Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ΛΑΦΚΑ, οι συνταξιούχοι και η υποκρισία της κυβέρνησης

Ο νόμος 2084/1992, με το άρθρο 60, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, ήταν ένας ληστρικός νόμος που θεσπίστηκε σε βάρος των συνταξιούχων, για να καλύψει ανάγκες άλλων ταμείων. Η ληστεία αυτή συνεχίστηκε και με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που είχε καταψηφίσει τον προαναφερόμενο νόμο και είχε υποσχεθεί να τον καταργήσει. Οχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά τον ανανέωσε τρεις φορές ακόμη (Ν. 2556/97, Ν.2956/01 και Ν.3029/02) συνεχίζοντας τη ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων, που κάθε χρόνο έχαναν και περισσότερα από τις πενιχρές συντάξεις τους.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με το Ν. 3245/2004 κατάργησε την εισφορά υπέρ του ΛΑΦΚΑ, που η ίδια είχε θεσπίσει και ψηφίσει το 1992.

Αυτό το έκανε, διότι είχε υποχρεωθεί προεκλογικά, αφήνοντας να διαρρεύσει χωρίς να δεσμευτεί, πως θα επιστρέψει αναδρομικά τα παρακρατηθέντα υπέρ του ΛΑΦΚΑ ποσά τα τρία τελευταία χρόνια στους συνταξιούχους.

Ετσι, η ΝΔ που έγινε πιστευτή από το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων κέρδισε τις εκλογές και έγινε κυβέρνηση.

Τώρα, όμως, έπρεπε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για το ΛΑΦΚΑ, αλλά και για πολλά άλλα προβλήματα που και με τη δική της αντιλαϊκή πολιτική έγιναν βραχνάς για το λαό.

Η κυβέρνηση, όμως, της ΝΔ δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. Είναι δέσμια της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής που το μεγάλο κεφάλαιο επιβάλλει, με όλο περισσότερα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Ετσι, μη θέλοντας να εφαρμόσει καλύτερη κοινωνική πολιτική, η κυβέρνηση προχωράει και με το νέο προϋπολογισμό που ψήφισε σε σκληρότερα μέτρα λιτότητας σε βάρος του λαού. Επίσης, μη θέλοντας να επιστρέψει τα παρακρατηθέντα υπέρ του ΛΑΦΚΑ κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις δικαστηρίων, υποσχόμενη πως αν δικαιωθεί έστω και ένας συνταξιούχος θα επιστρέψει στους συνταξιούχους τα παρακρατηθέντα.

Αν η σημερινή κυβέρνηση πίστευε πως μπορεί να επιστρέψει τα χρήματα στους συνταξιούχους δε θα τους έστελνε στα δικαστήρια, ούτε θα τους ταλαιπωρούσε με αιτήσεις στα Ταμεία που μάλιστα δέχονταν μέχρι 31/12/2004.

Μεγάλη η υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει πλέον εξαπολύσει νέα μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων στις αμοιβές τους, στα ωράρια, στα Ταμεία τους κλπ.

Ο υπουργός Οικονομίας, με το επιτελείο του, βάζει σε εφαρμογή την επίθεση για τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τη χρηματοδότηση με τα λεφτά των Ταμείων των εργαζομένων στους εργοδότες για δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας.

Συμπερασματικά να πούμε πως με τέτοια αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική δεν πρόκειται να δούμε καλύτερη κοινωνική πολιτική και φυσικά δεν πρόκειται η κυβέρνηση της ΝΔ να επιστρέψει στους συνταξιούχους τα παρακρατηθέντα υπέρ του ΛΑΦΚΑ χρηματικά ποσά.

Εξάλλου, στην κοινοποιούμενη διάταξη για την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ δεν προβλέπεται επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών.

Η υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ σε όλο της το μεγαλείο. Θαυμάστε τους!

Καιρός να ξυπνήσει ο λαός και να αγωνιστεί δυναμικά, μαζικά και οργανωμένα, ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και στην κυβέρνηση που τις εφαρμόζει.


Ι. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Γραμματέας του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ