Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΠΕΡΓΚΕΝ
Να πώς έχουν προαποφασιστεί όλα!

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα τον πυρήνα των αντιδραστικών αλλαγών, που ετοιμάζονται στην ανώτατη εκπαίδευση από την κυβέρνηση, μέσα από τη λεγόμενη «αναφορά» που έχει κατατεθεί ήδη

Ακρως αποκαλυπτική για τον προσχηματικό χαρακτήρα του «εθνικού διαλόγου για την Παιδεία», που ξεκινάει σήμερα και τα προαποφασισμένα αποτελέσματά του είναι η Εθνική Αναφορά, που κατέθεσε η κυβέρνηση για την πρόοδο της χώρας μας στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Μπολόνια, ενόψει της Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Στο συγκεκριμένο κείμενο, που φέρει ημερομηνία 14 Γενάρη 2005, η κυβέρνηση αναφέρει ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση βρίσκεται ήδη στη Βουλή, ότι είναι βασισμένο στον εθνικό διάλογο και τις απαιτήσεις της Μπολόνια! Παρακάτω, μάλιστα, περιγράφει τις λεπτομέρειες διεξαγωγής της αξιολόγησης κι όλα αυτά, όταν ο περίφημος διάλογος ξεκινάει σήμερα στο πλαίσιο του ΕΣΥΠ και η αξιολόγηση υποτίθεται ότι είναι από τα πρώτα θέματά του.

Την Εθνική Αναφορά της Ελλάδας υπογράφει ο Αθ. Κυριαζής, ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας για θέματα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και πρόκειται για ένα κείμενο που καταθέτει κάθε χώρα, πριν από τις συναντήσεις των υπουργών στο πλαίσιο της διαδικασίας της Μπολόνια, για να ενημερώσει - περιγράψει πόσο έχουν προχωρήσει οι αποφάσεις της Μπολόνια στην εν λόγω χώρα.

Στην Εθνική Αναφορά της Ελλάδας, λοιπόν, αναφέρεται: «Υπάρχει μια δέσμευση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαθιδρύσει ένα εθνικό σύστημα για τη διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Το πλαίσιο για τη λειτουργία τέτοιου συστήματος υπαγορεύεται με νομοθεσία που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης ενώπιον της Βουλής. Βασισμένο στον εθνικό διάλογο μέσα στις απαιτήσεις της διαδικασίας της Μπολόνια, το νομοθετικό πλαίσιο είναι προσανατολισμένο στις ακόλουθες κοινώς αποδεκτές αρχές...».

Με τον όρο «κοινώς αποδεκτές αρχές» περιγράφεται λεπτομερώς πώς θα γίνεται η αξιολόγηση, αναφέρεται δηλαδή ότι θα έχει δυο επίπεδα, «εσωτερική» και «εξωτερική», και περιγράφονται οι στόχοι του κάθε επιπέδου. Σύμφωνα με την αναφορά, λοιπόν, η εσωτερική αξιολόγηση θα αποτελεί τη βάση για την εξωτερική, θα συνδυάζει την αυτονομία των ιδρυμάτων και την ευθύνη τους απέναντι στο «εθνικό πλαίσιο κανονισμών για την ποιότητα», λες και έχει αποφασιστεί από το διάλογό τους ένα τέτοιο πλαίσιο! Επίσης, αναφέρεται ότι στη διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης θα συμμετέχει το εκπαιδευτικό και το διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων, καθώς και οι φοιτητές.

Αναφορικά με την εξωτερική αξιολόγηση, η Εθνική Αναφορά λέει ότι «Ενας εθνικός φορέας υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ποιότητας είναι σημαντικό χαρακτηριστικό του εθνικού μας συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης. Θα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας μέσα από την εξωτερική αξιολόγηση», λέει χαρακτηριστικά κι απαριθμεί ακόμα και τις αρμοδιότητες που θα έχει αυτός ο εθνικός φορέας και το ποιοι θα τον απαρτίζουν.

«Ο φορέας θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις ακαδημαϊκές κοινότητες και θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας γενικά, και ειδικά των δημοσίων και ιδιωτικών εταίρων, των φοιτητών, των γονιών και της αγοράς εργασίας για τη διαμόρφωση των στρατηγικών του», λέει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση στην εθνική αναφορά. Δηλαδή, έχει προαποφασίσει κιόλας ότι για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των «ιδιωτικών εταίρων», που δεν είναι άλλοι από τις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούν και γενικότερα θα συνδέονται οικονομικά με τα ιδρύματα. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι έχουν απόλυτο δίκιο οι φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που αντιδρούν στην αξιολόγηση, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις θα αξιολογούν απευθείας τα ιδρύματα!

Τα παραπάνω είναι μόνο ένα μέρος από την Εθνική Αναφορά της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Μπολόνια, που αφορούν ειδικά στην αξιολόγηση. Ολόκληρο το κείμενό της συνοδεύεται από πλήθος στοιχείων αποκαλυπτικών για το πού οδηγείται η Ανώτατη Εκπαίδευση, που, όπως και η αξιολόγηση, είναι προαποφασισμένα σε ευρωπαϊκό και κυβερνητικό επίπεδο.

Ο «Ρ» θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες με περισσότερες σχετικές αποκαλύψεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ