Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ
Από τον «άξονα του κακού» στους «θύλακες τυραννίας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Κούβα, Ιράν, ΛΔ Κορέας, Λευκορωσία, Ζιμπάμπουε και Βιρμανία είναι οι «θύλακες τυραννίας» που πρέπει να εξαλειφθούν, δήλωσε ευθαρσώς ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας η Κοντολίζα Ράις, συνεχίζοντας και διευρύνοντας τον «άξονα του κακού» που είχε πρωτοαναφέρει ο Μπους σε ομιλία του το 2002, και μετά ήρθε ο πόλεμος.... Η Ράις έδωσε ακριβές στίγμα όσον αφορά τη θητεία της σε κυβέρνηση Μπους, αυτή τη φορά με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και το τι ακριβώς εννοεί με το «ήρθε η ώρα της διπλωματίας».

Προχωρώντας αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση Μπους δε θα αφήσει τους παραδοσιακούς συμμάχους ή τους πολυεθνείς οργανισμούς να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της «αποτελεσματικής» δράσης από την Ουάσιγκτον. Αν και η δήλωσή της αρχικά «ξάφνιασε», όχι μόνο την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας που τελικά ενέκρινε, χθες, ενέκρινε το διορισμό της στην κεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ψήφους 16 υπέρ και 2 κατά, όπου κατά ψήφισαν ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και ηττημένος των προεδρικών Τζον Φ. Κέρι και η γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Μπάρμπαρα Μπόξερ.

Ετσι η Ράις επανήλθε δριμύτερη: «Είναι βέβαιο πως στον κόσμο μας παραμένουν σήμερα θύλακες τυραννίας, και η Αμερική στέκεται στο πλάι των καταπιεσμένων λαών σε κάθε ήπειρο, στην Κούβα και τη Βιρμανία, στη Βόρεια Κορέα, και στο Ιράν, και στη Λευκορωσία, και στη Ζιμπάμπουε», δήλωσε η τέως σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί ζητημάτων Εθνικής Ασφάλειας και από χθες επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Διαδηλώσεις κατά την ορκωμοσία Μπους

Και ενόσω η Ράις ελάμβανε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας, δεκάδες οργανώσεις ετοιμάζονται να δώσουν μαχητικό «παρών» στην ορκωμοσία για τη δεύτερη θητεία του - που γίνεται σήμερα - διαδηλώνοντας εναντίον της κυβέρνησης Μπους και του πολέμου στο εσωτερικό και το εξωτερικό... κάνοντας λόγο για την «ορκωμοσία της άλλης Αμερικής».

Την ίδια στιγμή, ο πλανήτης εμφανίζεται να νιώθει λιγότερο ασφαλής μετά την επανεκλογή Μπους - σύμφωνα με σφυγμομέτρηση - αν και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι «θα είναι μία από τα ίδια», αν και οι εκπλήξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν. Οσο για τη διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC, περίπου το 58% των πολιτών και 16 από τις 21 χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι η επανεκλογή του Τζ. Ου. Μπους κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο. Μόνον η Ινδία, η Πολωνία και οι Φιλιππίνες τάχθηκαν υπέρ της αντίθετης άποψης. Καμία από τις χώρες που ερωτήθηκαν δε δέχονται να αποστείλουν στρατεύματα στο Ιράκ.

Από τα στοιχεία της έρευνας, προέκυψε ακόμη ότι η αρνητική γνώμη για τον Τζορτζ Ου. Μπους επεκτείνεται σε ποσοστό 47% και στους Αμερικανούς ψηφοφόρους του.

Αρνητικά συναισθήματα έχουν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης - μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία - τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και οι μουσουλμανικές χώρες.

Ειδικότερα, την πιο αρνητική άποψη για τον Μπους, σε ποσοστό 82% έχουν οι Τούρκοι, ενώ ακολουθούν οι Αργεντίνοι με ποσοστό 79% και οι Βραζιλιάνοι με 78%.

Την πιο θετική άποψη, για τα επιτεύγματα του Μπους στον τομέα της ασφάλειας του κόσμου, εκφράζουν οι Ινδοί, σε ποσοστό 62%, ενώ από τους Ευρωπαίους, μόνον οι Πολωνοί υποστηρίζουν τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η εικόνα είναι ζοφερή για τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ τονίζουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα για τον Τζ. Ου. Μπους επεκτείνονται και στους Αμερικανούς εν γένει.

Τέλος, ο Μπους παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να καταβάλει περισσότερες διπλωματικές προσπάθειες κυρίως, για να αποκαταστήσει την κακή εικόνα της απέναντι στους μουσουλμάνους, αφού ...«οι υπεύθυνοι της αντίπαλης προπαγάνδας έκαναν καλύτερη δουλιά, απεικονίζοντας την Αμερική ως μια μνησίκακη χώρα, μια χώρα που θέλει να επιβάλει το δικό της σύστημα διακυβέρνησης και τη δική της θρησκεία στους ανθρώπους», τόνισε ο Μπους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ