Κυριακή 23 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Με «ποιον» είναι τελικά ο Κασπάροβ...

Πρώτος αθλητής του σκακιού ο Βασίλης Κοτρωνιάς. Στις γυναίκες πρώτη η Βέρα Παπαδοπούλου

Σε πολύ μεγάλο βαθμό - στην κατάκτηση του τίτλου - βοήθησαν και οι συμβουλές της μητέρας Κλάρας Κασπάροβα!
Σε πολύ μεγάλο βαθμό - στην κατάκτηση του τίτλου - βοήθησαν και οι συμβουλές της μητέρας Κλάρας Κασπάροβα!
Νέα επίθεση του κορυφαίου GM του Ρώσου πρώην παγκόσμιου και διεκδικητή του τίτλο Γκάρι Κασπάροβ κατά της FIDE, αλλά και ενάντια στο συμπατριώτη του Βλαντιμίρ Κράμνικ τον οποίο αποκαλεί... δειλό αφού αποφεύγει να τον αντιμετωπίσει, και ασυνεπή ως προς τη συμφωνία της Πράγας για την περιβόητη «Επανένωση» του Παγκόσμιου Σκακιού. Και καλά κατά του Κράμνικ που του πήρε στο Λονδίνο (έστω και τον εκτός FIDE...) τον Παγκόσμιο Τίτλο, ο πρόεδρος κ. Ιλιουμτζίνοβ και οι αντιπρόεδροι της FIDE, σε τι του φταίξανε; Παλιότερα κατηγορούσε τον Φλ. Καμπονάνες, τώρα κατηγορεί στο BBC αυτούς που τον «στήριξαν» στην Πράγα, δίνοντάς του πλεονεκτήματα εις βάρος του Πονομαριόφ, του Κράμνικ και του Πίτερ Λέκο..! Εντύπωση προκάλεσαν στο δημοσιογραφικό κόσμο και οι δηλώσεις του Κασπάροφ ενάντια στον Πρόεδρο Πούτιν, (σε προηγούμενη συνέντευξή του ο Κασπάροβ, έχει επιτεθεί με σφοδρότητα ενάντια στον Ρώσο Πρόεδρο κατηγορώντας τον σαν υποστηρικτή του σοβιετικού καθεστώτος), τον οποίο αυτή τη φορά, χαρακτηρίζει δικτάτορα και το σημερινό καθεστώς της Ρωσίας... φασιστικό.

Απορίας άξιον είναι για εκατομμύρια σκακιστές σε όλο τον κόσμο: Με «ποιον» είναι τελικά ο Γκάρι Κασπάροβ και τι προτείνει για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού του και των άλλων λαών; Τι προτείνει - εκτός από τις δικές του «μπίζνες» - για τη σημερινή σκακιστική βάση της χώρας του; Είναι γεγονός ότι στα παιδικά του χρόνια, πήρε γερές βάσεις από τις περίφημες σοβιετικές σκακιστικές σχολές, τώρα δεν υπάρχουν και το... κενό φαίνεται! Και είναι και το άλλο. Μπήκε στο... περιθώριο η μαμά Κλάρα, από πού θα αντλήσει χρήσιμες ιδέες και συμβουλές, ο αλαζόνας πλέον, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής;

* Η «Μαύρη Βασίλισσα» στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Κέδρος», διοργάνωσε για μια ακόμη φορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των καλύτερων αθλητών και αθλητριών του σκακιού για το 2004. Ο «επαναπατρισθείς» από την Κύπρο Βασίλης Κοτρωνιάς, ο πρώτος Ελληνας Γκραντ - Μετρ και κατ' επανάληψη αγωνιζόμενος στα τελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, αλλά και βασικός συντελεστής της μεγάλης επιτυχίας της εθνικής μας στην Ολυμπιάδα της Ισπανίας, (11η θέση σε 125 χώρες!) έλαβε 62 ψήφους στην κατηγορία αντρών, έναντι 54 ψήφων του GM Δημήτρη Μαστροβασίλη. Στις γυναίκες πρώτη αναδείχτηκε η διεθνής σκακίστρια του Γ.Σ. Ασπροπύργου Βέρα Παπαδοπούλου με 54 ψήφους, έναντι των 51 ψήφων που πήρε η δεύτερη Ελενα Ντέμπο μέλος της Εθνικής Γυναικών. Στην κατηγορία Νέων υπερψηφίστηκε ο Γιώργος Κανακάρης (72 ψήφους) έναντι 54 του δεύτερου Γιάννη Γεωργιάδη. Στις Νεάνιδες υπήρξε ένας «Μαραθώνιος» ημερών με τελική νικήτρια την Ζωή Ιορδανίδου 58 ψήφους, έναντι 44 ψήφων της Ευανθίας Μάκκα.

* Συνεχίζεται σήμερα το πρωί στις 10.30 ο δεύτερος γύρος του Διασυλλογικού Κυπέλλου Αττικής (ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή 64 τετραμελείς ομάδες) με τη συμμετοχή 32 ομάδων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ