Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ - ΑΠΑΤΗ
Μπλόκα σ' όλη τη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στη Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί με τη συμπαράσταση ταξικών εργατικών σωματείων απ' όλη τη χώρα βρέθηκαν χτες στο δρόμο του χρέους, στο δρόμο του αγώνα για τα δικαιώματά τους, για δημόσια και δωρεάν ολοκληρωμένη εκπαίδευση, στο δρόμο που πάει κόντρα σε στημένους διαλόγους και διαπραγματεύσεις για την υποταγή στην πολιτική του κεφαλαίου. Χαρακτήρισαν, μάλιστα, το διάλογο της κυβέρνησης προσχηματικό και τον παρομοίωσαν με «αντιεκπαιδευτικό τσουνάμι»!

Με συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις της χώρας απάντησαν, λοιπόν, ότι δε διαπραγματεύονται τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, κατέδειξαν την ΕΕ ως «μαέστρο» στο πανηγύρι του διαλόγου με το προαποφασισμένο αποτέλεσμα.

Στην Αθήνα

Το ραντεβού ήταν στα Προπύλαια και φοιτητές και σπουδαστές δε σταμάτησαν στιγμή να βροντοφωνάζουν σ' όλους τους συνδαιτυμόνες στο τραπέζι του διαλόγου: «Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό»! Οι φοιτητές κι οι σπουδαστές γνωρίζουν καλά ότι ο «διάλογος» της κυβέρνησης με τους ...εταίρους της οδηγεί ακριβώς στην υλοποίηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, στην απομάκρυνση του πανεπιστημίου από την ίδια την επιστήμη. Δήλωσαν, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι δε συναινούν, ότι «οι φοιτητές δε σκύβουν το κεφάλι», αλλά απαντούν «με συντονισμό αντίσταση και πάλη»!

Χιλιάδες οι διαδηλωτές στην Αθήνα
Χιλιάδες οι διαδηλωτές στην Αθήνα
Ξεχωριστό παλμό στη χτεσινή πορεία έδωσαν οι χιλιάδες μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), στέλνοντας μήνυμα ανυπακοής, κάνοντας σαφές: «Τίποτα δε χαρίζουμε. Δε συζητάμε. Τι έχουμε να χάσουμε;», «Το μέλλον μας στα χέρια μας, ο διάλογός τους στα σκουπίδια». Μαθητές σχολείων από κάθε συνοικία της Αθήνας δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν για το σχολείο των αναγκών τους, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στους εκπαιδευτικούς-χωροφύλακες: «Ποιος διάλογος; Των αποβολών, των απειλών και του αυταρχισμού;», «Εεε, οοο εμείς δε θα τσιμπήσουμε στο διάλογο αυτό», αλλά και να τραγουδήσουν ότι: «Το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και πολλοί μαθητές απο σχολεία του Πειραιά.

Η πορεία έφτασε όσο ήταν επιτρεπτό πιο κοντά στο Ζάππειο και κατέληξε στην Ομόνοια.

Κοντά τους την έμπρακτη συμπαράστασή τους έδειξαν μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καθώς και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας. Βέβαια, για άλλη μια φορά, τα ΜΜΕ επέλεξαν απ' αυτή τη μεγαλειώδη κινητοποίηση να αναλωθούν στην προβολή μεμονωμένων επεισοδίων που προκάλεσαν οι γνωστές ομάδες.

Αμέσως μετά την πορεία το Συντονιστικό πραγματοποίησε σύσκεψη, προκειμένου να κλιμακωθεί ο αγώνας τους, ενώ σήμερα πρόκειται να συνεδριάσουν στην Αθήνα τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους, καθώς έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο αγώνας τους θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση.

Στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος φοιτητών και μαθητών διαδήλωσε χτες στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε αντιπροσωπεία της Α΄ ΕΛΜΕ (πραγματοποίησε 3ωρη στάση εργασίας) και τη συμπαράστασή της εξέφρασε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση των διαδηλωτών έγινε στο άγαλμα Βενιζέλου. Νωρίτερα οι φοιτητές είχαν κάνει προσυγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο και με μία μαζική πορεία έφτασαν στον τόπο της συγκέντρωσης όπου τους περίμενε πλήθος μαθητών. Ξεκίνησε πορεία με μπροστάρη το πανό της ΕΛΜΕ και τα μπλοκ μαθητών και φοιτητών να ακολουθούν. Με νεανικό παλμό, συνθήματα, φέιγ βολάν, ρυθμικά στιχάκια και χειροκροτήματα το νεανικό ποτάμι διέσχισε την Εγνατία και κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. «Δεν τσιμπάμε, δε μασάμε, δεν τα χάβουμε αυτά. Σας το λέμε οι εταιρίες δε θα μπούνε στα σχολειά», ήταν μερικά από τα πρωτότυπα στιχάκια που τραγουδούσαν οι μαθητές. Οταν οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά στο υπουργείο, οι μαθητές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο υπουργείο για λίγη ώρα, και αμέσως μετά έδωσαν ραντεβού στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, που ακολούθησε, στο Εργατικό Κέντρο. Εκεί αποφάσισαν να δώσουν το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 5 του Φλεβάρη, Μέρα Κατά των Ναρκωτικών και διαμαρτυρίας κατά του αυταρχισμού που εκδηλώθηκε στα σχολεία αυτές τις μέρες. Στη διαδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 26 σχολεία της περιοχής και 9 φοιτητικούς συλλόγους.

Στην Πάτρα


Στην Πάτρα, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Συντονιστικού ΑΕΙ-ΤΕΙ Πατρών, φοιτητές, σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προμετωπίδα το πανό που έδινε και το στίγμα της κινητοποίησης: «ΟΧΙ στο διάλογο της υποταγής. Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ. Μέτωπο πάλης με όλο το λαό. Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολλοί μαθητές παρά τις προσπάθειες εκπαιδευτικών-«παιδονόμων» να τους αποτρέψουν.

Δυναμικά συλλαλητήρια (που ο χώρος δε μας επιτρέπει να αναφερθούμε αναλυτικά) πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Καλαμάτα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Κοζάνη, Ορεστιάδα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Κέρκυρα, Χαλκίδα και σε πολλές άλλες πόλεις.


Πάτρα
Πάτρα

Βόλος
Βόλος

Ηράκλειο
Ηράκλειο

Κοζάνη
Κοζάνη

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ