Τρίτη 25 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
To ΚΚΕ απαλλαγμένο από τα λάθη του παρελθόντος θα είναι πιο ισχυρό

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο που δίνουν πρωταρχική σημασία στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με βρίσκουν σύμφωνο. Στην εποχή μας, οι ιδεολόγοι του ιμπεριαλισμού επιδιώκουν να μηδενίσουν τα επιτεύγματα και πλεονεκτήματα που είχε ο σοσιαλισμός και τη μεγάλη προσφορά του παγκοσμίως και τον ταυτίζουν με το φασισμό.

Είναι καθήκον του Κόμματος και των κομμουνιστών σε μόνιμη βάση με όλα τα μέσα που διαθέτει να υπερασπίσει και εκλαϊκεύσει τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού με πρωτεργάτες τον Β.Ι.Λένιν δημιουργητή του μπολσεβίκικου Κόμματος, αρχηγού της Οχτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτή του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στη Ρωσία. Συνεχιστής του έργου του Β. Ι. Λένιν οικοδόμησης του σοσιαλισμού επί 30 χρόνια ήταν ο Ι. Β. Στάλιν επικεφαλής του Κόμματος και της κυβέρνησης με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές με τα όργανα εξουσίας το σοβιέτ των εργατών και αγροτών, διατηρώντας δεσμούς με το λαό με συνεχή αγώνα, ενάντια στις αντεπαναστατικές δυνάμεις που επιδίωκαν την ανατροπή του σοσιαλισμού, με την παλλαϊκή συμμετοχή όλων των λαών της Σοβιετικής Ενωσης σε πρωτάκουστο στην ιστορία της ανθρωπότητας μικρό διάστημα προώθησαν τη Σοβιετική Ενωση από μια καθυστερημένη χώρα που ήταν στη δεύτερη θέση των μεγάλων παγκοσμίων βιομηχανικών δυνάμεων.

Η νίκη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του γερμανικού φασισμού και η μεταπολεμική παλινόρθωση της Σοβιετικής Ενωσης από τα ερείπια του πολέμου έδειξε τους δεσμούς και την επιρροή που είχε το Κόμμα και η κυβέρνηση στο σοβιετικό λαό, αλλά και τη δύναμη και τα πλεονεκτήματα που είχε το σοσιαλιστικό σύστημα.

Οι αναθεωρητές και οι οπορτουνιστές στην εποχή μας που είναι όργανα του ιμπεριαλισμού οργανώνονται και συντονίζουν τη δράση τους σε διεθνές επίπεδο και η απάντηση στο 17ο Συνέδριο πρέπει να είναι η - συγκρότηση σε παγκόσμιο επίπεδο κομμουνιστικού πόλου με συντονισμένη δράση.

Είναι ζήτημα κομματικής αρχής υποχρέωσης και ευθύνης που πρέπει να απαλλαγεί το Κόμμα από τα λάθη του παρελθόντος, να γίνει η καταδίκη του 20ού συνεδρίου του ΚΚΣΕ (1956) με Γραμματέα τον Ν. Κρουστσόφ που υιοθέτησε θέσεις που αναθεωρούσε το μαρξισμό - λενινισμό. Μετέτρεψε το Κόμμα από μαρξιστικό - λενινιστικό σε Κόμμα αναθεωρητικό αντεπαναστατικό. Κήρυξε τον αντισταλινισμό που έγινε η ιδεολογία του ΚΚΣΕ. Γκρέμισε τις προτομές του Ι.Β. Στάλιν έτσι διέσπασε την ενότητα του σοβιετικού λαού και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

Για την υλοποίηση των αποφάσεων του 20ού συνεδρίου καθαίρεσε από όλα τα πόστα και διέγραψε την ομάδα Μαλέγκοφ, Μολότοφ. Αλλαξε όλους τους κομματικούς γραμματείς των Δημοκρατιών. Με την παρέμβασή του αλλάχτηκαν ορισμένοι γραμματείς των σοσιαλιστικών κρατών και κομμουνιστικών κομμάτων.

Πρέπει να γίνει η καταδίκη της 6ης πλατιάς Ολομέλειας (1956) της ΚΕ του ΚΚΕ που συνήλθε χωρίς απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ αντικαταστατικά με υπόδειξη του Ν. Κρουστσόφ από μια επιτροπή κομμάτων των Λαϊκών Δημοκρατιών που έκανε αποδεκτές τις αποφάσεις του 20ού συνεδρίου και καθαίρεσε τον Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη.

Στην εποχή του Μπρέζνιεφ οι βασικές αρχές του σοσιαλισμού παραβιάστηκαν. Η δωροδοκία, αλληλοκάλυψη και η κλεψιά που γινόταν από κομματικά και κρατικά στελέχη, ήταν αρνητικά για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Αδυνάτισε η επαγρύπνηση και ο έλεγχος σε όλη την ιεραρχία. Η επαναστατικότητα και ο ενθουσιασμός που υπήρχε στους κομμουνιστές, στη νεολαία και το λαό αντικαταστάθηκαν με την αδράνεια και το αδυνάτισμα της εργατικής πειθαρχίας. Μειώθηκε η παραγωγικότητα. Η παραγωγή στους κλάδους της βιομηχανίας παρουσίασε στασιμότητα, που απαιτούνταν νέα τεχνολογία στα μέσα παραγωγής. Η ηγεσία του ΚΚΣΕ και της κυβέρνησης, ενώ διέθεταν την πιο σύγχρονη και ανεπτυγμένη τεχνολογία στον τομέα της πυραυλικής και του διαστήματος δεν τη χρησιμοποίησαν για να αναπτύξουν την παραγωγή και να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση.

Στην εποχή των Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν το σοσιαλιστικό σύστημα διαβρώθηκε. Κυριαρχούσαν οι κερδοσκόποι και ο αντισταλινισμός, οι ίδιοι ήταν οι οργανωτές και πρωτοστάτες που ανέτρεψαν το σοσιαλισμό και παλινόρθωσαν τον καπιταλισμό. Ο Γκορμπατσόφ με την υπογραφή του διέλυσε το Κόμμα των μπολσεβίκων το ΚΚΣΕ και ο Γιέλτσιν διέλυσε τη Σοβιετική Ενωση που τα 73% του σοβιετικού λαού με δημοψήφισμα που έγινε επιθυμούσαν το σοσιαλιστικό σύστημα. Χωρίς τη συμπαράσταση και την ανοχή της ΚΕ του ΚΚΣΕ και των κομμουνιστικών κομμάτων, ο Γκορμπατσόφ δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει τους σκοπούς του.

Με την αποκατάσταση στο Κόμμα του πρώην Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, καλύτερα να γίνει στο 17ο Συνέδριο, αυτόματα προβάλει και η αποκατάσταση των μελών και στελεχών που ήταν ενάντια στις αποφάσεις του 20ού συνεδρίου του ΚΚΣΕ και διαγράφτηκαν από το Κόμμα. Επειδή και σ' αυτή την κατηγορία ανθρώπων έγιναν ιδεολογικές και πολιτικές ανακατατάξεις το πιο σωστό είναι η πρόσληψή τους στο Κόμμα να γίνει σε ατομική βάση. Το ΚΚΕ απαλλαγμένο από τα λάθη του παρελθόντος θα βγει πιο ισχυρό, δυνατό και ενωμένο.

Αχιλλέας Προυτσάλης

Τρίκαλα


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ