Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανεπαρκή τα μέτρα...

Σφίγγουν οι Βρυξέλλες τον κλοιό και με πρόσχημα την απογραφή απαιτούν σκληρότερα μέτρα λιτότητας, κάτι που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της η ελληνική κυβέρνηση

Το «πράσινο φως» για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, άναψε μετά τη σχετική απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ, η οποία... αν και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τις κρίνει όμως ανεπαρκείς... Παράλληλα ξεκινούν και οι νομικές διαδικασίες για την παραπομπή της Ελλάδας σε καθεστώς εποπτείας, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 104/9 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με πρόσχημα την απογραφή και την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, σφίγγει τον κλοιό και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση - η οποία για λόγους τακτικής επιθυμεί πιο αργή προσαρμογή - να προχωρήσει εδώ και τώρα στη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης». Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, ήταν αρκετά σαφής, με όσα είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αναφερόμενος στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία έχει παραπεμφθεί η Ελλάδα, ο Χ. Αλμούνια υποστήριξε - με έμφαση - πως τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, «δεν είναι επαρκή». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφέρει ότι το συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, υιοθέτησε ομόφωνα την άποψη - αποκαλούμενη και γνώμη - της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, όπως αυτή διατυπώθηκε στις 22 του Δεκέμβρη. Με τη χτεσινή απόφασή του, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί και σε νέες συστάσεις προς τη χώρα μας, οι οποίες και θα συζητηθούν στο επόμενη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα τίθεται σε καθεστώς εποπτείας από τις Βρυξέλλες. Και το πιο ανώδυνο μέτρο που, ίσως, κληθεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια του νέου καθεστώτος, είναι η σύνταξη και αποστολή εξαμηνιαίων εκθέσεων, από τις οποίες θα προκύπτει ο βαθμός προόδου της προσαρμογής». Με το μέτρο αυτό, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών θα μπορεί να διαπιστώνει - σε τακτά διαστήματα - αν και σε ποιο βαθμό υλοποιεί τα μέτρα λιτότητας που θα δεσμευτεί να εφαρμόσει για να «νοικοκυρέψει» τα δημόσια οικονομικά. Μένει να διευκρινιστεί, αν η υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς εποπτείας, δίνει τη δυνατότητα στις Βρυξέλλες, για... πιο άμεσες υποδείξεις στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής. Αν και η νομική πλευρά του θέματος είναι δευτερεύουσα, καθώς οι Βρυξέλλες, πέρα από το επίσημο τελετουργικό των κυρώσεων, έχουν πολύ πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς προώθησης των πολιτικών τους επιλογών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ