Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΙΝΤΡΑΚΟΜ» - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Εκβιασμοί και μεθοδεύσεις κατά των εργαζομένων

Με την απειλή των απολύσεων επιχειρούν να επιβάλουν καθημερινά αύξηση του χρόνου εργασίας κατά 35 λεπτά χωρίς να πληρώνεται

Ξεπερνώντας κάθε όριο εργοδοτικού συνδικαλισμού η πλειοψηφία του σωματείου στην «Ιντρακόμ», ανέλαβε ρόλο εργοδότη και με δική της πρόταση έφτασε στο σημείο να ζητάει από την εργοδοσία επέκταση του ωραρίου εργασίας κατά 35 λεπτά την ημέρα χωρίς αντίστοιχη αύξηση μισθού, προκειμένου να μη γίνουν ακόμα 400 απολύσεις, που ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση της επιχείρησης.

Ετσι, εργοδοσία και σωματείο, αφού έστειλαν στα σπίτια τους 420 εργαζόμενους μέσω του προγράμματος «εθελούσιας εξόδου», τώρα προχωράνε ακόμα παραπέρα επιδιώκοντας την επέκταση του ωραρίου κατά 35 λεπτά. Συγκεκριμένα, επιχειρούν να επιβάλουν καθημερινή εργασία 8 ώρες και 15 λεπτά, από 7 ώρες και 40 λεπτά, μαζί με τα διαλείμματα, που είναι σήμερα. Ανεβάζουν έτσι τις ώρες εργασίας την εβδομάδα σε 40,75 από 37 ώρες, εξοικονομώντας 3,75 ώρες απλήρωτης καθαρής εργασίας την εβδομάδα από κάθε εργαζόμενο. Και όλα αυτά για να αντεπεξέλθει, όπως υποστηρίζουν, η επιχείρηση στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή να αυξήσει παραπέρα τα ήδη υπέρογκα κέρδη της.

Το θέμα «έσκασε» την περασμένη Πέμπτη, λίγο καιρό μετά τη λήξη του προγράμματος των «εθελούσιων» απολύσεων, όταν η εργοδοσία ανακοίνωσε στο σωματείο ότι ο αριθμός δεν ήταν αρκετός και θα προχωρήσει σε 400 ακόμα απολύσεις. Η πλειοψηφία του σωματείου, σαν έτοιμη από καιρό, δεν άργησε πολύ, και την αμέσως επόμενη ημέρα «απάντησε» στην εργοδοσία προτείνοντας... να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 35 επιπλέον λεπτά τσάμπα, κάτι το οποίο έγινε φυσικά αμέσως αποδεκτό. Να σημειωθεί, ότι εάν περάσουν τα σχέδια αυτά θα ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου, που υπολογίζονται σε περίπου 5.000 σε Αθήνα, Πάτρα, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη.

Ετσι, με την απειλή των 400 απολύσεων και την τρομοκρατία να οργιάζει, το σωματείο προχωράει και σε έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη Πέμπτη, για να επικυρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το τσεκούρωμα των δικαιωμάτων τους.

«Δεν παραδίνουμε κανένα δικαίωμα»

Μοναδική φωνή αντίσταση για μια ακόμα φορά αποτελεί μέσα στην επιχείρηση η παράταξη της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας», που με ανακοίνωσή της εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επέκταση του εργάσιμου χρόνου, την οποία μεθοδεύουν πλειοψηφία του σωματείου και εργοδοσία.

Η παράταξη εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι απολύσεις και οι εκβιασμοί και θα υπάρξουν ακόμα και προσπάθειες για μείωση αποδοχών, αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν. Ξεκαθαρίζει προς τους εργαζόμενους ότι η μοναδική απάντηση που πρέπει να δώσουν στην εργοδοσία είναι ενωμένος, αποφασιστικός, μαζικός αγώνας, να μην παραδώσουν κανένα δικαίωμά τους στην εργοδοσία, και σημειώνει ότι η μια παραχώρηση φέρνει την άλλη. Ταυτόχρονα προτείνει, η ΓΣ να καταλήξει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να δημιουργηθεί Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που θα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, να παλέψουν συντονισμένα με το υπόλοιπο ταξικό εργατικό κίνημα της χώρας και να απαιτήσουν: 1.200 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό. Αύξηση του μισθού κατά 10% για όσους έχουν μισθό μεγαλύτερο από 1.200 ευρώ. Να πληρώνονται κανονικά οι υπερωρίες. Να μην κόβονται χρήματα από όσους εργάζονται 7 ώρες και 40 λεπτά. 35ωρο, 5ήμερο και 7ωρο. Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου. Να επαναπροσληφθούν οι συμβασιούχοι που απολύθηκαν το προηγούμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ