Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΕΑ
Οι αγώνες της Αντίστασης συνεχίζονται πλάι στο ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ
Σε κλίμα αγωνιστικής έξαρσης πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή το πρωί, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων η εκδήλωση κοπής της πίτας για τον καινούριο χρόνο, της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ). Η εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν πλήθος αντιστασιακών, αλλά και φίλων και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο, εξελίχθηκε σε μια ζωντανή πανηγυρική παράσταση με απαγγελίες ποιημάτων των Φ. Αγγουλέ και Κ. Βάρναλη, με μουσική, τραγούδια του αγώνα και αντιστασιακά τραγούδια που τραγούδησαν μουσικό σχήμα από το Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των Λαών Τουρκίας και Ελλάδας και η χορωδία της ΠΕΑΕΑ (Μ.Δημητριάδη). Επίσης περιλάμβανε και λαϊκούς χορούς από το Σύλλογο Διάδοσης Παραδοσιακών και Λαϊκών Χορών (Β. Λύτρα).

Το κλίμα «σημαδεύτηκε» θετικά από το γεγονός πως, φέτος, η ΠΕΑΕΑ κλείνει 40 χρόνια παρουσίας και πλούσιας δράσης για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, των ηρωικών αγώνων των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, αλλά και τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών που γιορτάζονται φέτος. Ηταν αυτές ακριβώς οι επέτειοι μαζί με τα 86 χρόνια του ηρωικού ΚΚΕ που ήταν η ψυχή και η ραχοκοκαλιά της ΕΑΜικής Αντίστασης και, σήμερα, συνεχίζει μπροστάρης και στήριγμα στους αγώνες για τα ιδανικά και τα οράματα της Αντίστασης που έδωσαν και τον τόνο στις ομιλίες και τα τραγούδια.

«...Χρόνια πολλά, καλή χρονιά/ σ' εσένα ΠΕΑΕΑ/ σαράντα χρόνια έκλεισες/ και μένεις πάντα νέα.

Χρόνια πολλά στο Κου Κου Ε/ μπροστάρη κι οδηγό μας/ καρφί στο μάτι των εχθρών/ ελπίδα στο λαό μας.

Χρόνια πολλά στα νιάτα μας/ στην ΚΝΕ, στους Απογόνους... Χρόνια πολλά, καλή χρονιά στην εργατιά, στο ΠΑΜΕ...». Ηταν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα ...αγωνιστικά κάλαντα που τραγούδησε η χορωδία της ΠΕΑΕΑ.

Την εκδήλωση χαιρέτισε πρώτος ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου, που αναφέρθηκε στα άλυτα προβλήματα και στην ανάγκη της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της ΕΑ, τονίζοντας την αρνητική στάση και της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ πριν.

Ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού σημείωσε τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης και τα 40 χρόνια της ΠΕΑΕΑ και τις λυσσασμένες προσπάθειες της αντίδρασης για την κατασυκοφάντηση της Αντίστασης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Δε θα τα καταφέρουν! Η Εθνική Αντίσταση μένει όρθια δίπλα στο ΚΚΕ γιατί κρατάει σταθερά τις αρχές της. Δεν αλλαξοπίστησε και πορεύεται μαζί με το ΚΚΕ που είναι στην πρωτοπορία για μια καλύτερη ζωή».

Το σεβασμό και την εκτίμηση της νεολαίας προς τους αντιστασιακούς εξέφρασε η εκπρόσωπος της ΚΝΕ για τα διδάγματα - ακριβή παρακαταθήκη, και το ζωντανό παράδειγμα που δείχνει το δρόμο και φωτίζει το μέλλον της νέας γενιάς.

Αλλωστε, στη σύντομη χαιρετιστήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής, αφού αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς ΠΕΑΕΑ, Αντιστασιακών και ΚΚΕ, με αφορμή και το πρόσφατο 10ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ, χαιρέτισε «τη νέα φουρνιά - χέρια σίγουρα - που εντάσσεται οργανωτικά στην ΠΕΑΕΑ, αλλά και στο Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ και δίνει νέα ζωντάνια στους αγώνες για την ανάδειξη και υλοποίηση των ιδανικών και των οραμάτων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ».

Παρόντες στην εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ, εκτός των άλλων, ήταν εκπρόσωποι και διοικήσεις άλλων ΕΑΜογενών Αντιστασιακών οργανώσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης, ο Φ. Τσέκερης γγ της ΠΕΑΕΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ