Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές ιδέες
Για μοναχικές στιγμές

Η μόδα έρχεται και παρέρχεται αλλά και επανέρχεται σε όλα τα είδη. Στην ένδυση, στο χτένισμα, στην κίνηση του σώματος (η οποία είναι φυσικό να επηρεάζεται από τα ρούχα και τα παπούτσια) αλλά και στο διάκοσμο. Φυσικά υπάρχει και το διαχρονικό, το αιώνιο. Για να έχουμε ένα μπάνιο όπως αυτό, στις μέρες μας είναι κάπως δύσκολο αν όχι αδύνατο. Ομως δε χάνουμε τίποτε να ρίξουμε μια ματιά, να σκεφτούμε, να δανειστούμε ή και να «κλέψουμε» κάτι από αυτήν την ιδέα και να την προσαρμόσουμε στο δικό μας μπάνιο, εκεί όπου περνάμε τις πιο όμορφες μοναχικές στιγμές. Τις πιο καθαρές στιγμές του 24ώρου μας...

Για γλυκιές στιγμές: Πίτα με βερίκοκα

Τα βερίκοκα έκαναν μια διακριτική εμφάνιση στα καφάσια του μανάβη. Ισως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να πέσει η τιμή τους και μετά να κάνουμε την πίτα. Ας ετοιμαστούμε όμως ψυχολογικά και ας μάθουμε τι μας χρειάζεται και πώς τελικά γίνεται.

Υλικά: 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι, 3/4 φλιτζανιού βιτάμ, 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ένας κρόκος αυγού, ένα κουταλάκι κονιάκ, ένα χαρτάκι βανίλιας, 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ. Και: 3/4 του κιλού βερίκοκα, 1/12 φλιτζανιού μαρμελάδα βερίκοκο, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και ένα ασπράδι αυγού.

Εκτέλεση: Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Προσθέστε τον κρόκο, το κονιάκ και το βιτάμ και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να μαλακώσει. Τη χωρίζετε σε δυο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Πλένετε τα βερίκοκα και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Επειτα τα ανοίγετε στα δύο. Στρώνετε σε βουτυρωμένο ταψάκι το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης (το ανοίγετε σε φύλλο χονδρό) και αφού τρυπήσετε με το πιρούνι σε διάφορα μέρη, το βάζετε να μισοψηθεί σε μέτριο φούρνο. Οταν το βγάλετε στρώνετε τη μαρμελάδα. Πάνω από τη μαρμελάδα στρώνετε σειρές σειρές τα βερίκοκα και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Λιώνετε το βούτυρο και τα ραντίζετε. Ανοίγετε φύλλο το μικρότερο κομμάτι της ζύμης και με αυτό σκεπάζετε τα βερίκοκα. Τα αλείφετε γύρω γύρω με το ασπράδι του αυγού, πιέζετε να κολλήσει με το κάτω φύλλο, τρυπάτε με το πιρούνι και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 30 λεπτά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ