάνωσης στα ταξικά σωματεία των συν. αλλοδαπών ναυτεργατών.
  • Στρατολογίες από τους εργάτες και τη νεολαία, ειδικά την εργαζόμενη νεολαία.
  • Εχω τη γνώμη ότι δεν πρέπει να έχουμε δεδομένο το νόμιμο τρόπο δράσης και πρέπει να έχουμε πάντα το νου μας περισσότερη περιφρούρηση όχι όλα για όλους.
  • Παρέμβαση στα ερασιτεχνικά μαζικά ομαδικά αθλήματα ειδικότερα το ποδόσφαιρο αλλά και σε όλο τον αθλητισμό.
  • Παίρνοντας αφορμή το διάλογο (για διάφορα ιστορικά γεγονότα) αλλά και από την αναφορά στις Θέσεις για την ιστορία του Κόμματος, πιστεύω ότι πρέπει το ιστορικό τμήμα της ΚΕ μέχρι να εκδοθεί η ιστορία του Κόμματος να προωθήσει στις οργανώσεις τα ντοκουμέντα για ορισμένα ζητήματα που δεν έχουν συζητηθεί στο Κόμμα, γιατί η νέα γενιά που δεν τα έζησε, δεν τα γνωρίζει στις λεπτομέρειες (6η Ολομέλεια, Ολομέλεια που κατάργησε Κομματικές οργανώσεις στην Ελλάδα, 12η Ολομέλεια, διαγραφή Ν. Ζαχαριάδη, Τασκένδη κ.ά.).

Σύντροφοι,

Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, με ανοιχτό πάντα το μέτωπο στα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστές και τον οπορτουνισμό κάθε μέρα που περνάει το Κόμμα επιβεβαιώνεται και αποχτάει μεγαλύτερη στήριξη.

Αυτή την επιρροή τη στήριξη πρέπει να την κάνουμε δύναμη αντεπίθεσης για τα μέτωπο, τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Είμαι σίγουρος για την επιτυχία του συνεδρίου.

Για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό

Ζήτω το 17ο Συνέδριο

Πέτρου Νίκος

ΚΟ Ναυτεργατών


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ