Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ανάγκη ζωής η συγκρότηση ταξικού πόλου στους χώρους των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Ανάπηροι, γονείς και εργαζόμενοι στους χώρους Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής της Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκαν και πήραν απόφαση να συντονίσουν τις δυνάμεις τους, στηρίζοντας ένα διεκδικητικό πλαίσιο, κόντρα στην πολιτική που ακολουθούν απέναντί τους οι κυβερνώντες. Σε εκδήλωση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή αναπήρων, γονέων και εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων σε προνοιακούς χώρους, ειδικά σχολεία κλπ. και στελεχών του ΠΑΜΕ, έγινε αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλη τη χώρα για τη δημιουργία ενός αγωνιστικού πόλου στο χώρο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Οπως τόνισε ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, «από τον αγρότη που χτυπιέται στο χωριό, από τον εργαζόμενο που τον πετάνε στο δρόμο, από τον εμποροϋπάλληλο που καταδικάζεται σε 65 και 70 ώρες δουλιάς, από τον ανάπηρο που εγκαταλείπεται στην τύχη του, όλοι έχουν κοινό αντίπαλο, έχουν και κοινά συμφέροντα».

«Είναι ανάγκη η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου, που να έχει διεκδικήσεις και που να αμφισβητεί, όχι να περιορίζει απλά, την εφαρμογή της αντιλαϊκής, αντιαναπηρικής πολιτικής, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Για να δημιουργηθεί μια εξουσία για τον άνθρωπο, μια λαϊκή εξουσία που τα βασικά μέσα παραγωγής θα τα διαφεντεύουν αυτοί που τα δημιουργούν και θα διαφεντεύουν την κατανομή του πλούτου αυτοί που τα παράγουν.

Αρα, θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλες εκείνες οι δυνάμεις σε ένα κοινό μέτωπο που θα αμφισβητεί αυτήν την πολιτική. Συμβολή σ' αυτήν την κατεύθυνση θα αποτελέσει ο αγωνιστικός ταξικός πόλος, το Πανεργατικό Μέτωπο», ανέφερε ο Χ. Χουρδάκης.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων, που τόνισαν την αναλγησία του καπιταλιστικού κράτους, το οποίο συνειδητά υποβαθμίζει, διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες παροχής προστασίας και εκπαίδευσης των ΑμΕΑ. Παρέμβαση έκανε ο γγ του ΕΚΘ Σ. Ζαριανόπουλος, άλλα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΘ και στελέχη του ΠΑΜΕ, καθώς και ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της περιοδείας στελεχών του Κόμματος από το χώρο της Πρόνοιας, με επικεφαλής τους Χ. Χουρδάκη και Στέλιο Καζεπίδη, μέλους του Τμήματος Υγείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, επισημάνθηκαν σειρά σοβαρών προβλημάτων σε ειδικά σχολεία που λειτουργούν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το Παπάφειο ίδρυμα, τη Σχολή Τυφλών, το Ασυλο του Παιδιού, τη Σχολή του ΟΑΕΔ για εκπαίδευση ειδικών παιδιών στη Λακκιά Θεσσαλονίκης κ.ά.

Χαρακτηριστικά, η σχολή του ΟΑΕΔ στεγάζεται σε παλιό εργοστάσιο και έχει σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές. Αθλια κτίρια, που γεμίζουν νερά με την πρώτη βροχή, με ελάχιστες τουαλέτες και γενικά ένας χώρος ακατάλληλος για να μπορέσει να γίνει εκπαιδευτικό έργο. Οι περισσότεροι από τους 50 εργαζόμενους είναι ωρομίσθιοι κι ας εργάζονται πάνω από 15 χρόνια. Η εκπαίδευση που παρέχεται (υπάρχουν τμήματα κοπτικής - ραπτικής, ξυλουργείο κλπ.) θεωρείται αδιαβάθμητη κι αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που αποφοιτούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

«Ανασφαλείς οι εργαζόμενοι, αλλά ανασφαλείς και οι γονείς που δεν ξέρουν τι θα γίνει με τα παιδιά τους μετά τη φοίτησή τους», όπως είπε μια εκπαιδευτικός στη συνάντηση που είχε το κλιμάκιο του Κόμματος με τους εργαζόμενους σε αίθουσα της Σχολής. Γενικότερα, εκφράστηκε η αποφασιστικότητα του προσωπικού να αγωνιστεί για τη λύση του εργασιακού, καθώς και για τη διαβάθμιση και αναβάθμιση της Σχολής.

Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο στο χώρο της Πρόνοιας μπορούμε να πούμε παρουσιάζει τάση γενίκευσης. Πάνω από το 50% των εργαζομένων στο Ασυλο του Παιδιού είναι ωρομίσθιοι. Στο Παπάφειο η καθαριότητα δόθηκε σε εργολάβο, η ράπτρια πληρώνεται μισό από εργολάβο και μισό από το ίδρυμα. Το προσωπικό με σύμβαση εργασίας αυτές τις μέρες πληρώθηκε για το Νοέμβρη. Στο Φιλοξενείο του Παπάφειου όμως που λειτουργεί σαν ΝΠΙΔ, οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν 28 μήνες!!

Τέλος, στη Σχολή Τυφλών που έχει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης φέτος για τρίτη χρονιά δε λειτουργεί η Σχολή Τηλεφωνητών.

Το κλιμάκιο του Κόμματος συνεχίζει τις επισκέψεις του σε ειδικά σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μακριά από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των αναπήρων(2017-02-10 00:00:00.0)
Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Υγείας(2011-10-01 00:00:00.0)
Απόφαση για κλιμάκωση των αγώνων(2008-02-26 00:00:00.0)
Ασφυξία στην Ειδική Αγωγή(2004-12-02 00:00:00.0)
Αγωνιστικό προσκλητήριο κατά του νομοσχεδίου(1998-09-08 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση για το Παπάφειο(1998-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ