Κυριακή 23 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αποφασίζουν σήμερα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Στις 10 το πρωί στην κοινή γενική τους συνέλευση, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Motion Team

Την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, τον καλύτερο συντονισμό με τους αυτοαπασχολούμενους - ΕΒΕ αλλά και όσους πλήττονται από τη νέα επίθεση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκδηλώνεται με την προσπάθεια παραπέρα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αποφασίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι του εμπορίου και των υπηρεσιών στην Αθήνα, στην κοινή γενική συνέλευση των σωματείων τους, που πραγματοποιείται στις 10 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ηδη από την περασμένη βδομάδα ήταν άμεση η κινητοποίηση των ταξικών σωματείων του κλάδου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και άλλες πόλεις της χώρας, που προχώρησαν σε εξορμήσεις ενημέρωσης στους χώρους δουλιάς, παραστάσεις διαμαρτυρίας και πικετοφορίες.

Στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 3 Φλεβάρη στην οποία και καλούν τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Βιβλίου - Χάρτου, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, στα ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΙΑ, LIDL και ΜΑΚΡΟ. Αντίστοιχα στον Πειραιά η συνέλευση των σωματείων και των εργαζομένων έχει οριστεί για την Κυριακή 30 Γενάρη στην αίθουσα του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» (Νοταρά 108), ενώ την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία στους δρόμους της πόλης, η οποία θα ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι.

Τα ταξικά σωματεία της Αθήνας στη σημερινή συνέλευση προτείνουν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το άμεσο διάστημα, καθώς όπως υπογραμμίζουν η απάντηση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και μικρών εμπόρων, πρέπει να αντιστοιχηθεί με το μέγεθος της επίθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, από την επόμενη μέρα της συνέλευσης προτείνεται να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης με ανακοινώσεις, αεροπανό, τρυκ, αφίσα, κλπ. Να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΣΕΕ, καθημερινές περιοδείες στους χώρους εργασίας, περικύκλωση μεγάλων μονάδων, για παράδειγμα σούπερ - μάρκετ. Πανελλαδικός συντονισμός των σωματείων, κοινό πλαίσιο δράσης με τους συμμάχους. Οι αγωνιστικές αυτές κινητοποιήσεις προτείνεται να έχουν ως ένα από τους κορυφαίους σταθμούς τους και απεργιακή κινητοποίηση.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει: Απόρριψη όλων των μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση, όχι στο διάλογο για την επέκταση του ωραρίου. Κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 1162/1997 και όλων των αντεργατικών νόμων που διέπουν το ωράριο. Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Τρία απογεύματα κλειστά (Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο). Ενιαίο, συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. 35ωρο, 7ωρο, 5νθήμερο - Πλήρης και σταθερή δουλιά. 1.200 ευρώ βασικό μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Μέτρα στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και της συσπείρωσης των εργαζομένων στον αγώνα ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης, παίρνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση στελέχη του ΠΑΜΕ την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα περιοδείες θα πραγματοποιηθούν:

Τρίτη, 25/1: Στο Γαλάτσι ο Γιώτης Μανωλάκος. Στη Καλλιθέα η Γεωργία Φλούδα.

Πέμπτη, 27/1: Στο Χαλάνδρι οι Φώτης Βαρδής και Γιάννης Βλάχος. Στο Αιγάλεω οι Γιάννης Κομνηνός και Θεολόγος Πατερέλης. Στο Περιστέρι ο Δημήτρης Σμυρνής. Στη Ν. Ιωνία ο Κώστας Μυτιληνιού.

Παρασκευή, 28/1: Στο Αιγάλεω οι Γιάννης Κομνηνός και Θεολόγος Πατερέλης. Στο Περιστέρι ο Δημήτρης Σμυρνής. Στη Ν. Ιωνία ο Γιάννης Στρατηγός.

Ενισχύει τα κέρδη του κεφαλαίου

Οι προθέσεις της κυβέρνησης για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, φανερώθηκαν αρχικά μέσω δημοσιευμάτων, και μόλις πριν πέντε μέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει με νόμο που επεξεργάζεται και θα καταθέσει στη Βουλή το Φλεβάρη, να καθιερώσει «εθνικό πλαίσιο ωραρίου» το οποίο θα προβλέπει: ελεύθερη ώρα έναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων, ώρα λήξη στις 9 το βράδυ από Δευτέρα έως Παρασκευή, χειμώνα - καλοκαίρι, ώρα λήξης το Σάββατο στις 8 το βράδυ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, με την προσπάθεια της παραπέρα διεύρυνσης του ωραρίου παρεμβαίνει αποφασιστικά υπέρ της ενίσχυσης των κερδών των πολυεθνικών, το χτύπημα των μικρών αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ που δε θα αντέξουν τον ανταγωνισμό, και κάνει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρης απελευθέρωσης του ωραρίου και κατάργησης της αργίας της Κυριακής. Το έδαφος εξάλλου είναι «πρόσφορο»... για τη διεύρυνση του ωραρίου αφού οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την εγκληματική συμφωνία των συμβιβασμένων παρατάξεων των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια, να καταργήσουν βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και τη θέση τους να πάρουν το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι μισθοί πείνας.

Σε κοινό τους υπόμνημα τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και τα σωματεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ» και «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», υπογραμμίζουν ότι «οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες κατηγορηματικά λένε όχι στα μέτρα που προωθείτε, που υπηρετούν τα συμφέροντα του ΣΕΛΠΕ - ΣΕΣΜΕ και συντονίζουν την πάλη τους. Προετοιμαζόμαστε μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες για απεργιακές κινητοποιήσεις. Στη δράση μας αυτή να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε δίπλα μας όλους όσοι θίγονται από την πολιτική σας. Ακόμα και τους εργαζόμενους συνολικότερα που σαν καταναλωτές νιώθουν στην τσέπη τους την ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα».


Γ.Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ