Τα βερίκοκα έκαναν μια διακριτική εμφάνιση στα καφάσια του μανάβη. Ισως θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να πέσει η τιμή τους και μετά να κάνουμε την πίτα. Ας ετοιμαστούμε όμως ψυχολογικά και ας μάθουμε τι μας χρειάζεται και πώς τελικά γίνεται.
Υλικά: 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι, 3/4 φλιτζανιού βιτάμ, 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ένας κρόκος αυγού, ένα κουταλάκι κονιάκ, ένα χαρτάκι βανίλιας, 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ. Και: 3/4 του κιλού βερίκοκα, 1/12 φλιτζανιού μαρμελάδα βερίκοκο, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και ένα ασπράδι αυγού.
Εκτέλεση: Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Προσθέστε τον κρόκο, το κονιάκ και το βιτάμ και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να μαλακώσει. Τη χωρίζετε σε δυο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Πλένετε τα βερίκοκα και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Επειτα τα ανοίγετε στα δύο. Στρώνετε σε βουτυρωμένο ταψάκι το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης (το ανοίγετε σε φύλλο χονδρό) και αφού τρυπήσετε με το πιρούνι σε διάφορα μέρη, το βάζετε να μισοψηθεί σε μέτριο φούρνο. Οταν το βγάλετε στρώνετε τη μαρμελάδα. Πάνω από τη μαρμελάδα στρώνετε σειρές σειρές τα βερίκοκα και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Λιώνετε το βούτυρο και τα ραντίζετε. Ανοίγετε φύλλο το μικρότερο κομμάτι της ζύμης και με αυτό σκεπάζετε τα βερίκοκα. Τα αλείφετε γύρω γύρω με το ασπράδι του αυγού, πιέζετε να κολλήσει με το κάτω φύλλο, τρυπάτε με το πιρούνι και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 30 λεπτά.